Politica

Nicu Fălcoi (USR): Fiecare dintre colegii mei înscriși în competiția pentru Primăria Timișoarei ar fi un primar mai bun decât Nicolae Robu

La finalul acestei săptămâni, sâmbătă 20 iulie, în urma unei competiţii transparente şi inedite, toţi membrii USR Timişoara vor vota candidatul partidului pentru scaunul de primar al Capitalei Banatului. După cum se ştie, în cursă s-au înscris patru candidaţi: Dominic Samuel Fritz, Aida Szilagyi, Alexandru Cadar şi Nicu Fălcoi. Într-un interviu pentru deBanat, senatorul Nicu Fălcoi este convins că oricare dintre cei patru îl va bate pe Nicolae Robu şi va fi un primar mai bun decât actualul edil-şef. 

  • În câteva cuvinte, vă rog să ne spuneţi cine este Nicu Fălcoi?

Sunt un om la fel ca oricare. Un om cu bune și rele, care-a avut parte în viață de suișuri și coborâșuri, de succese, dar și de eșecuri. Am fost pilot de avioane supersonice și, timp de un an, am fost observator ONU în Congo și responsabil cu logistica pe un sector de țară de două ori cât România. Apoi, după ce am decis să pun capăt carierei militare, am fost, timp de zece ani, antreprenor. Și acum aproape trei ani, în 2016, am hotărât să fac pasul înainte în politică și am devenit, cu sprijinul cetățenilor care m-au votat și al colegilor care au muncit atunci pe brânci, senator USR de Timiș. Asta ca să vă răspund așa, foarte pe scurt, la întrebare. Altfel, dincolo de reperele acestea care îmi defines parcursul profesional și public, sunt și soț, fiu și tată. Spun asta de fiecare dată, pentru că familia este foarte importantă pentru mine. Și sunt chiar și pescar, dacă e să amintesc măcar de una dintre pasiunile mele puternice.

  • De ce Nicu Fălcoi, și nu Alexandru Cadar, Dominic Fritz sau Aida Szilagyi?

Voi fi foarte direct și sincer, așa cum v-am obișnuit deja și așa cum i-am obișnuit pe toți cei care îmi urmăresc activitatea de mai multă vreme. Am convingerea că fiecare dintre colegii mei înscriși în competiția internă pentru Primăria Timișoarei ar fi un primar mai bun decât primarul pe care îl avem acum. Și încă ceva, un lucru pe care l-am tot spus pe durata acestei campanii interne: o primărie cum este cea a unui oraș cum este Timișoara, nu e câștigată de un singur om, ci de o echipă. În cazul de față, nu Nicu Fălcoi, Dominic Samuel Fritz, Aida Szilagyi sau Alexandru Cadar vor câștiga Primăria Timișoarei. Ci echipa Alianței USR-PLUS, avându-ne pe unul dintre noi drept candidat pentru poziția de primar. Pentru cei care au urmărit campania noastră internă, e evident că fiecare dintre noi a prezentat și argumente prin care să-și susțină candidatura. În ce mă privește, cred că, în acest moment, am și capacitatea și energia și determinarea necesară pentru a conduce o instituție cum este Primăria Timișoara. Și, în afară de asta, cred că cei doi ani și jumătate de activitate intensă în Parlament, precum și pozițiile de decizie pe care le-am ocupat în acest timp, m-au făcut să acumulez și experiența politică de care, după părerea mea, viitorul primar al Timișoarei are absolută nevoie. Pentru că (cetățenii trebuie să știe asta!) un primar al unui oraș cum e Timișoara trebuie să fie neapărat și un foarte bun politician, nu doar un bun administrator.

  • Care sunt lucrurile pe care le reproşaţi cel mai mult actualei administraţii?

Sunt multe lucrurile care pot fi reproșate actualei administrații: de la totala lipsă de transparență cu care a fost gestionată activitatea Primăriei și promovarea pe diverse funcții a unor persoane fără absolut nicio legătură cu criteriile de competență, până la găurile negre care au spoliat, an după an, bugetul Timișoarei, starea jalnică în care a ajuns curățenia din orașul nostru, condițiile foarte proaste oferite de mijloacele de transport în comun și incapacitatea de a dezvolta soluții de îmbunătățire a infrastructurii. Mă refer aici la soluții care să rezolve măcar parțial problema traficului supraaglomerat, nu la tot felul de măsuri prin care să fie aduse (într-o manieră nechibzuită și care denotă o lipsă crasă de viziune!) tot mai multe mașini înspre centrul orașului. Și, nu în ultimul rând, modalitatea defectuoasă în care a gestionat partea care i-a revenit în responsabilitate din proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. Asta așa, la o trecere succintă în revistă.

  • Cu ce soluţii veniţi dumneavoastră?

Mai întâi de toate, permiteți-mi să vă spun că soluțiile cu care vom merge la Primăria Timișoara nu vor fi unele propuse de o singură persoană, ci vor fi rodul muncii unei întregi echipe – echipa USR Timișoara. Și ele vor fi structurate și prezentate sub forma unui program de administrare a orașului care va fi gata în curând. USR Timișoara se pregătește foarte serios pentru preluarea administrației. O parte importantă din această pregătire sunt grupurile de lucru pe domenii de activitate, grupuri de lucru care, în opinia mea, vor trebui să fie formate nu numai din membri USR, ci și din foarte buni specialiști pe diverse domenii de competență din afara partidului. În cadrul acestor grupuri de lucru vor fi discutate, analizate și propuse soluții pentru problemele orașului. Aceste soluții nu vor ieși dintr-un joben. Nu vom veni în fața cetățenilor cu tot felul de promisiuni politicianiste, irealizabile, ca acelea cu care au fost păcăliți cetățenii orașului la alegerile din 2012. Vom veni cu soluții viabile, propuse de specialiști și discutate și analizate pe toate fețele, soluții realiste, bazate pe posibilitățile administrației orașului și nu ale guvernului sau ale altora. Soluții în concordanță cu evoluțiile citadine europene ale viitorului. Pentru că da, Timișoara trebuie să ardă niște etape. Nu trebuie să ne gândim să facem ce au făcut alții, ci mai degrabă ce se gândesc alții să facă în viitor. Timișoara trebuie să redevină un reper european de dezvoltare.

  • Suntem în iunie 2020, iar Nicu Fălcoi este noul primar al Timişoarei. Ce va face în prima zi de lucru?

Am spus mereu, inclusiv în cursul ultimelor trei săptămâni, la întâlnirile pe care le-am avut cu membrii echipei USR Timișoara, că sunt conștient de faptul că oamenii sunt nerăbdători. Și că, imediat după ce vom prelua Primăria Timișoara, deși poate vor spune că ne acordă un timp pentru a vedea exact care sunt problemele instituției pe care am preluat-o, vor aștepta să livrăm cât se poate de rapid. De asta responsabilitatea care apasă pe umerii noștri este uriașă și e limpede (suntem cu toții conștienți de asta!) că nu avem voie să dezamăgim. Așa că, în chiar prima zi de muncă la Primăria Timișoara, voi face o întâlnire cu toți șefii de direcții din cadrul instituției, pentru a putea face o primă evaluare a situației de la care plecăm. Și voi mai face ceva: voi lansa un apel public pentru constituirea unei echipe de voluntari care să mă ajute ca, în cel mai scurt timp posibil, să public pe pagina de internet a Primăriei absolut toate contractele instituției, însoțite de caietele de sarcini aferente. Adică voi demara imediat demersurile necesare pentru transparentizarea activității instituției. Imediat după ce vom face publice toate contractele și toate caietele de sarcini, o să vedeți, vom avea în oraș nu doar o mână de inspectori plătiți, ci sute de inspectori – cetățeni care, o dată ce vor citi care sunt prevederile contractuale, vor putea verifica ei, la fața locului, și vor putea semnala primarului și reprezentanților primăriei neregulile sesizate. Și încă ceva: există posibilitatea ca o parte dintre contracte să conțină clauze de confidențialitate. Așa că voi începe imediat și demersurile necesare pentru ca astfel de clauze să nu mai existe pentru contractele încheiate cu Primăria Timișoara.

  • Dar în prima lună?

În prima lună de activitate mă voi concentra pe câteva obiective pe care le consider, de asemenea, extrem de importante. Curățenia orașului este unul dintre aceste obiective. Pentru că, după părerea mea, curățenia poate schimba mentalități. Eu sunt adeptul politicilor de tip broken windows. Probabil că unii dintre cititori știu ce înseamnă asta. În esență, aplicat la conceptul de curățenie în oraș, este vorba despre faptul că orice se strică sau se deteriorează trebuie remediat imediat. Fiindcă poate va fi nevoie să venim și cu mijloace punitive și eventual cu înăsprirea lor, dar înainte de a trece la sancțiuni este foarte important să oferim alternativa, iar cei care sunt responsabili de curățenia în oraș să își facă foarte, foarte bine datoria. Asta pe de o parte. În ce privește activitatea din cadrul Primăriei, voi începe demersurile necesare pentru digitalizarea administrației și voi introduce două concepte în funcție de care să poată fi evaluată obiectiv activitatea funcționarilor publici: proceduri de lucru și indicatori de performanță. Pentru că (și aici cred că cetățenii trebuie informați foarte corect, nu să repetăm greșelile politicianiste făcute de alții înaintea noastră): e important de știut că angajații Primăriei sunt funcționari publici care nu pot fi schimbați din funcție doar pentru că vrea cineva, iar viitorul primar, oricare ar fi el, va trebui să țină cont de prevederile legii și să își creeze cadrul necesar pentru a putea lucra, eficient și riguros, cu ei. Și asta va include proceduri de lucru, indicatori de performanță și evaluarea periodică a activității, exact așa cum prevede legea.

  • Să ne imaginăm însă că Nicolae Robu va obţine al treilea mandat. Foarte probabil, USR-PLUS va trebui să colaboreze cu PNL. Va accepta Nicu Fălcoi un post de viceprimar al lui Nicolae Robu?

Convingerea mea este că, anul viitor, vom da viitorul primar și o majoritate consistentă în Consiliul Local, astfel încât să ne putem pune în aplicare programul de administrare a Timișoarei. Mizez, când spun asta, pe calitatea echipei noastre și pe forța pe care o vor avea argumentele pe care le vom prezenta și soluțiile cu care ne vom prezenta în fața alegătorilor, dar și pe timișoreni, care au transmis și acum, recent, la europarlamentarele din 26 mai, un semnal foarte puternic cu privire la opțiunile lor. Dacă mă întrebați, însă, de disponibilitatea noastră de a colabora cu alte forțe politice, pe proiecte concrete, pentru binele Timișoarei și al cetățenilor ei, să știți că ea există, atâta timp cât principiile și valorile care ne-au adus în politică sunt respectate. Cât privește ultima parte a întrebării dumneavoastră: nu cred că, după alegerile locale de anul viitor, domnul Robu se va mai afla în situația de a face o astfel de propunere, pentru că nu va mai fi dumnealui primar, dar ca să vă răspund direct la întrebare, nu, nu voi accepta un astfel de post.

– Dar USR ar trebui să accepte o asemenea ipostază? Vor fi puse condiţii? Care sunt acelea?

Vom vedea care va fi scenariul politic care se va configura după alegerile locale de anul viitor. Dar, așa cum v-am spus, cred foarte mult în echipa noastră și cred că anul viitor va fi anul în care USR-PLUS va prelua responsabilitatea conducerii multor administrații locale și județene. Mă refer aici inclusiv la Timișoara și la Timiș. După cum vedeți, nu vorbesc despre preluarea puterii, pentru că puterea nu e un scop în sine, ci vorbesc despre preluarea responsabilității pentru schimbarea lucrurilor în bine și pentru a face acele reforme profunde de care e atâta nevoie. Suntem o forță politică matură și suntem perfect conștienți că o astfel de schimbare nu o vom putea face de unii singuri. Vom avea nevoie pentru asta de parteneri. Partenerii noștri cei mai importanți vor fi cetățenii. Acum, despre politică știți bine că se spune că este arta compromisului. Ce vă pot spune este că, în mod sigur, în fața forțelor politice cu care vom negocia și cu care va trebui să colaborăm vom apăra mereu acele principii și valori care ne-au determinat pe noi, cei din echipa Uniunii Salvați România, să intrăm în politică. Și asta se va întâmpla și în munca de la Primăria Timișoara, indiferent care va fi configurația politică rezultată după alegerile locale.

  • Nu am vorbit deloc despre senatorul Nicu Fălcoi. Ce aţi făcut în ultima perioadă în Senat?

În afară de activitatea mea din cadrul Adunării Parlamentare NATO, care a presupus să reprezint România la mai multe reuniuni în plan extern axate pe politică externă, de securitate și apărare, m-am implicat foarte mult în ultima perioadă în susținerea, în comisiile parlamentare de specialitate, a unui proiect la care țin foarte mult: legea votului electronic la distanță, a cărui elaborare am coordonat-o și care este, de altfel, unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat atunci când am candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Și, tot recent, am fost desemnat membru în Comisia de anchetă privind eventualele fraude la scrutinul din 26 mai. Este, după părerea mea, o comisie complet inutilă, formată numai ca să analizeze angoasele lui Tăriceanu, disperat că nu a trecut pragul electoral și ale PSD-ului, căruia încă nu-i vine să creadă că a obținut un scor așa de mic. Scopul real al acestei comisii este însă acela de a elimina sistemul SIMPV sau cel puțin de a și-l subordona politic. Cei de la PSD-ALDE sunt disperați că nu mai pot face turism electoral și că nu mai pot frauda alegerile, așa cum erau ei obișnuiți. De asta și sunt acolo, în această comisie: pentru că vreau să mă asigur că acest lucru nu se va întâmpla sau, cel puțin, că voi face tot ce ține de mine ca să îi împiedic.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

13 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

14 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

15 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

17 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

18 ore ago