Politica

Nicolae Robu nu mai poate candida sprijinit de PNL, potrivit criteriilor de integritate ale partidului

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, are interzis la o nouă candidatură pe lista PNL, potrivit criteriilor de integritate ale partidului. Şi asta după ce el a fost trimis în judecată în dosarul caselor naţionalizate vândute de primărie. Există precedente arhicunoscute de lideri PNL care n-au mai candidat, în 2016, din cauza acestor criterii.

În decembrie 2015, PNL a adoptat un cod format din zece criterii de integritate pentru candidaţii partidului la alegerile din anul următor. Punctul 10 se referă la chestiuni penale şi este foarte clar.

10. Probleme penale. a. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau pentru infracţiuni comise cu violenţă. b. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru alte infracţiuni cu intenţie. c. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă. d. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie. e. Să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie”, arată acest criteriu.

După ce a fost trimis în judecată de DNA în cazul caselor naţionalizate vândute de Primăria Timişoara, Nicolae Robu nu îndeplineşte două aliniate din acest criteriu, respective c) şi d). De menţionat că Robu mai are proibleme cu DNA în cel puţin alte două dosare.

Precedente celebre

De menţionat aici că există cel puţin patru precedente importante de lideri PNL care n-au mai candidat din cauza acestor criterii, la alegerile din 2016. Cel mai apropiat exemplu de Timiş este cel al lui Vasile Blaga, care în 2016 trebuia să fie pe primul loc pe lista de Senat a PNL Timiş. Cu puţin timp înainte de alegeri a fost obligat să se retragă, după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa. (Anul acesta a fost achitat în prima instanţă.) Tot în 2016, PNL a retras sprijinul politic în cazul primarilor Dorin Florea (Târgu Mureş) şi George Scripcaru (Braşov), ambii fiind, la acea oră, preşedinţi ai organizaţiilor judeţene din Mureş, respectiv Braşov. Amândoi au câştigat însă câte un nou mandat, candidând ca independenţi. Dar poate cel mai cunoscut exemplu este cel al actualului preşedinte, Ludovic Orban, care s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei, după ce pe numele său a început urmărirea penală. Şi el a fost declarat nevinovat în instanţă.

În concluzie, dacă aceste criterii se vor aplica în cazul lui Robu, acesta va trebui să candideze ca independent, dacă îşi mai doreşte un mandat de primar al Timişoarei.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

2 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

2 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

3 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

3 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

4 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

7 ore ago