Consiliul Judeţean Timiş

Soluţia ajutorului de la Ministerul Culturii. Consiliul Judeţean caută sprijin pentru finalizarea reabilitării Castelului Huniade

Epopeea reabilitării celei mai vechi clădiri din Timişoara, Castelul Huniade, cunoaşte un nou episod, după ce Consiliul Judeţean Timiş a aprobat în ultima şedinţă de plen un proiect care prevede stabilirea unui protocol de colaborare cu Ministerul Culturii, instituţie care ar urma să contribuie la proiect cu ceva bani. Nu mulţi, doar pentru a se face ceva studii şi documentaţii noi, nu reparaţii.

După mai mult de zece ani de reparaţii şi intervenţii, operaţiunea de reabilitare a Castelului Huniade nu e gata nici acum. Consiliul Judeţean Timiş, instituţia care administrează castelul, se vede nevoită să ceară ajutorul Ministerului Culturii pentru terminarea lucrării. Iar reprezentanţii acestuia par să fie de acord cu solicitarea şi să dea bani… de hârtii. Pentru lucrări vor căuta bani cei de la CJT, ulterior.

„Ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Culturii, domnul Breaz, și cu directorul Institutului Național de Patrimoniu, am luat decizia de a demara acest proiect de consolidare, restaurare și punere în funcțiune a Castelului Huniade prin Programul Național de Restaurare. Și anume, astăzi, am aprobat protocolul cu Institutul Național de Patrimoniu. Punem toată documentația, din punct de vedere al proprietății, la dispoziția institutului național și acesta va scoate la licitație documentația, studiul de fezabilitate sau DALI-ul pentru acest proiect, după care va preda consiliului județean, noi urmând să identificăm surse de finanțare pentru realizarea investiției propriu-zise. Mai mult, Institutul Național de Patrimoniu, ținând cont că sunt specialiști în ceea ce înseamnă restaurarea în mod special a clădirilor de patrimoniu clasa A, așa cum este Castelul Huniade, cea mai importantă din punct de vedere al județului Timiș, îi vom avea parteneri și mai departe în monitorizarea realizării investiției”, a declarat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

De hârțogăraie se va ocupa ministerul, de bani pentru lucrări, beneficiarul. „Doar anul viitor vom avea documentația și conceptul restaurării și punerii în funcțiune a Castelului Huniade, pus la dispoziție de către Institutul Național de Patrimoniu. În momentul în care vom avea acest document pus la dispoziție, noi vom urma mai departe cu proiectarea și cu execuția”, a mai spus Călin Dobra.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

5 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

8 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

9 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

9 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

10 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

10 ore ago