Invatamant

Universitatea de Vest Timişoara se pregăteşte de introducerea unui curs post-universitar în domeniul blockchain

Universitatea de Vest Timișoara pregătește primul curs post-universitar de specializare în blockchain, dedicat formării în această tehnologie. Implementarea modului va avea loc din 2020, iar profesori vor fi o serie de specialişti de primă mână în domeniu.

Blockchain – tehnologia care utilizează criptarea, generând un avans considerabil al Industriei 4.0, are potențialul de a se consacra în mai multe sectoare de business din România (industrie, energie, mediu, e-governance, security, supply chain etc.), dar și să atragă interesul tinerelor generații, încă de pe băncile facultăților.

Universitatea de Vest din Timișoara va susține implementarea de ateliere și module care să promoveze modele de bună practică. De curând, Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit primul workshop de blockchain din vestul țării, observațiile specialiștilor și publicului prezent la eveniment au condus la concluzia utilității unui asemenea modul de pregătire post-universitară în domeniul tehnologiilor blockchain, pe care UVT se precocupă deja să îl implementeze.

Workshop-ul a reunit specialiști, antreprenori și cadre din mediul academic, care au pus în discuție tehnologiile inovatoare într-o societate descentralizată, securitatea cibernetică și aplicațiile blockchain în educație.

„Rolul nostru, ca Universitate de top din vestul țării, este de a fi mereu adaptați la noile tendințe din sfera tehnologiilor revoluționare și de a forma viitorii specialiști și inovatori. Vrem să modelăm noi perspective, să devenim tot mai interesanți ca universitate, pentru studenți foarte ambițioși și bine pregătiți și chiar să deschidem noi oportunități de educație, dezvoltând aici, la Universitatea de Vest din Timișoara, un nou câmp de cunoaștere și cercetare, cel al tehnologiilor blockchain. Noile provocări de business au nevoie de suport educațional, cu ajutorul căruia pot să-și transforme achizițiile tehnologice și de cunoaștere în avantaje competitive”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Workshop-ul „Blockchain: Aplicabilitate Și Inovație În Mediul Business” a reunit peste 100 de participanți la UVT.

Adoptarea tehnologiei blockchain ca reper în curricula educațională a Universității de Vest din Timișoara va fi inițiată în cursul anului 2020, când UVT va introduce primul curs post-universitar cu specializare în domeniul blockchain.

Acest modul va fi predat de către specialiști din cadrul UVT, de la Departamentul de Informatică al Facultății de Matematică și Informatică, precum și din afara UVT. Unul dintre aceștia este cofondatorul proiectului Ethereum, o platformă și sistem de operare open-source, distribuit, pe bază de blockchain, ce oferă posibilitatea implementării contractelor smart.  Mihai Alisie, aflat pe lista invitaţilor prezenţi la conferinţă, apreciază că Timișoara are oportunitatea de a deveni un hub național și internațional pentru tehnologia blockchain.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago