Timişoara a sărbătorit luni 150 de ani de existenţă a transportului public din oraş, dar şi de pe actualul teritoriu al României. Pentru a fi alături de cetăţeni, societatea de specialitate a primăriei a organizat o paradă a tramvaielor. Un număr de 11 asemenea mijloace de transport, de la vagonul tras de cai, până la actuala „Armonie”, au defilat pe porţiunea dintre Palatul Administrativ şi Piaţa Libertăţii.
Acum 150 de ani, la Timişoara începea să funcţioneze primul mijloc de transport în comun din vremurile actuale. Era un vagon de tramvai tras de cai, primul astfel de serviciu oferit pe teritoriul României. Societatea de Transport Public Timişoara a sărbătorit momentul cu o paradă care a inclus 11 tramvaie, care a pornit de la Palatul Administrativ şi a dus curioşii până în Piaţa Libertăţii.
„Sunt 150 de ani deosebiţi, 150 de ani cu obligaţii şi un viitor cu numeroase angajamente şi, bineînţeles, responsabilitate. Timişorenii au ieşit, în număr extrem de mare, să sărbătorească 150 de ani de când a devenit operaţional primul mijloc de transport public de pe actualul teritoriu al României. Am avut 11 tramvaie, de la cel tras de cai, tot ce avem noi reabilitat începând din 1969, şi până în zilele noastre, un tramvai Armonia. Am scos din depoul nostru toate tramvaiele pe care le aveam. Oamenii au şi putut călători cu ele, pe porţiunea de la Prefectură în Piaţa Libertăţii”, a declarat Nicolae Bitea, şeful Societăţii de Transport Public Timişoara.
Din caravana tramvaielor istorice nu putea să lipsească primarul Nicolae Robu. El s-a aşezat la manşa vagonului tras de cai, de acolo salutând mulţimea de oameni care s-au îmbulzit să vadă parada. Primarul Timișoarei a vorbit despre cele şapte tipuri de transport public, de la tramvai la trotinetă.
„O mare sărbătoare, ne bucurăm că sărbătorim 150 de ani de când în Timişoara s-a făcut transport public. Vrem să fim la fel de deschişi ca şi înaintaşii noştri. Timişoara a devenit cunoscută pentru evenimentul în sine, pentru tramvaiul tras de cai, prin melodia celor de la Phoenix, în care era vorba şi despre acest tramvai tras de cai. Astăzi, transportul public este mai important decât orice, pentru că se ştie că traficul de maşini a crescut enorm de mult, cel puţin în oraşele dezvoltate, dinamice, aşa cum este şi Timişoara, dacă noi nu introducem transport public de calitate, s-ar putea să ne sufocăm. Dezvoltăm infrastructura de mobilitate, dar trebuie să dezvoltăm şi transportul public. Astăzi în Timişoara ne mândrim că avem şapte tipuri de transport public, avem tramvai, trolebuze, autobuze, minibuze, biciclete, vaporaşe şi, mai nou, trotinete. Toate în cadrul Societăţii Municipale de specialitate, aceste mijloace sunt folosite de timişoreni şi de oaspeţi. Vom continua dezvoltarea, aşa cum am anunţat nu demult, anul acesta. Este interesant să călătoreşti cu un tramvai tras de cai, ceva cu totul special, de admirat sunt caii, nişte cai frumoşi şi extrem de cuminţi”, a subliniat Robu, la capătul turei demonstrativ-istorice.
O idee absolut superbă, parada tramvaielor a dat dovadă de lacune evidente de organizare. Mai ales pe porţiunea de la Palatul Administrativ şi actualul sediu al BNR, tramvaiele istorice au circulat în plin trafic rutier, cu maşinile mergând normal pe şoseaua de pe ambele părţi ale liniei de tramvai, dar şi cu oameni, unii în vârstă, alţii chiar cu copii mici, adolescenţi de vârstă fragedă, traversând printre maşini şi punându-şi chiar şi viaţa în pericol. Am asistat chiar şi la scene în care pe linia de tramvai de pe sensul opus mai multe mame îşi împingeau chiar şi cărucioarele cu bebeluşi. La fel, şi în zona din Piaţa Libertăţii oamenii s-au îmbulzit între tramvaie s-au împins cu speranţa unei poze cu telefonul mobil cât mai bună. Din fericire, vatmanii bătrânelor tramvaie de pe traseu au reuşit să evite posibilele accidente nedorite.
Sărbătoarea transportului public timişorean a continuat în Piaţa Victoriei, cu începere de la ora 18.00, cu un concert susţinut de Mircea Baniciu şi Nicole Cherry.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…