Administratie

Primarul Nicolae Robu anunţă iminenta scumpire a salubrizării menajere: Nu sunt de acord cu plata la volum

Anunţată de operatorul local al serviciului de colectare a deşeurilor menajere, trecerea de la plata pe persoane la plata pe volumul de gunoi colectat, măsura nu este deloc apreciată de primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Mai mult, aceasta duce la o creştere a preţului serviciului, mai spune Robu.

Edilul şef a anunţat că schimbarea sistemului de colectare a deşeurilor menajere va duce la un preţ mai mare plătit de cetăţeni pentru gunoiul produs. Nu primăria stabileşe tariful, subliniază edilul şef, iar taxarea la volum şi nu pe persoane, ca şi acum, nu va aduce decât o complicare a lucrurilor. Oamenii vor încerca să „fenteze” sistemul şi, ca să nu plătească prea mult pentru salubritate vor scăpa de gunoi în diferite locuri din oraş, ceea ce va duce la creşterea mizeriei.

„Se trece de la plata de pe număr de persoane pe locuinţă, la plata pe volum de gunoi colectat. Aceasta aduce după sine şi riscul unui nou val de mizerie în oraş, care e foarte mare. Nu cred că e potrivit sistemul, îl resping. În plus, duce inevitabil la scumpire. Nu primăria stabileşte tariful, oamenii trebuie să ştie. Per ansamblu, sistemul are mai puţine minusuri, ca fiecare să plătească cât gunoi produce. E o complicare a lucrurilor, neavenită”, a declarat Nicolae Robu.

Având în vedere noile condiţii, în care un operator de salubritate se ocupă de gunoiul menajer, iar altul de salubrizarea străzilor, s-a ajuns în situaţii ridicole, în care o deponie clandestină de gunoi este curăţată de fiecare dintre operatori, în perioade diferite, în funcţie de tipul gunoiului.

„Era mai bine în modelul vechi, cu un operator care se ocupă de tot, dar care să preia mai fracţionat. Se impune şi mai atent şi mai rafinat sistemul. Minimizăm cantitatea de plastic utilizată şi aruncată la gunoi. Ar trebui să folosim mai multă sticlă, pe care să o aruncăm în pubelele verzi, în acele clopote, care nu sunt suficiente, cred eu. Oamenii să ştie că nu se ocupă primăria de ele”, mai spune primarul.
Cea mai mare problemă, subliniază acesta este posibila majorare a preţului salubrizării: „Sunt împotriva majorării preţului, în această nouă abordare cetăţenii vor comanda pubele mai mici, diferenţa de gunoi va ajunge la rampe clandestine”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

25 de minute ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

12 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

13 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

14 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

18 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

19 ore ago