În timp ce primarul Timişoarei, Nicolae Robu se roagă, efectiv, de guvernul condus de propriul partid pentru finalizarea expropierilor la centura sud de ocolire a Timişoarei, o problemă similară s-a rezolvat pentru Oradea încă înainte de deschiderea licitaţiei pentru un drum similar. Oraşul ardelean, condus tot de un liberal, a obţinut în ultima şedinţă a executivului, demararea procedurilor de expropiere a terenului necesar pentru realizarea unei legături între oraş şi o autostradă nouă, care nici măcar nu a fost finalizată.
Guvernul condus de Ludovic Orban a aprobat, în şedinţa de marţi, o „Hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ”Legătură Centură Oradea (Girație Calea Sântandrei) – Autostrada 3 (Biharia)”. Aşadar, orădenii vor avea o legătură facilă spre autostrada care va face legătura cu cea din Ungaria. În prezent, acest tronson al respectivei autostrăzi este în lucru, investiţia fiind destul de avansată. Noua legătură dintre oraş şi autostradă va avea profil de patru benzi, pe o lungime de 19 kilometri, anunţă Ilie Bolojan, primarul Oradiei. Suma alocată este de 22 de milioane de lei.
„Pe ordinea de zi a ședinței de azi, Guvernul României are spre aprobare un proiect important pentru județul Bihor. E vorba de hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a terenurilor ce vor fi afectate de lucrările la șoseaua de 4 benzi ce va lega Oradea de autostrada Transilvania. Adoptarea acestei hotărâri este ultimul act necesar declanșării procedurilor de licitație pentru contractarea lucrărilor. Se aprobă amplasamentul viitoarei lucrări, declanșarea procedurilor de expropriere și lista cu proprietarii terenurilor. Pentru cei 19 km de şosea, dintre girația de pe Calea Sântandrei și nodul rutier de pe autostrada de lângă Biharia, Guvernul Ludovic Orban va aloca pentru exproprierea celor 551 de proprietari suma de 22 milioane lei. Proiectul se va realiza pe o suprafață de peste 140 de ha de teren”, a anunţat Bolojan, pe Facebook.
Mai mult, spune primarul coleg de asociaţie a primarilor vestului cu Nicolae Robu, „din discuțiile cu reprezentanții Companiei de Autostrăzi am înțeles că sunt pregătiți să declanșeze licitația pentru contractarea lucrărilor, finanțarea acestora fiind asigurată din fonduri europene. Sper ca la începutul lunii ianuarie, în noul an, să se publice caietul de sarcini. Dacă nu vor fi probleme, în vara anului viitor vor începe lucrările”.
De cealaltă parte, Timişoara mai aşteaptă demararea lucrărilor la centura sud, deşi există stabilit un constructor de mai mult de jumătate de an. Primarul Nicolae Robu „făcea presiuni”, prin intermediul unui discurs într-o conferinţă de presă, inclusiv vineri, asupra oficialilor de la Bucureşti, pentru începerea şantierului, după ce pe traseul centurii sunt încă probleme cu expropierile, iar descărcarea arheologică nu a fost încă finalizată.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…