Epopeea reabilitării celei mai vechi clădiri din Timişoara, Castelul Huniade, cunoaşte un nou episod, după ce Consiliul Judeţean Timiş a aprobat în ultima şedinţă de plen un proiect care prevede stabilirea unui protocol de colaborare cu Ministerul Culturii, instituţie care ar urma să contribuie la proiect cu ceva bani. Nu mulţi, doar pentru a se face ceva studii şi documentaţii noi, nu reparaţii.
După mai mult de zece ani de reparaţii şi intervenţii, operaţiunea de reabilitare a Castelului Huniade nu e gata nici acum. Consiliul Judeţean Timiş, instituţia care administrează castelul, se vede nevoită să ceară ajutorul Ministerului Culturii pentru terminarea lucrării. Iar reprezentanţii acestuia par să fie de acord cu solicitarea şi să dea bani… de hârtii. Pentru lucrări vor căuta bani cei de la CJT, ulterior.
„Ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Culturii, domnul Breaz, și cu directorul Institutului Național de Patrimoniu, am luat decizia de a demara acest proiect de consolidare, restaurare și punere în funcțiune a Castelului Huniade prin Programul Național de Restaurare. Și anume, astăzi, am aprobat protocolul cu Institutul Național de Patrimoniu. Punem toată documentația, din punct de vedere al proprietății, la dispoziția institutului național și acesta va scoate la licitație documentația, studiul de fezabilitate sau DALI-ul pentru acest proiect, după care va preda consiliului județean, noi urmând să identificăm surse de finanțare pentru realizarea investiției propriu-zise. Mai mult, Institutul Național de Patrimoniu, ținând cont că sunt specialiști în ceea ce înseamnă restaurarea în mod special a clădirilor de patrimoniu clasa A, așa cum este Castelul Huniade, cea mai importantă din punct de vedere al județului Timiș, îi vom avea parteneri și mai departe în monitorizarea realizării investiției”, a declarat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.
De hârțogăraie se va ocupa ministerul, de bani pentru lucrări, beneficiarul. „Doar anul viitor vom avea documentația și conceptul restaurării și punerii în funcțiune a Castelului Huniade, pus la dispoziție de către Institutul Național de Patrimoniu. În momentul în care vom avea acest document pus la dispoziție, noi vom urma mai departe cu proiectarea și cu execuția”, a mai spus Călin Dobra.
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor…
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel…
Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului „Traian Vuia”, respectiv pachetul…
Societatea Piețe S.A. Timișoara anunţă că vine în sprijinul producătorilor și timișorenilor în perioada sărbătorilor…
Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va…
Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte…