Primăria Timişoara

ISC îi răspunde lui Robu. Lucrările de la Punctele Cardinale erau parţial realizate la emiterea autorizaţiei

Marţi, primarul Nicolae Robu a acuzat din nou Inspectoratul de Stat în Construcţii că a realizat abuziv un control asupra lucrărilor efectuate în oraş de primărie la carosabil, în zona centrală a Timişoarei. După acuzele aduse, ISC reacţionează şi spune că toate acţiunile au fost efectuate cu respectarea legislaţiei. De asemenea, autorizaţia pentru lucrările de la Punctele Cardinale a fost emisă după ce o parte din investiţie era deja realizată!

Tot ceea ce Inspectoratul de Stat în Construcţii a controlat, a făcut-o cu respectarea legii. Precizările vin după ce în cadrul obişnuitei conferinţe de presă de marţi, primarul Nicolae Robu a acuzat din nou instituţia că are ceva cu municipalitatea, pe care o „vânează”. Autorizaţia de construcţie aferentă investiţiei de la Punctele Cardinale şi strada Marin Luther s-a emis în momentul în care o bună parte a lucrărilor erau deja efectuate, mai spune ISC!

„Potrivit atribuțiilor legale, ISC verifică și modul în care sunt respectate prevederile actelor normative privind eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare de către primarii unităților administrativ-teritoriale, în baza unor proceduri de control aprobate prin Ordinul nr. 456 din 1 aprilie 2014, emis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), toate aceste prevederi având ca scop final siguranța cetățeanului și a construcțiilor”, au precizat cei de la ISC.

Toate constatările controlului sunt explicate de documentul oficial emis de Inspectorat.

„Tocmai pentru a nu lăsa loc de interpretări, Ordinul 456/2014 menţionează, la art.7, care sunt documentele care se verifică la emiterea de certificate și autorizații în Subsecțiunea 12: 2. Măsuri şi, respectiv, Subsecțiunea 13: 3. Sancțiuni: “Art.12. În cazul nerespectării prevederilor legale, pentru constatările prevăzute la art. 7 pct. D, se va dispune sancţionarea conform art. 26 din Legea nr. 50/1991 şi se va solicita instituţiei prefectului să atace autorizația de construire la instanța de contencios administrativ competentă.” “Art.7, pct. D verifică dacă sunt respectate prevederile certificatului de urbanism și ale documentaţiei de urbanism ca urmare a solicitării menţionate în certificatul de urbanism, referitoare la: 1. regimul de aliniere al construcţiilor faţă de drumurile publice adiacente; 2. retragerile şi distanţele construcţiilor faţă de proprietăţile vecine; 3. înălţimea maximă admisă pentru construcţiile noi, exprimată în metri şi număr de niveluri; 4. procentul maxim de ocupare a terenului – P.O.T.; 5. coeficientul maxim de utilizare a terenului – C.U.T.; 6. echiparea cu utilităţile existente; 7. circulaţia pietonilor și a autovehiculelor, accesele auto și parcajele necesare în zonă, numărul de locuri de parcare necesare investiţiei; în cazul în care nu există un document care să reglementeze aceste prevederi se vor aplica prevederile Regulamentului general de urbanism, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 525/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”, se mai spune în anunţul emis de ISC.

Astfel, activitatea personalului cu atribuții de control la autoritățile administrației publice locale/județene se realizează în conformitate și în limitele competențelor stabilite prin dispozițiile legale în vigoare. În aceste condiţii, toate investițiile realizate de către unităţile administrativ-teritoriale, inclusiv cele din municipiul Timișoara, trebuie să fie realizate în concordanță cu prevederile legale în vigoare, pentru siguranța cetățeanului, indiferent de beneficiarul investiției.

„Activitățile de control la UAT Timișoara au fost efectuate, în marea lor majoritate, ca urmare a unor sesizări din partea unor instituții (Guvernul României, Instituția Prefectului Județul Timiș, Curtea de Conturi, DNA, Garda de Mediu etc.) sau persoane fizice, prin care se solicită ca, în exercitarea atribuțiilor legale, să efectuăm verificări și să dispunem măsuri în consecință”, se mai spune în poziţia oficială a Inspectoratului în Construcţii.

În ceea ce privește autorizația de construire cu numărul 1131 din 21.08.2019 “Lucrări de tip d) – Lucrări de amenajare a spațiilor publice – Reamenajare intersecție Piaţa Ionel C. Brătianu (Punctele Cardinale) și str. Martin Luther zona A”, emisă de către primarul municipiului Timișoara, menționăm că și aceasta a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, lucrările la această investiție fiind parțial executate la data emiterii acesteia, e poziţia oficială a ISC.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

33 de minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

O oră ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

2 ore ago