Portrete nobiliare, piese de mobilier, textile și accesorii vestimentare aparținând mai multor familii cu tradiție ale orașului, servicii de porţelan, dar şi piese din domeniul tehnicii, toate acestea sunt expuse la mansarda Bastionului, în cadrul unei expoziţii inedite a Muzeului Naţional al Banatului. Obiectele au fost achiziționate în ultimii doi ani de instituție cu sprijinul Consiliului Județean Timiș sau reprezintă donații, iar acum fac parte din expoziția „Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Cultură și societate”.
Din păcate, spaţiul limitat nu permite prezentarea colecţiei mult mai vaste, numărul pieselor expuse fiind limitat. Chiar şi aşa, evenimentul este unul mai mult decât interesant şi prezintă o serie de piese şi documente care arată cum a evoluat Timişoara spe titlul de unul dintre cele mai dezvoltate şi moderne oraşe din această parte a Europei.
Expoziția organizată de Muzeul Național al Banatului este o incursiune captivantă în istoria culturală și socială a Timișoarei moderne, ilustrată prin intermediul valoroaselor exponate deținute de instituția timișoreană, din colecțiile Secției de Istorie și ale Compartimentului de Arte Vizuale. Pe lângă obiectele expuse în premieră, expoziția mai conține și piese care n-au mai fost expuse de mai bine de zece ani, din momentul închiderii expozițiilor permanente ale muzeului din Castelul Huniade.
Sutele de obiecte aparțin perioadei dintre sfârșitul sec. al XVIII-lea și primele decenii ale sec. al XX-lea. Expoziția ilustrează aspecte legate de dezvoltarea societății și culturii timișorene, de la momentul istoric al emiterii Diplomei de oraș liber regesc în anul 1781 și până la intensa activitate culturală și socială de pe malurile Begăi din anii interbelici. Printre obiectele de tezaur național care vor putea fi admirate în cadrul expoziției se numără velocipedul tipul penny-farthing patentat în anul 1883, procesul-verbal al adunării de constituire a Societății de Istorie și Arheologie (25 iulie 1872), album dedicat primarului Telbisz Károly cuprinzând fotografiile funcționarilor Primăriei Timișoara (1885) dar și medalii și diplome.
„Expoziţia prezintă achiziţiile şi donaţiile din ultimii doi ani. Este o expoziţie despre Timişoara şi prezintă transformările într-o metropolă europeană a oraşului. Este vorba despre cultură şi societate, o expoziţie realizată de secţia de Istorie şi de compartimentul de Arte Vizuale, un eveniment care nu a mai fost prezentat de Muzeul Naţional al Banatului. Nu în această formulă pentru că sunt şi interioare de case, sunt piese deosebite care fac parte şi din tezaur. Este cea mai frumoasă expoziţie din acest an, doar cu piesele Muzeului Naţional al Banatului. Articolele sunt din secolul al XIX-lea, perioada interbelică, sunt piese selectate de către Marius Cornea, muzeograf în cadrul compartimentului de Artă Vizuală, şi de către colegii de la secţia de istorie”, spune Claudiu Ilaş, managerul Muzeului Naţional al Banatului.
„Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Cultură și societate” poate să fie admirată de marele public între 19 decembrie 2019 și 29 februarie 2020. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de acces gratuit, iar pentru adulți biletul de intrare este 5 lei. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10 și 18.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…