În intervalul 23 – 26 octombrie, la Timișoara vor avea loc Congresul Național de Fibroză Chistică și Simpozionul timișorean de Pneumologie Pediatrică.
Cele două evenimente medicale sunt dedicate fibrozei chistice și patologiei respiratorii pediatrice. La Timișoara sunt prezenți lectori și specialiști din domeniul sănatății, atât din țară, cât și de peste hotare, pentru a dezbate acest subiect.
În România sunt înregistrați aproximativ 600 de pacienți cu această boală genetică, cei mai mulți fiind copii. Unul din 25 de oameni poartă mutația genetică de fibroză chistică, iar în cazul conceperii unui copil cu o altă persoană cu o mutație specifică fibrozei chistice, riscul nașterii unui copil bolnav este de 25%. Fibroza chistică se manifestă prin tuse cronică, diaree cronică, diabet, ciroză, scădere în greutate și afectează aproape toate organele micilor pacienți – plămânii, pancreasul, ficatul sau intestinele.
„Viața unui copil diagnosticat cu fibroză chistică nu este deloc ușoară. La 10 ani, unui astfel de mic pacient i se administrează injecții câte 14-21 de zile, în trei cure pe an, face inhalații câte 60 minute pe zi, înghite 30 de capsule zilnic și este supus analizelor și investigațiilor de până la opt ori într-un an. Iar în ultimă instanță, este nevoit să își caute plămâni. Alți plămâni. Pe care nu îi are. Care nu pot fi transplantați”, a declarat dr. Ioana Ciucă, medic primar pediatru.
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A…
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind…
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…