Timp liber

Line-up de primă mână, la Plai 2019

Timişoara se pregăteşte pentru o nouă ediţie, a 14-a, a Festivalului Plai, care va avea loc în acest an între 13 şi 15 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean. Organizatorii au anunţat şi numele celor care vor urca pe scena evenimentului.

Jumătatea lunii septembrie aduce pentru fanii genului o serie de nume consacrate pe plan internaţional la o nouă ediţie, a 14-a, a Festivalului Plai. „Sunete și ritmuri descoperite de pe plaiuri îndepărtate, energie exuberantă creată prin fuziunea culturilor și un cadru ce va reaminti de prima zi a festivalului care în 2006 a pus bazele a ceea ce este acum unul dintre principalele evenimente world music din circuitul european. Festivalul PLAI este un eveniment pentru toate vârstele, plin de activităţi create de peste 30 de entități menite să nască pasiuni şi presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii”, au anunţat organizatorii
Au fost anunţate şi primele nume cu greutate care vor fi în acest an la Timişoara: Bebel Gilberto (BR), Red Baraat (US/IN), Panjabi MC (UK), 47SOUL (JO/PS), Orange Blossom (FR/EG), Nubiyan Twist (UK), Amira Kheir (SD/IT), Balkan Taksim (RO), Gili Yalo (ET/IL), Bosq (CO), Sonido Tupinamba (AR)
Născută din regalitatea muzicală braziliană, cântăreața Bebel Gilberto și-a sculptat o nișă distinctă, cu o popularitate globală. Renumită la nivel mondial, multi-nominalizată la premiile Grammy, cântăreața și compozitoarea Bebel Gilberto și-a încântat fanii și criticii încă de la debutul ei solo din 1986.
Red Baraat este o trupă inovatoare din Brooklyn, New York. Grupul inițiat de Sunny Jain, toboșar dhol, a fost apreciat internațional pentru sunetul lor unic, un amestec de bhangra apăsat din nordul Indiei, cu influențe hip-hop și jazz, livrat cu o energie punk.
Panjabi MC este un producător și DJ născut în Marea Britanie, cunoscut în întreaga lume ca pionier în popularizarea la nivel mondial a muzicii tradiționale Punjabi îmbinată cu hip hop, R&B și dance. A colaborat cu o varietate de artiști influenți, printre care JAY-Z, Beenie Man, Spike Lee și Beyonce, făcând cunoscut sunetul bhangra în toate colțurile lumii.
Una dintre cele mai promițătoare trupe din Orientul Mijlociu, 47SOUL și-au creat propriul gen muzical unic: un amestec puternic de muzică stradală tradițională palestiniană, combinată cu ritmuri electronice și influențe de funk, hip-hop și rock.
Orange Blossom este un grup din Nantes, al cărui stil este între muzica electronică pură, hip hop și world music cu influențe arabe și occidentale.
Nubiyan Twist este un colectiv muzical alcătuit din zece artiști, fondat de producătorul și chitaristul Tom Excell. Inspirat de jazz, reggae și soul, cu influențe de afro-beat și ritmuri latine, crează un sunet modern, unic, infecțios, într-un amestec eclectic de stiluri.
Amira Kheir , “Diva deșertului sudanez” a încântat publicul din întreaga lume cu un sunet inspirat de muzica tradițională din Sudanul natal și ancorat în jazz, soul, rock și blues.
Balkan Taksim reinterpretează bucăți de folclor din Balcani și din Carpați într-un amestec captivant de influențe și instrumente, cu arome sonore ale unor localuri îndepărtate. Un proiect muzical românesc care evoluează în mod constant, explorând ritmuri și sunete din toate colțurile Balcanilor, ușor îmbinat cu ritmuri electronice și bass-uri tribale.
Gili Yalo este unul dintre cei mai interesanți noi artiști de pe scena muzicală din Israel. Și-a lansat o carieră solo cu un nou proiect care combină rădăcinile sale etiopiene cu muzica soul, funk, psychedelic și jazz.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

36 de minute ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

4 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

7 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

7 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

10 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

10 ore ago