Sănătate

Sistemul imunitar: prietenul nostru capricios

Răcelile obișnuite din colectivitate ajută sistemul imunitar să devină mai puternic, mai experimentat. Până la 8 răceli pe an sunt considerate normale la copil, numărul acestora scăzând la aproximativ 4 pe an la adulți. Nu există „pastila” miraculoasă care ne crește imunitatea, dar o putem întări ducând un stil de viață echilibrat.

Despre cum funcționează sistemul nostru imunitar, de ce acesta poate fi cel mai mare prieten sau cel mai crâncen dușman al nostru și despre cum poate fi ”întărită” imunitatea noastră, în mod natural, ne vorbește Dr. Alina Bălăceanu, medic specialist alergologie și imunologie clinică la Clinicile Medici’s Timișoara.

Ce este sistemul imunitar si cum funcționează?

Sistemul imunitar sau imunitatea este un sistem complex, dispus în rețea în întregul organism și format din organe, celule și molecule. Rolul său este de a ne apăra de agresorii externi (bacterii, virusuri, fungi, paraziți, toxine) sau interni (celule îmbătrânite, celule tumorale). Principala caracteristică a imunității este de a distinge “self-ul” (adică celulele proprii) de „non-self” (ceea ce îi este străin).

O parte a imunității este înnăscută, moștenită de la părinți, care reprezintă prima linie de apărare a organismului și nu se modifică pe parcursul vieții. O altă parte a imunității  este dobândită fie prin contactul cu diverși agenți patogeni, fie prin vaccinare, și se dezvoltă și maturizează prin învățarea și memorarea acestor structuri față de care  formează anticorpi specifici. Astfel, la un următor contact acționează mai rapid și mai eficient. În primele luni de viață anticorpii transmiși prin placentă și alăptarea asigură nou-născutului protecție față de majoritatea bolilor infecțioase.

Care sunt bolile sistemului imun?

Disfuncțiile sistemului imunitar se numesc imunodeficiențe. Acestea pot fi primare – boli severe, dar din fericire rare, și secundare – consecință a altor afecțiuni, care de regulă sunt tranzitorii. 

Uneori răspunsul imun este aberant, exagerat și se produc anticorpi împotriva unor substanțe care în mod normal sunt inofensive și astfel apar alergiile. În cazul bolilor autoimune sistemul imunitar este mult prea activ și își atacă propriile structuri prin formare de anticorpi specifici împotriva acestora (în tiroidita autoimună se formează anticorpi împotriva tiroidei proprii).

Ce investigații putem face pentru depistarea problemelor imunitare?

Cea mai simplă investigație este hemoleucograma, care ne oferă informații despre numărul unor celule implicate în imunitate și care îndrumă medicul către investigații suplimentare dacă este necesar. O altă investigație utilă este imunograma care oferă informații despre anticorpii produși de celulele sistemului imunitar (imunoglobulinele A, M, G, E, D).

Ce putem face pentru a avea o imunitate puternică?

(+) CE NE AJUTĂ? O imunitate eficientă se dezvoltă într-un organism sănătos care implică o alimentație echilibrată, cu toți constituenții nutritivi de bază. Nu putem avea un sistem imunitar eficient dacă consumăm alimente de tip fast-food și facem exces de zahăr sau grăsimi! Odihna și somnul suficient stimulează refacerea sistemului imunitar, iar activitatea fizică regulată, hidratarea (cu apă) sunt esențiale.

(-) CE TREBUIE EVITAT? Evitarea consumului de alcool și a fumatului, diminuarea stresului dar și evitarea consumului excesiv de medicamente (mai ales antibiotice) sunt de asemenea esențiale pentru o imunitate puternică.

Controlul medical periodic

Vizita periodică la medicul de familie sau de companie, odată cu efectuarea setului uzual de analize de laborator este definitorie pentru depistarea precoce a tulburărilor sistemului imunitar și de luare a unor măsuri corective, la timp, prin îndrumarea către medicul specialist în alergologie-imunologie.

Articol recomandat de Clinicile Medici’s.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

52 de minute ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

2 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

3 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

3 ore ago

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…

3 ore ago

La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are…

4 ore ago