Primăria Timişoara a reuşit pornirea unui nou sistem, online, de interacţiune cu cetăţenii. Deocamdată, sistemul are adresabilitate limitată la certificatele de urbanism, deci un sector care este vizat mai ales de specialiştii în domeniu, şi care nu funcţionează încă aşa cum trebuie nici în sistemul offline.
Certificatul de urbanism se poate obţine şi online la Primăria Timişoara, spune primarul Timişoarei. O veste bună, dacă ne gândim la facilităţile care vor putea să scurteze semnificativ timpul de rezolvare a solicitării, doar că aceste cereri nu se pot rezolva în prezent în cadrul instituţiei nici în sistem clasic, la celebra Cameră 12, pentru simplul motiv că municipalitatea s-a judecat pe tema Planului Urbanistic General, mai precis a valabilităţii acestuia, cu Prefectura Timiş. Până la urmă, primăria a avut câştig de cauză, iar instanţa competentă a decis că municipalitatea va putea folosi în continuare vechiul PUG, până la emiterea unuia nou. Doar că sentinţa respectivă nu a fost emisă, spune Nicolae Robu, iar din momentul emiterii, Prefectura va avea la dispoziţie o perioadă în care ar putea face recurs. Ceea ce nu se va întâmpla, spune primarul.
În concluzie, certificate de urbanism se pot emite în prezent doar pentru situaţiile în care există Planuri Urbanistice Zonale.
Electronic, dar şi „pe viu”
Revenind, proiectul primăriei poate fi accesat la adresa www.primariatm.ro/online, spune primarul Robu, iar deocamdată nu se poate folosi decât pentru aceste certificate de urbanism. În concluzie, adresabilitatea sistemului se limitează destul de mult, se adresează unei categorii de specialişti în domeniul arhitecturii sau urbanismului. În plus, doar unele certificate se pot şi emite efectiv, aşa cum am precizat deja.
Totuşi, Nicolae Robu rămâne optimist şi vorbeşte despre … ce ar putea face acest sistem.
„Cetăţenii cu anumite dizabilităţi, vârstă, pot mai frumos să rezolve o serie de probleme fără a se deplasa la instituţie. Există un trac în comunitatea noastră. Instrumentele online nu au pătruns aşa cum trebuie în instituţiile de stat. Ne asumăm rolul de a sensibiliza şi educa populaţia. Se vor putea efectuat depuneri de declaraţii online, depuneri de cereri pentru servicii, pentru cartea de ident. În prezent, noi avem şi aplicaţie mobilă de sesiszare din partea cetăţenilor a diferitor probleme, aici se urmăreşte stadiul solicitării şi rezolvarea acesteia”, a declarat edilul-şef.
Sunt planuri mari, până în 2022 totul digitalizat, spune Robu. „Minimalizăm interacţiunea face to face cu cetăţeanul. Impactul e unul uriaş, se economiseşte timp, consumabile”, a mai spus acesta.
Totuşi, noile aplicaţii nu vor afecta numărul de angajaţi din primărie, că munca depusă e oricum aceiaşi, spune primarul.
„Nu, ce facem acum nu va avea impact asupra numărului de angajaţi, interacţiunea la camera 12 e mai subţire. Nu e, de fapt, o reducere a volumului de activitate. Pe viitor, odată cu extinderea digitalizarea se va reduce numărul de angajaţi, dar asta atunci când sistemul va fi funcţional”, a mai subliniat Robu.
El estimează că se va face o economie de 3000 de ore de lucru în primărie, asta fără a se lua în calcul perioada şi combustibilul pe care solicitantul în consumă în trafic pentru a ajunge la primărie să depună fizic solicitarea.
Pentru anul viitor se estimează că vor fi eliberate 2.542 certificate de urbanism online.
Robert Kristoff, city-managerul Primăriei Timişoara, cel care s-a ocupat de proiect, nu poate spune cât a costat implementarea.
„Este un modul suplimentar, nu avem o sumă, munca a fost plătită per oră, inclusiv ieri şi azi s-a lucrat, e parte a acordului mare pentru pagina de internet. Vom putea prezenta o sumă la final. Se lucrează de două luni şi jumate. Aşa este contractul cu plata pe ora lucrată, noi am preluat acest contract, cererea online se implementează cu document managementul sistemului. Este un sistem sută la sută integrat, primul din România în administraţie, complet automatizat, totul online”, spune Kristoff.
Următorul modul realizat ar urma să fie cel referitor la depunerea online a autorizaţiilor de construcţie.
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…