Chris Torch, noi acuze grave la adresa Primăriei Timişoara şi Comitetului Director al TM 2021

Chris Torch

Chris Torch

Fostul director artistic al proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, Chris Torch, revine cu noi şi grave acuze vizavi de modul în care se derulează proiectul. El vorbeşte de imixtiunea politică a Primăriei Timişoara şi Ministerului Culturii, dar şi despre lipsa de profesionalism a Comitetului Director al TM 2021.

 

Chris Torch nu este la primele acuze vizavi de modul în care se derulează proiectul Timişoara Capitală Culturală. Prin intermediul unei scrisori deschise, el vorbeşte din nou despre multele nereguli pe cae le-a constatat, despre subfinanţare, imixtiuni politice şi neprofesionalismul Comitetului Director al TM 2021. Nu în ultimul rând el vorbeşte de practici cae nu vor fi agreate de către Comisia Europeană.

Prezentăm mai jos scrisoarea lui Chris Torch:

 

Să vorbim despre cultură și politică în Timișoara

… în timp ce Unitatea Artistică a TM2021 continuă să facă lucruri minunate, grație implicării mai multor parteneri. De la inițiative proprii (Luminii Unirii, Sport21), la evenimente realizate în parteneriat (Art Encounters), de la gastronomie și cultură (La Pas), la cartiere (Memoriile Cetății, Impuls Fabric)…

… în timp ce Comitetul Director al TM2021, după întârzieri extrem de mari, insistă în recrutarea de noi angajați, 5 până la 8 persoane, fără să poată spune însă cu certitudine dacă va exista și buget pentru plata acestor oameni …

… în timp ce Programul Cultural, așa cum este el definit în dosarul de candidatură, merge mai departe, după cum s-a stabilit în faza StartUp…

… în timp ce contractele cu partenerii TM2021 sunt, în sfârșit, semnate, acum, la 9 luni de la începerea anului bugetar, și asta pentru al treilea an la rând…

Întrebarea cea mai importantă rămâne:

Când vor fi disponibili într-adevăr banii de care este nevoie pentru a pune în practică toate promisiunile făcute pe durata candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii și, ulterior, în faza StartUp?

Din septembrie 2016 încoace, doar o mică parte din banii publici promiși au fost plătiți – și asta numai sporadic. O astfel de abordare este inacceptabilă pentru derularea într-un mod profesionst a unui program de Capitală Europeană a Culturii. Timp de peste trei ani, partenerii locali și internaționali și-au îndeplinit sarcinile, cu gândul la anul 2021. Au demonstrat, cu toții, cât sunt de implicați și au reușit să se adapteze condițiilor politice foarte volatile.

Ce este însă cel mai deranjant: Consiliul Director, care ar trebui să fie responsabil de bunăstarea financiară a Asociației Timișoara 2021, este cel care, în realitate, lasă proiectul să se stingă pe zi ce trece. Altfel spus, cei

care ar trebui să caute resurse financiare sunt chiar cei care le țin departe de acest proiect.

Vreau să fiu foarte clar:

Motivele sunt de natură politică. Primăria Timișoara și Ministerul Culturii și Identității Naționale au blocat constant finanțarea Asociației TM2021, chiar și după ce au promis că vor asigura banii necesari pentru funcționarea acesteia. Din motive inexplicabile, funcționari publici au solicitat, chiar de mai multe ori, rescrierea diverselor cereri de finanțare depuse. Intenția „de facto” a acestor instituții este să controleze exclusiv Programul Cultural – o imixtiune politică inacceptabilă în orice inițiativă culturală europeană.

În acest moment, în octombrie 2019, sunt peste 30 de organizații culturale și civice locale care încă așteaptă să fie plătite pentru proiectele realizate (…) Mulți continuă să fie dedicați proiectelor lor, dar fac acest lucru în condiții extrem de dificile. Nu e de mirare că atât calitatea, cât și impactul proiectelor lor sunt amenințate.

Motivele pentru care s-a ajuns aici sunt variate. Un lucru este clar: lipsa unei finanțări serioase și a unui Consiliu Director competent, combinate cu haosul legislativ și administrativ, au pus frână proiectului Timișoara 2021. Dacă autoritățile locale ar fi fost în stare MĂCAR să ofere o perspectivă de buget corectă și realistă – chiar și redusă, raportat la promisiunile anterioare – Timișoara 2021 ar fi fost mult mai dinamică și, fără îndoială, mult mai vizibilă. Finanțatorii publici preferă însă, în continuare, să facă promisiuni nerealiste, să trimită semnale confuze și să nu onoreze plățile. Mai mult decât atât, intervin în program, resping propuneri, inițiază proiecte care nu au nicio legătură cu programul deja agreat, pun condiții libertății de exprimare artistică și chiar blochează accesul la spațiile publice.

În cele din urmă, soluția pentru sectorul cultural independent, cel care a avut răbdarea și tenacitatea să muncească pentru o Capitală Europeană a Culturii care să implice, într-adevăr, comunitatea locală, este să privească înainte. Să se concentreze pe ceea ce va fi Moștenirea TM2021. Să construiască, în colaborare sau nu cu Asociația, o platformă solidă de dezvoltare pentru 2022 și dincolo de acest an.

Există deja un Program Cultural pentru anii 2020 și 2021, planificat și promis.

Există, de asemenea, un buget general pentru acest Program Cultural, pregătit pentru autoritățile publice,

construit pe ceea ce s-a asumat în Dosarul de Candidatură și aflat, până la urmă, la baza obținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii.

Apare însă a doua întrebare:

În cazul în care Consiliul Director, după toate promisiunile făcute până acum, decide să încerce o nouă abordare a programului, care să se concentreze pe city-branding, în loc de dezvoltare culturală, de unde vor veni banii pentru noile propuneri?

Răspunsul de neacceptat este acela că diversele parteneriate deja încheiate, atât pe plan local, cât și pe plan internațional, vor fi anulate, iar banii care ar fi trebuit alocați vor fi redirecționați către alte activități. Acest lucru nu este permis nici de Comisia Europeană și de niciun standard etic.

Răspunsul acceptabil, dar incert este acela că alocările financiare pentru proiectul TM2021 vor asigura un buget mai mare decât cel promis anterior. Să nu uităm însă că, până în acest moment, doar sub 10% din sumele promise au și fost plătite. Vor fi făcute mai multe plăți?

Și atunci, în această atmosferă incertă, unde normalul constă în promisiuni neonorate:

Ce fel de producători / curatori culturali profesioniști și-ar putea asuma responsabilitatea de a re-ajusta – și, în final, de a dezamăgi – o parte importantă a sectorului cultural și civic din orașul nostru? Și totul, fără un buget clar și asumat?

Comitetul Director trebuie, înainte de toate, să-și asume răspunderea de a asigura efectiv finanțarea adecvată pentru activitățile planificate pentru Timișoara 2021. Abia din acel moment pot fi luate decizii corecte și pot fi dezvoltate parteneriate constructive.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

nabravo a spus: (octombrie 8th, 2019 at 14:16 )

Na bravo! Nea’ Chris Torch ce vrei? De unde cultura? De la protectorul cu gel estompator a lui manelistul naslau, al violentului domestic pascuta, al pitipoancelor cu botox&gene+unghii false si fuste scurte din primarika?? Ai pretenții cam măricele! Asa este când te legi la cap dacă nu te doare!
Da, ce? Credeai ca am luat concursul de nominalizare pe bune sau pe …pile (pcr)!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara și Baia Mare au oferit un nou thriller în Liga Zimbrilor la handbal masculin. Meciul din runda a 11-a, un adevărat derby de Vest a avut de toate: goluri spectaculoase, răsturnări de scor și o partidă cu suspans până în ultima secundă. Oaspeții au început mai bine și au fost în față aproape 20...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, egalată în ultima secundă!
Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ”masa verde”, cu 3-0, a anunţat, miercuri, UEFA, într-un comunicat, după ce partida de vineri, din Liga Naţiunilor, a fost abandonată la scorul de 0-0, în min. 90+5, după retragerea oaspeţilor de pe teren. ”Meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup de la Monaco”. O investigație recentă arată cum Grindeanu și Simonis au beneficiat de zboruri private de lux, în valoare de zeci de mii de euro, finanțate de românii țepuiți de schema Nordis. Deși, în fața întrebărilor presei, ambii au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat public, în urma semnării de către primărie a contractului de execuție. Sistemul modern solicitat de municipalitate va permite ajustarea fluxului luminos de pe stradă. Astfel, va fi generată mai multă lumină în zona trecerilor de pietoni sau mai puțină lumină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT. Evenimentul este organizat anual de Universitatea de Vest pentru a recunoaște meritele și performanțele remarcabile ale membrilor săi. Premiile acordate reflectă rezultatele anuale de excepție ale membrilor comunității academice din UVT din ariile știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun local, respectiv stațiile de încărcare aferente, a fost prelungită cu încă un an. Consilierii locali au aprobat, marți, o hotărâre în acest sens. Trebuie precizat că autobuzele și stațiile de alimentare au fost livrate încă din 2023. mai rămânea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara
Top