Timişorenii se bucură de una dintre cele mai ieftine ape potabile din România. Consiliul Concurenţei a realizat o analiză detaliată pe piaţa românească a serviciilor de alimentare cu apă şi a celor de canalizare din întreaga ţară. Iar rezultatele arată că principalul operator din Timiş, societatea Aquatim are printre cele mai scăzute preţuri la apă potabilă, în timp ce la canalizare este ceva mai ridicat.
Bem una dintre cele mai ieftine ape potabile la robinet, arată datele colectate de Consiliul Concurenţei. Pe o piaţă unde monopolul este omniprezent, instituţia a analizat care e situaţia la nivel naţional. Iar concluziile arată că sunt preţuri mici la apa potabilă produsă şi distribuită consumatorilor în municipiile Cluj-Napoca şi Zalău (2,63 lei/mc), în aria de operare a operatorului regional Compania de Apă Someş Cluj-Napoca, şi Timişoara (2,85 lei/mc), în aria de operare a operatorului regional Aquatim Timişoara, datele fiind la nivelul anului 2017.
Desemnat operator regional, Aquatim avea în administrare serviciul de alimentare cu apă şi canalizare în un municipiu, opt oraşe şi 45 de comune . Conform datelor Consiliului Concurenţei, gradul de acoperire cu servicii oferite era, în aria operată de Aquatim de 96%. Reţeaua de conducte avea 2.037 kilometri, din care 970 în sectorul urban, iar 1.067 în cel rural.
În ultimii cinci ani, serviciile prestate au crescut extrem de puţin, plusul înregistrat fiind de doar 7,14% la apă şi 7,58 la canal. Tariful la apă potabilă a urcat de la 2,66 lei în 2013 la 2,85 lei în 2017, iar la canalizare de la 2,64 lei la 2,84 lei.
„Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiş (denumită în continuare ADI Timiş), a fost înfiinţată în anul 2008 (..). Membri ADI Timiş, conform statutului, sunt: judeţul Timiş, municipiul Timişoara, oraşele Buziaş, Ciacova, Deta, Făget, Gătaia, Jimbolia, Recaş, Sânicolau Mare şi 64 de comune din judeţul Timiş. 174 / 270 ADI Timiş, în numele şi pe seama unităţilor administrativ-teritoriale membre, prin contractul de delegare din ianuarie 2010, a atribuit direct, conform prevederilor art. 22 alin. (1) lit. a) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, „delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi exploatarea sistemelor publice de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza de competenţă teritorială a autorităţii delegante” către operatorul regional SC Aquatim SA Timişoara. Contractul de delegare este încheiat „pe o perioadă de 30 de ani”. Sfârşitul acestei perioade marchează data de expirare normală a contractului, cu posibilitate de prelungire „pentru una sau mai multe perioade, ale căror durate sunt stabilite prin act adiţional, conform legislaţiei în vigoare”. Prelungirea contractului se face prin notificare cu cel puţin trei ani înaintea expirării duratei iniţiale a contractului, sau cu cel puţin un an înainte de expirarea perioadei de prelungire prealabilă. Aquatim Timişoara deţine licenţa emisă de ANRSC pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare. Titularul licenţei furnizează/prestează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare în municipiul Timişoara, 8 oraşe (Buziaş, Ciacova, Deta, Făget, Gătaia, Jimbolia, Recaş, Sânicolau Mare) şi 45 de comune din judeţul Timiş. Capitalul social al Aquatim Timişoara este deţinut în totalitate de unităţile administrativ-teritoriale membre ale ADI Timiş. Lungimea reţelei publice de alimentare cu apă şi de canalizare este de 3.333 kilometri, din care 2.254 kilometri reprezintă reţeaua de aducţiune, transport şi distribuţie a apei potabile şi 1.079 kilometri reprezintă reţeaua de canalizare menajeră şi pluvială. Cantitatea de apă potabilă produsă în anul 2017 a fost de 42.613 mii mc, din care facturată către utilizatori 25.804 mii mc”, se arată în raportul Consiliului Concurenţei.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…