Cultura

Cenaclul de literatură science-fiction H.G.Wells a împlinit 50 de ani

50 ani Cenaclul H.G.Wlls Timișoara

Acum 50 de ani, în anul primei debarcări a omului pe Lună, lua ființă la Timișoara Cenaclul H.G.Wells, unul dintre primele cenacluri de literatură și artă science fiction din țara noastră. Cenaclul a funcționat la început în cadrul Casei de Cultură a Studenților, fiind considerată o organizație studențească, apoi, după revoluție a devenit club separat de mișcare studențească. Această schimbare, cu bune și cu rele, a permis păstrarea unei continuități în activitatea cenaclului, lucru unic la nivelul întregii țări.

50 de ani de H.G.Wells

Anul acesta Cenaclul H.G.Wells serbează jumătate de secol de la înființare, prilej de întâlnire a generațiilor succesive de membri, veniți din întreaga țară și din străinătate. Evenimentul a fost marcat prin lansarea a două volume, unul de proză science-fiction, altul de eseuri și critică literară. Textele au fost scrise de membrii cenaclului de-a lungul acestor zeci de ani. Volumele au apărut la prestigioasa editură a Universității de Vest din Timișoara.

Discuțiile au fost inițiate de actualul președinte a cenaclului doamna Antuza Genescu și continuate, pe rând, de foștii președinți ai acestei grupări literare, printre care: Viorel Coifan, Doru Treța, Sandu Florea, Mihai-Corneliu Donici, Dorin Davideanu, Voicu David, Györfi (Deák) György, Sorina Sopa, Cotizo Draia și Cristian Koncz au vorbit despre trecutul, prezentul și viitorul cenaclului, despre proiectele în desfășurare și despre revista Paradox. Lor li s-au adăugat foști și actuali membrii ai clubului, într-o atmosferă caldă, de prietenie. Concluzia generală a fost că literatura science-fiction reprezintă liantul care i-a unit pe toți cei prezenți și i-a reunit după atâția ani. Cultura cărții, a scrisului și a cititului formează prietenii de lungă durată.

La mulți ani, H.G.Wells!

Membrii cenaclului ne-au transmis următoarele:

Inițiativa timișoreană din toamna anului 1969, an în care gesturi similare mai făcuseră un grup de scriitori profesioniști și câțiva tineri din Capitală, a pus bazele uneia dintre cele mai dinamice mișcări culturale românești din a doua jumătate a secolului trecut. La căderea Cortinei de Fier din 1989 – când, nota bene, Timișoara a găzduit cea mai mare ediție a Conferinței Naționale a cenaclurilor SF din România – numărul grupărilor science fiction din țară depășea cota 70, reunind mai multe mii de membri și reușind, în condițiile de atunci, să-și creeze propria presă culturală și propriile contacte cu Occidentul, frecvent încununate (cu o consistentă contribuție timișoreană) de premii și distincții internaționale.

Foarte mulți dintre sefiștii de atunci, iar cenacliștii timișoreni s-au situat mereu în avangardă, au devenit membri ai uniunilor profesioniste de creație și cercetare academică sau personalități de prim rang ale culturii și vieții publice. O mare parte a acestora continuă să se numere și în prezent printre colaboratorii și interlocutorii grupării Wells-Timișoara, grupare care, printre numeroasele priorități și performanțe culturale pe care le-a realizat de-a lungul timpului, marchează și una cu valoare simbolică: numără și astăzi în rândurile sale, doi dintre membrii fondatori de acum 50 de ani.

Evenimentul a avut loc în Sala Orizont a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, începând cu ora 11. Pe holul de la etaj a avut loc și vernisajul unei expoziții de pictură și grafică semnată de artistul plastic timișorenean Petru Zmed.

Petru Zmed

Share
Published by
Daniel Timariu

Recent Posts

De 1 Decembrie vom avea și paradă la Timișoara, dar cu efective reduse

Timișoara se pregătește pentru ziua de 1 decembrie, una care în acest an va fi…

12 minute ago

Dezbatere despre educația de mâine, la Universitatea Politehnica Timișoara

Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 14 noiembrie 2024, conferința „Connecting Bridges: designing…

40 de minute ago

Alfred Simonis, atac la PNL, dar vizat e Alin Popoviciu, pentru situaţia din Sânnicolau Mare: Din interese politice blochează dezvoltarea oraşului

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonois, i-a atacat dur pe liderii PNL Timiş, pentru situaţia din…

O oră ago

Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale

Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…

O oră ago

SCM Poli, misiune foarte grea împotriva unei echipe „europene”

Liga Națională de handbal se reia după fereastra echipelor naționale. Formația noastră joacă în deplasare,…

2 ore ago

1.230 de primari. Aşa, şi? Şi în Timiş PNL are 37 de primari, dar în câte localităţi va câştiga Ciucă?

„Avem 1.230 de primari!”. Este argumentul vândut drept imbatabil de Rareş Bogdan şi compania pentru…

3 ore ago