Chris Torch, noi acuze grave la adresa Primăriei Timişoara şi Comitetului Director al TM 2021

Fostul director artistic al proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, Chris Torch, revine cu noi şi grave acuze vizavi de modul în care se derulează proiectul. El vorbeşte de imixtiunea politică a Primăriei Timişoara şi Ministerului Culturii, dar şi despre lipsa de profesionalism a Comitetului Director al TM 2021.

 

Chris Torch nu este la primele acuze vizavi de modul în care se derulează proiectul Timişoara Capitală Culturală. Prin intermediul unei scrisori deschise, el vorbeşte din nou despre multele nereguli pe cae le-a constatat, despre subfinanţare, imixtiuni politice şi neprofesionalismul Comitetului Director al TM 2021. Nu în ultimul rând el vorbeşte de practici cae nu vor fi agreate de către Comisia Europeană.

Prezentăm mai jos scrisoarea lui Chris Torch:

 

Să vorbim despre cultură și politică în Timișoara

… în timp ce Unitatea Artistică a TM2021 continuă să facă lucruri minunate, grație implicării mai multor parteneri. De la inițiative proprii (Luminii Unirii, Sport21), la evenimente realizate în parteneriat (Art Encounters), de la gastronomie și cultură (La Pas), la cartiere (Memoriile Cetății, Impuls Fabric)…

… în timp ce Comitetul Director al TM2021, după întârzieri extrem de mari, insistă în recrutarea de noi angajați, 5 până la 8 persoane, fără să poată spune însă cu certitudine dacă va exista și buget pentru plata acestor oameni …

… în timp ce Programul Cultural, așa cum este el definit în dosarul de candidatură, merge mai departe, după cum s-a stabilit în faza StartUp…

… în timp ce contractele cu partenerii TM2021 sunt, în sfârșit, semnate, acum, la 9 luni de la începerea anului bugetar, și asta pentru al treilea an la rând…

Întrebarea cea mai importantă rămâne:

Când vor fi disponibili într-adevăr banii de care este nevoie pentru a pune în practică toate promisiunile făcute pe durata candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii și, ulterior, în faza StartUp?

Din septembrie 2016 încoace, doar o mică parte din banii publici promiși au fost plătiți – și asta numai sporadic. O astfel de abordare este inacceptabilă pentru derularea într-un mod profesionst a unui program de Capitală Europeană a Culturii. Timp de peste trei ani, partenerii locali și internaționali și-au îndeplinit sarcinile, cu gândul la anul 2021. Au demonstrat, cu toții, cât sunt de implicați și au reușit să se adapteze condițiilor politice foarte volatile.

Ce este însă cel mai deranjant: Consiliul Director, care ar trebui să fie responsabil de bunăstarea financiară a Asociației Timișoara 2021, este cel care, în realitate, lasă proiectul să se stingă pe zi ce trece. Altfel spus, cei

care ar trebui să caute resurse financiare sunt chiar cei care le țin departe de acest proiect.

Vreau să fiu foarte clar:

Motivele sunt de natură politică. Primăria Timișoara și Ministerul Culturii și Identității Naționale au blocat constant finanțarea Asociației TM2021, chiar și după ce au promis că vor asigura banii necesari pentru funcționarea acesteia. Din motive inexplicabile, funcționari publici au solicitat, chiar de mai multe ori, rescrierea diverselor cereri de finanțare depuse. Intenția „de facto” a acestor instituții este să controleze exclusiv Programul Cultural – o imixtiune politică inacceptabilă în orice inițiativă culturală europeană.

În acest moment, în octombrie 2019, sunt peste 30 de organizații culturale și civice locale care încă așteaptă să fie plătite pentru proiectele realizate (…) Mulți continuă să fie dedicați proiectelor lor, dar fac acest lucru în condiții extrem de dificile. Nu e de mirare că atât calitatea, cât și impactul proiectelor lor sunt amenințate.

Motivele pentru care s-a ajuns aici sunt variate. Un lucru este clar: lipsa unei finanțări serioase și a unui Consiliu Director competent, combinate cu haosul legislativ și administrativ, au pus frână proiectului Timișoara 2021. Dacă autoritățile locale ar fi fost în stare MĂCAR să ofere o perspectivă de buget corectă și realistă – chiar și redusă, raportat la promisiunile anterioare – Timișoara 2021 ar fi fost mult mai dinamică și, fără îndoială, mult mai vizibilă. Finanțatorii publici preferă însă, în continuare, să facă promisiuni nerealiste, să trimită semnale confuze și să nu onoreze plățile. Mai mult decât atât, intervin în program, resping propuneri, inițiază proiecte care nu au nicio legătură cu programul deja agreat, pun condiții libertății de exprimare artistică și chiar blochează accesul la spațiile publice.

În cele din urmă, soluția pentru sectorul cultural independent, cel care a avut răbdarea și tenacitatea să muncească pentru o Capitală Europeană a Culturii care să implice, într-adevăr, comunitatea locală, este să privească înainte. Să se concentreze pe ceea ce va fi Moștenirea TM2021. Să construiască, în colaborare sau nu cu Asociația, o platformă solidă de dezvoltare pentru 2022 și dincolo de acest an.

Există deja un Program Cultural pentru anii 2020 și 2021, planificat și promis.

Există, de asemenea, un buget general pentru acest Program Cultural, pregătit pentru autoritățile publice,

construit pe ceea ce s-a asumat în Dosarul de Candidatură și aflat, până la urmă, la baza obținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii.

Apare însă a doua întrebare:

În cazul în care Consiliul Director, după toate promisiunile făcute până acum, decide să încerce o nouă abordare a programului, care să se concentreze pe city-branding, în loc de dezvoltare culturală, de unde vor veni banii pentru noile propuneri?

Răspunsul de neacceptat este acela că diversele parteneriate deja încheiate, atât pe plan local, cât și pe plan internațional, vor fi anulate, iar banii care ar fi trebuit alocați vor fi redirecționați către alte activități. Acest lucru nu este permis nici de Comisia Europeană și de niciun standard etic.

Răspunsul acceptabil, dar incert este acela că alocările financiare pentru proiectul TM2021 vor asigura un buget mai mare decât cel promis anterior. Să nu uităm însă că, până în acest moment, doar sub 10% din sumele promise au și fost plătite. Vor fi făcute mai multe plăți?

Și atunci, în această atmosferă incertă, unde normalul constă în promisiuni neonorate:

Ce fel de producători / curatori culturali profesioniști și-ar putea asuma responsabilitatea de a re-ajusta – și, în final, de a dezamăgi – o parte importantă a sectorului cultural și civic din orașul nostru? Și totul, fără un buget clar și asumat?

Comitetul Director trebuie, înainte de toate, să-și asume răspunderea de a asigura efectiv finanțarea adecvată pentru activitățile planificate pentru Timișoara 2021. Abia din acel moment pot fi luate decizii corecte și pot fi dezvoltate parteneriate constructive.

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

16 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

17 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

17 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

18 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

18 ore ago