Administratie

Politicienii visează şi se ceartă, realitatea îi contrazice: Centura Sud de ocolire a Timişoarei nu are nici proiect, nici exproprierile realizate

De aproape o săptămână şefii PNL şi PSD Timiş se ceartă asupra paternităţii şi a influenţei pe care au avut-o asupra demarării Centurii Sud de ocolire a Timişoarei. Cei de la Direcţia de Drumuri şi Poduri Timişoara au prezentat care este, de fapt, stadiul proiectului. Iar concluzia e clară: nici vorbă de şantier deschis!

Centura de Sud a Timișoarei

Exproprierile nu au fost finalizate, proiectul tehnic este în lucru, iar despre şantier nici măcar nu poate fi vorba pe Centura Sud. Aceasta este situaţia actuală a proiectului, informează DRDP Timişoara. Vizita prmarului Timişoarei pe „şantier”, prezentată la finalul săptămânii trecute, nu are nicio legătură cu realitatea. În acest proiect nu există deocamdată niciun şantier deschis, dar a fost o excelentă oportunitate de imagine pentru un viitor candidat la un nou mandat de edil-şef al oraşului.

„Contractul a fost semnat în data de 19.12.2018, iar ordinul de începere a activității de proiectare a fost emis în 29.01.2019, perioada de proiectare fiind de 180 de zile, respectiv până în data de 28.07.2019. La finalul acestei perioade, antreprenorul trebuie să prezinte proiectul tehnic cu toate avizele necesare, inclusiv autorizația de construire, moment în care poate trece la execuția lucrărilor”, spun cei de la DRDP Timişoara. În concluzie, proiectul final al centurii nici măcar nu a fost finalizat până în acest moment.

Durata contractului este de 150 luni, din care 6 luni proiectare, 24 luni execuție şi 120 luni perioada de notificare a defecțiunilor (garanție conform duratei ofertate în cadrul factorului de evaluare). Obiectul contractului este proiectarea şi execuția a 25,690 km de drum național nou la standarde europene. Pe lângă beneficiile locale, acest proiect are ca principal scop fluidizarea traficului intern dar şi a celui international de tranzit care intră în țară prin zona Stamora Moravița, se desfășoară pe DN 59, ajunge în zona Timișoara și se îndreaptă către centrul țării pe DN 6 sau pe sectoarele de autostradă Arad – Timișoara – Lugoj.

Ca o nouă dovadă că despre Centura Sud sau despre începerea lucrărilor nu se poate vorbi deocamdată, pe traseul şoselei nu au fost nici măcar realizate operaţiunile de expropriere a terenurilor. Hotărârea de Guvern aferentă stă încă „la dospit” şi aşteaptă votarea. În paralel, DRDP Timișoara a derulat contractul privind realizarea documentației în vederea exproprierilor necesare pentru construirea variantei de ocolire Timișoara Sud cu SC PROMETER M&G SRL. Ordinul de începere a lucrării a fost emis la data de 28.01.2019, documentația aferentă Hotărârii de Guvern a fost depusă la DRDP Timișoara în 02.05.2019, ulterior fiind transmisă la CNAIR în vederea realizării Hotărârii de Guvern pentru expropriere. După publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial, urmează întocmirea documentației cadastrale de dezmembrare care va fi trimisă către comisiile de expropriere de la fiecare primărie în parte.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

40 de minute ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

5 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

6 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

6 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

7 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

7 ore ago