Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, are interzis la o nouă candidatură pe lista PNL, potrivit criteriilor de integritate ale partidului. Şi asta după ce el a fost trimis în judecată în dosarul caselor naţionalizate vândute de primărie. Există precedente arhicunoscute de lideri PNL care n-au mai candidat, în 2016, din cauza acestor criterii.
În decembrie 2015, PNL a adoptat un cod format din zece criterii de integritate pentru candidaţii partidului la alegerile din anul următor. Punctul 10 se referă la chestiuni penale şi este foarte clar.
“10. Probleme penale. a. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau pentru infracţiuni comise cu violenţă. b. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru alte infracţiuni cu intenţie. c. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă. d. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie. e. Să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie”, arată acest criteriu.
După ce a fost trimis în judecată de DNA în cazul caselor naţionalizate vândute de Primăria Timişoara, Nicolae Robu nu îndeplineşte două aliniate din acest criteriu, respective c) şi d). De menţionat că Robu mai are proibleme cu DNA în cel puţin alte două dosare.
Precedente celebre
De menţionat aici că există cel puţin patru precedente importante de lideri PNL care n-au mai candidat din cauza acestor criterii, la alegerile din 2016. Cel mai apropiat exemplu de Timiş este cel al lui Vasile Blaga, care în 2016 trebuia să fie pe primul loc pe lista de Senat a PNL Timiş. Cu puţin timp înainte de alegeri a fost obligat să se retragă, după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa. (Anul acesta a fost achitat în prima instanţă.) Tot în 2016, PNL a retras sprijinul politic în cazul primarilor Dorin Florea (Târgu Mureş) şi George Scripcaru (Braşov), ambii fiind, la acea oră, preşedinţi ai organizaţiilor judeţene din Mureş, respectiv Braşov. Amândoi au câştigat însă câte un nou mandat, candidând ca independenţi. Dar poate cel mai cunoscut exemplu este cel al actualului preşedinte, Ludovic Orban, care s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei, după ce pe numele său a început urmărirea penală. Şi el a fost declarat nevinovat în instanţă.
În concluzie, dacă aceste criterii se vor aplica în cazul lui Robu, acesta va trebui să candideze ca independent, dacă îşi mai doreşte un mandat de primar al Timişoarei.
Dominic Fritz acuză guvernul că face în așa fel încât Spitalul CFR să ajungă, cu…
Stabilirea unui al doilea viceprimar al Timișoarei în noua legislatură, alături de confirmatul Ruben Lațcău,…
În etapa a 13-a din Liga 2, CSC Dumbrăviţa va evolua în deplasare, contra Chindiei…
La solicitarea societăților din subordine, Aquatim și Colterm, comisia de circulație din cadrul Primăriei Muncipiului…
Încă o zi memorabilă în universul UPT. Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu…
Începând de vineri, structura de conducere a Consiliului Județean Timiș este completă. Aleșii județeni și-au…