Diverse

Sustenabilitate în modă. 10 idei de reducere a impactului asupra mediului

Vă spuneam în articolul cu 10 piese vestimentare de avut în garderobă că sectorul modei e al doilea sector poluant al planetei (mai ales la nivelul apei) și că avem trei cauze mari: Fast fashion, folosirea fibrelor sintetice și poluarea agricolă rezultată din creșterea fibrelor naturale.

Să dăm vina pe producătorii fast fashion și de țesături nu e prea înțelept. Deoarece atâta timp cât e cerere, va fi și ofertă. Așa că puterea e în mâinile noastre.

Ce putem face efectiv?

  1. Putem să ne conturăm stilul personal. Să ținem în garderobă doar piese de calitate care trec testul timpului.
  2. Să nu cumpărăm impulsiv tot ce e nou și în tendințe. Trebuie să fim conștienți că hainele alea nu dispar după ce noi le aruncăm și că până să ajungă la noi trec prin multe procese de la a crește și procesa fibrele, la procesul de producție și la distribuție. Toate sunt extrem de poluante.
  3. Putem să cumpărăm de la outlet. Stoc mort se mai spune la ciclul de outlet al colecțiilor. Companiile deja au un semnal de alarmă că au produs prea mult, iar noi ne alegem cu piese din colecții care nu se mai găsesc peste tot în magazine în prezent.
  4. Putem refolosi piese vechi din garderobă. Multe piese din garderoba noastră pot avea o nouă viață dacă le scurtăm/modificăm, ori le aplicăm ceva. Cu puțină imaginație vom avea piese originale noi și vom economisi mulți bani.
  5. Să evităm magazinele fast fashion pe cât putem.
  6. Să cumpărăm local. Simplul fapt că nu se mai plimbă jumătate de planetă produsele noastre ajută mult. Și încurajăm economia locală.
  7. Să cumpărăm second hand/vintage. Pe lângă faptul că e foarte relaxant să te plimbi prin magazinele second hand, ai parte de bucurie mare când găsești comori la prețuri de nimic.
  8. Dacă nu îți place să mergi în magazinele second hand, nu trebuie!!! Sunt atâtea variante online de vintage/second hand. Vă las aici câteva linkuri de Instagram pentru inspirație: https://www.instagram.com/holla.tombabe/, https://www.instagram.com/fashionninjas.shop/, https://www.instagram.com/dopiumurban/ sunt doar câteva din variante, dar la o căutare dupa hashtag #vintage sau alte combinații, veți descoperi comori!
  9. Puteți face schimb! Cu toții ne plictisim de ce purtăm des, așa că ar fi o idee bună să ne inscriem la evenimente sau grupuri de shop my closet, yard sale sau swapping.
  10. Putem cumpăra mai mult fibre naturale. Deoarece fibrele sintetice poluează foarte tare și cu puțină atenție găsim variante naturale

 

Cam acestea sunt ideile prin care fiecare dintre noi putem contribui mai puțin la poluarea planetei și vă asigur că și bugetele voastre vor arăta mult mai bine după o perioadă. Iar de garderobă nu mai e nevoie să subliniez că va fi mult mai originală!

Eu sunt Laura Chiriță și mă găsiți pe: www.laurachirita.ro, Instagram: laurachirita, facebook: Atelier Laura Chiriță

 

Share
Published by
Laura Chiriță

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

O oră ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

3 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

6 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

6 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

7 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

7 ore ago