Primarul Nicolae Robu nu a mai putut evita confruntarea de idei cu contracandidatul său Dominic Samuel Fritz şi s-a văzut faţă în faţă cu reprezentantul USR. Ocazia confruntării în premieră a fost dezbaterea publică pe tema noului buget de venituri şi cheltuieli al Timişoarei.
Formatul clasic al unui asemenea eveniment s-a respectat şi de această dată. A vorbit fără şir primarul, un monolog de o oră, care l-a lăsat fără voce, au vorbit cetăţenii (numeroşi), care fiecare reclama că pe strada lui sunt gropi, lipseşte iluminatul public sau nu sunt treceri de pietoni, după care a urmat noutatea mult aşteptată, adică dialogul Robu – Fritz. Candidatul USR nu putea rata o asemenea oportunitate şi a profitat de aceasta.
Referitor la buget, acesta este cel mai mare din istoria oraşului, în acest an fiind al doilea din ţară, după cel al Bucureştiului. Este vorba de un buget de 2,3 miliarde de lei. Cheltuielile de funcţionare iau cea mai mare parte a banilor, investiţiile primesc 385 de milioane, iar fondurile europene nerambursabile, cuprinse la venituri, întregesc imaginea de superbuget. Totuşi, nivelul veniturilor previzionat a fi atrase în 2020 a fost considerat de mai mulţi participanţi la dezbatere, ca fiind exagerat.
„Ca de fiecare dată, noi ne orientăm înspre modernizarea orașului, a infrastructurii sale de toate tipurile: de mobilitate, de sănătate. de educație, de cultură, de sport, a spațiilor verzi, a locurilor de recreere. Bugetul consolidat este de 2,3 miliarde lei, este cel mai mare buget pe care l-a avut municipiul Timișoara. Secțiunea de funcționare cuprinde din acești bani 1,6 miliarde lei, secțiunea de dezvoltare 385 milioane lei, iar proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă sunt în valoare de 318 milioane lei”, a explicat Nicolae Robu.
Problemele şi doleanţele au fost exprimate pentru început de reprezentanţii oamenilor, ai consiliilor de cartier, dar şi de cei ai sindicatelor. După care au ajuns la rând şi cei ai partidelor.
Marea înfruntare de idei
Şi momentul mult aşteptat a avut loc! Fritz şi Robu, faţă în faţă! Deocamdată doar pe idei legate de bugetul Timişoarei în noul an. Desigur, pretendentul a criticat structura bugetară, a vorbit despre venituri exagerate „din pix”, dar şi despre aceleaşi proiecte repetate an de an, dar care nu se realizează.
„Ca să văd dacă un buget este realist sau nu, mă uit la cele anterioare, asta spune chiar legea finanţelor publice. Dacă mă uit la un buget prezentat ca unul record în istoria Timişoarei, mă uit la ce aţi cheltuit şi ce aţi realizat în anii anteriori. La partea de venituri, în niciun an nu ați obținut veniturile propuse în buget. Anul trecut aţi obţinut 88% din veniturile propuse, iar anul acesta ne spuneţi că o să vină nu ştiu ce venituri, din fonduri europene. În 2019 ați încasat din amenzi și alte sancțiuni aplicate 15 milioane de lei. Pentru anul viitor vă propuneți să încasați 20 de milioane de lei. De unde acest plus de cinci milioane, presupuneţi că timişorenii o să fie mai ilegali? De unde visați aceste cifre? Mi se pare că sunt venituri umflate din pix, și nu o planificare serioasă. Pe partea de cheltuieli, am comparat partea de investiții, de construcții și în niciun an din ultimii patru nu ați reușit să cheltuiți banii propuși pe partea de lucrări noi și în continuare. Anul trecut ați estimat 118 milioane de lei și ați cheltuit doar 41 de milioane lei. În acest an aveți o planificare de 235 milioane de lei. De unde aveți atât de multă încredere că îi veți cheltui? La lista concretă de promisiuni regăsim aceleași proiecte nerealizate de anii trecuți, precum Bulevardul Sudului, care are executant de anul trecut, dar nu s-a realizat nimic. Strada Grigore Alexandrescu este promisă de nu știu câți ani, fântânile apar din nou. Pentru mine, acest buget istoric nu este deloc o sursă de mândrie, este doar un document al nerealizărilor din anii trecuți și al eșecului din cei opt ani de administrație”, a spus Dominic Samuel Fritz.
Imediat a venit şi replica actualului primar, care a spus că nu îl interesează ce experienţă are Fritz în domeniul bugetării publice.
„Nu știu ce experiență aveți, dacă ați conceput vreodată un proiect de buget, dar nici nu este problema mea. Însă, după modul cum ați prezentat lucrurile, se pare că nici dumneavoastră şi nici cei din preajma dumneavoastră, nu aveți o astfel de experiență. Mereu când faci un buget, dacă vrei să nu rămâi cu bani necheltuiți, cum au rămas alții, atunci trebuie să pleci la drum cu un portofoliu de proiecte larg, asta e şi explicaţia creditelor bugetare, ca să poți acoperi acest portofoliu. Se întâmplă ca într-un an unele proiecte să avanseze până aproape în etapa să consume bani mulți, dar să nu ajungă la întocmire a situaţiilor, a plăților propriu-zise, și atunci se regăsesc plățile respective imediat în anii următori. Noi nu trecem lucruri fără sens acolo”, a anunţat Nicolae Robu.
Concluzia trasă tot de primar a fost clară. Discuţiile realizate nu au dus la impunerea unei modificări concrete, deci bugetul se va propune la vot aşa cum a fost prezentat.
„Avem 1.230 de primari!”. Este argumentul vândut drept imbatabil de Rareş Bogdan şi compania pentru…
Grupul IULIUS, unul dintre cei mai mari dezvoltatori mixed-use de regenerare urbană din România, a…
Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…
Ultimul sondaj CIRA realizat la comanda EVZ arată că în finala alegerilor prezidențiale au șanse…
În vederea așternerii mixturii asfaltice în intersecția str. Constantin Brâncoveanu cu str. Ciprian Porumbescu, din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 15.11.2024, unde se vor executa reparaţii…