Consilierii locali s-au certat din nou degeaba. Proiectul premiilor pentru MultipleXity aprobat cum a fost propus

Multiplexity

Multiplexity

Aşa cum era de aşteptat, votul Consiliului Local Timişoara pe tema acordării premiilor în concursul de soluţii pentru ansamblul MultipleXity a iscat ample dispute între aleşii locali. Selecţia în acest concurs se face de către Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Timiş, pe baza unui concurs de idei, un mod diferit de stabilire a câştigătorilor unor astfel de competiţii, de obicei fiind aplicată licitaţia publică.

De ce nu există studiu de fezabilitate prealabil? De ce s-a stabilit o anumită valoare a premiului 1? Cum a fost aceasta stabilită şi ce conţine proiectul care va fi predat şi declarat câştigător? Sunt doar câteva dintre întrebările ridicate de aleşii locali, în cadrul şedinţei extraordinare de plen de marţi, care trebuia să lămurească acest concurs inedit, cel puţin pentru Primăria Timişoara.

În loc să lămurească situaţia, discuţiile mai mult au adus întrebări suplimentare, aceasta şi pentru că a fost ales acest mod inedit de a stabili un câştigător al proiectării. Primăria a ales concursul de idei şi nu licitaţia publică. Într-un prim concurs, Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Timiş a fost ales să se ocupe de organizarea

concursului de idei. Asociaţia profesională a elaborat datele concursului, respectiv a stabilit valoarea premiilor ce vor fi acordate în urma selecţiei. Dacă la locurile doi şi trei acordate în urma deciziei juriului, unul internaţional, sumele sunt neglijabile, a explicat reprezentantul OAR prezent în sală, problema este la premiul acordat la locul 1. Suma stabilită de OAR, aproximativ 2,5 milioane de lei, reprezintă, de fapt, valoarea de acordare a contractului.

Consilierii locali, pe de o parte, şi primarul alături de reprezentantul OAR, pe de altă parte s-au contrat cu argumente şi contraargumente o oră şi jumătate. Şeful consilierilor locali ai PSD, Daniel Idolu, respectiv consilierul independent Adrian Orza, au fost principalii contestatari ai modului de organizare a selecţiei OAR, respectiv a modului de întocmire a hotărârii. Idolu a întrebat de ce nu s-a făcut iniţial un studiu de fezabilitate, care să stabilească un cadru şi nişte idei asupra a ceea ce trebuie făcut, ca doar apoi pe baza acestora să se facă proiectarea. De asemenea, discuţiile au vizat valoarea sumei acordate, reprezentantul OAR susţinând că această valoare ar fi una maximă, iar cei care concurează pot să facă şi o ofertă la o valoare mai mică, dar, din proiect s-ar înţelege că ar fi o valoare fixă a premiului, una realizată pe baza estimărilor. Explicaţiile oferite de OAR spuneau că proiectul câştigători va fi unul final, va include toate componentele necesare, inclusiv structură şi instalaţii, putând fi organizată imediat şi licitaţia pentru stabilirea executantului.

După ce s-au certat o oră şi jumătate, şefa de şedinţă, consiliera PSD Gabriela Popovici, a pus piciorul în prag şi a cerut consilierilor să voteze. Iar cererea imperativă a avut efect, aleşii au pus degetul pe butonul de vot, iar, surpriză, proiectul a trecut! Cu 14 voturi pentru, proiectul referitor la premii a trecut aşa cum a fost proiectul, fără niciun amendament!

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Paul Stanescu, Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu, Alfred Simonis

Sorin Grindeanu îşi amână din nou intrarea oficială în Partidul Social Democrat

Săptămânal apare alături de foştii săi colegi politici, îşi arată sprijinul pentru PSD, dar Sorin Grindeanu nu semnează încă adeziunea pentru revenirea oficială în cadrul formaţiunii. Nu a făcut-o nici duminică, atunci când în cadrul conferinţei judeţene a PSD Timiş a primit un astfel de formular de la proaspăt numitul preşedinte, Alfred Simonis, da nu a semnat hârtia.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sorin Grindeanu îşi amână din nou intrarea oficială în Partidul Social Democrat
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Iulius Town

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Distracţie pentru toată lumea, în acest weekend, la Iulius Town

Cel mai important centru comercial din Timişoara îşi aşteaptă clienţii cu oferte de distracţie pe placul tuturor. În acest weekend prelungit, Iulius Town își întâmpină clienții cu târguri tematice, sesiuni prelungite de shopping și concursuri la patinoar, dar și ateliere de creație pentru prichindei. De vineri până duminică inclusiv, în perioada 24 – 26 ianuarie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Distracţie pentru toată lumea, în acest weekend, la Iulius Town

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Săptămânal apare alături de foştii săi colegi politici, îşi arată sprijinul pentru PSD, dar Sorin Grindeanu nu semnează încă adeziunea pentru revenirea oficială în cadrul formaţiunii. Nu a făcut-o nici duminică, atunci când în cadrul conferinţei judeţene a PSD Timiş a primit un astfel de formular de la proaspăt numitul preşedinte, Alfred Simonis, da nu a semnat hârtia.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sorin Grindeanu îşi amână din nou intrarea oficială în Partidul Social Democrat
Primăria Timişoara mai încearcă o dată, a patra oară şi la şase ani de la lansarea ideii, să găsească o firmă dispusă să construiască două străzi, între blocuri, locaţia viitorului campus Lenau şi Penitenciarul Popa Şapcă. Iar pentru a atrage măcar interesul, aleşii locali au decis să adauge aproape o jumătate de milion de euro...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După şase ani de încercări se caută din nou constructor pentru două străzi noi din zona Popa Şapcă
Top