Aşa cum era de aşteptat, votul Consiliului Local Timişoara pe tema acordării premiilor în concursul de soluţii pentru ansamblul MultipleXity a iscat ample dispute între aleşii locali. Selecţia în acest concurs se face de către Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Timiş, pe baza unui concurs de idei, un mod diferit de stabilire a câştigătorilor unor astfel de competiţii, de obicei fiind aplicată licitaţia publică.
De ce nu există studiu de fezabilitate prealabil? De ce s-a stabilit o anumită valoare a premiului 1? Cum a fost aceasta stabilită şi ce conţine proiectul care va fi predat şi declarat câştigător? Sunt doar câteva dintre întrebările ridicate de aleşii locali, în cadrul şedinţei extraordinare de plen de marţi, care trebuia să lămurească acest concurs inedit, cel puţin pentru Primăria Timişoara.
În loc să lămurească situaţia, discuţiile mai mult au adus întrebări suplimentare, aceasta şi pentru că a fost ales acest mod inedit de a stabili un câştigător al proiectării. Primăria a ales concursul de idei şi nu licitaţia publică. Într-un prim concurs, Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Timiş a fost ales să se ocupe de organizarea
concursului de idei. Asociaţia profesională a elaborat datele concursului, respectiv a stabilit valoarea premiilor ce vor fi acordate în urma selecţiei. Dacă la locurile doi şi trei acordate în urma deciziei juriului, unul internaţional, sumele sunt neglijabile, a explicat reprezentantul OAR prezent în sală, problema este la premiul acordat la locul 1. Suma stabilită de OAR, aproximativ 2,5 milioane de lei, reprezintă, de fapt, valoarea de acordare a contractului.
Consilierii locali, pe de o parte, şi primarul alături de reprezentantul OAR, pe de altă parte s-au contrat cu argumente şi contraargumente o oră şi jumătate. Şeful consilierilor locali ai PSD, Daniel Idolu, respectiv consilierul independent Adrian Orza, au fost principalii contestatari ai modului de organizare a selecţiei OAR, respectiv a modului de întocmire a hotărârii. Idolu a întrebat de ce nu s-a făcut iniţial un studiu de fezabilitate, care să stabilească un cadru şi nişte idei asupra a ceea ce trebuie făcut, ca doar apoi pe baza acestora să se facă proiectarea. De asemenea, discuţiile au vizat valoarea sumei acordate, reprezentantul OAR susţinând că această valoare ar fi una maximă, iar cei care concurează pot să facă şi o ofertă la o valoare mai mică, dar, din proiect s-ar înţelege că ar fi o valoare fixă a premiului, una realizată pe baza estimărilor. Explicaţiile oferite de OAR spuneau că proiectul câştigători va fi unul final, va include toate componentele necesare, inclusiv structură şi instalaţii, putând fi organizată imediat şi licitaţia pentru stabilirea executantului.
După ce s-au certat o oră şi jumătate, şefa de şedinţă, consiliera PSD Gabriela Popovici, a pus piciorul în prag şi a cerut consilierilor să voteze. Iar cererea imperativă a avut efect, aleşii au pus degetul pe butonul de vot, iar, surpriză, proiectul a trecut! Cu 14 voturi pentru, proiectul referitor la premii a trecut aşa cum a fost proiectul, fără niciun amendament!
Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din…
Joi, 19 decembrie, în jurul orei 17:45, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui…
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - Timpark urează…
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice…
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase…