Venit să ia parte la înfiinţarea unui consiliu economic consultativ, între mediul de afaceri şi CJ Timiş, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, spune că a preluat numeroase propuneri din partea întreprinderilor timişorene, care vor fi transpuse în eventuale schimbări legislative. Până atunci, toate modificările din domeniu trebuie anunţate şi discutate cu firmele, a spus Oprea.
Timişul va avea Consiliu Consultativ Economic, o structură ad-hoc, constituită pe lângă Consiliul Judeţean Timiş. Reprezentanţii mediului de afaceri, ai mai multo organizaţii patronale, alături de conducători ai unor mari întreprinderi timişorene, s-au întâlnit la Palatul Administrativ, în şedinţa de constituire a consiliului. „Am decis, prin contactarea partenerilor de afaceri, înfiinţarea Consiliului Consultativ Economic. Ca şi idee, iniţiativa a plecat de la CJT. Am constituit un birou pentru
relaţia cu mediul de afaceri. Pentru noul organism au răspuns invitaţiei Clubul Economic German, Camera Italiană din România, Uniunea Patronatelor, Patronatul Român, UGIR, clubul de afaceri francez, reprezentanţi ai instituţilor publice, CCIAT, Asociaţia Femeilor Antreprenor, reprezentanţi ai numeroase firme mari”, a anunţat Călin Dobra, preşedintele CJ Timiş.
Prezent la discuţii, Ştefan Radu Oprea a spus că doreşte şi chiar a reuşit să obţină o serie de informaţii de la mediul de afaceri local, pentru a-l transmite la guvern, în vederea legiferării. „La dialogul de azi cu reprezentanţii mediului de afaceri am notat câteva informaţii ce răspund temelor reale ale mediului de afaceri. Am discutat despre forţa de muncă, revine acest subiect permanent în discuţii. Rezolvarea acesteia oferă competititvitate pentru a atrage firmele străine în România. Am vorbil despre inovare, despre implicarea mediului universitar în business, despre implicarea sectorului IT”, a spus Oprea.
Ce propuneri a preluat ministrul din zona Timişului? „Sunt discuţii legate de forţa de muncă transfrontalieră, s-a cerut o rezolvare mai uşoară a actelor, pentru importul de lucrători din Serbia, este o propunere primită de aici, specifică. Felul în care se pot aduce lucrători din afara UE, a fost discutată, acum procedura e mult simplificată, în funcţie de nevoi”, a mai spus ministrul.
Oprea a mai prezentat şi care sunt priorităţile guvernamentale în domeniul afacerilor, legat de forţa de muncă. „În ceea ce priveşte forţa de muncă, primul palier este stabilizarea forţei de muncă, aceasta presupune un efort al guvernanţilor şi al companiilor, la pachet. Vorbim despre o cultură a organizaţiei, fiecare întreprindere trebuie să creeze un mediu unde să vii cu drag în acel loc. Al doilea palier e cel al educaţiei, mă refer la învăţământul dual. La guvern există o agenţie pentru învăţământul dual. Aici e nevoie de o schimbare a mentalităţii legată de a studia pentru o meserie. Să faci carieră în o companie e realitate, există poveşti de succes, se poate câştiga bine”, a mai spus Oprea.
Conform datelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente, în județul Timiș, la ora 9 votaseră 2,82%…
La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…