Primăria Timişoara

Primăria vrea să lase Inspectoratul Şcolar Timiş fără clădirea unde urma să-şi amenajeze sediul. Alternativele propuse, refuzate de municipalitate

Primăria Timişoara se pregăteşte să lase Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi fără clădirea de pe Calea Aradului unde urma să se mute, după ce fusese dat afară din vechiul sediu din centrul Timişoarei. La această oră ISJ Timiş funcţionează în fostul imobil al ABA Banat, după ce această instituţie s-a mutat, la rândul ei, în clădirea redobândită şi reabilitată din Piaţa Maria.

Printr-o hotărâre „băgată” brusc pe lista proiectelor suplimentare de pe ordinea de zi a şedinţei de plen extraordinare de vineri, Consiliul Local Timişoara a autorizat Primăria să ceară o hotărâre de guvern prin care clădirea de pe Calea Aradului din Timişoara, unde a funcţionat Liceul Agricol, să fie transformată din „bun de interes public naţional în bun de interes public local care va fi utlizat pentru desfăşurarea învăţământului primar şi gimnazial al Şcoli gimnaziale nr 19”. De asemenea, se mai spune în proiect că „lucrările de reabilitare a construcţiei se vor efectua de către Municipiul Timişoara”.

La prima vedere totul pare excelent, municipalitatea revendică şi reabilitează un spaţiu neutilizat, oferindu-l procesului educaţional timişorean. Doar că acolo ar fi urmat să se mute, după reabilitare, Inspectoratul Şcolar Timiş. Acesta fusese dat afară din clădirea din centrul oraşului, chiar lângă sediul primăriei. Acuzaţiile primarului au fost că la respectiva clădire nu s-ar fi făcut absolut nimic pentru renovare.

Aproape 200.000 de lei deja investiţi pentru reabilitare, procedura întârziată de litigiile primăriei

Sursele debanat.ro arată că pentru reabilitarea respectivei clădiri, Ministerul Educaţiei, actualul administrator, a făcut investiţii de aproape 200.000 de lei. Este vorba despre studiul DALI, pentru care au fost alocate 94.129 lei, iar pentru proiectul tehnic suma de 131.257 lei. Inspectoratul Şcolar Timiş a fost nevoit să aştepte doi ani pentru a obţine un CF curat la respectiva locaţie de la Liceul Agricol pentru a putea cere o Hotărâre de Guvern prin care să se dea noua destinaţie respectivului liceu închis, dar aceasta nu s-a putut pentru simplu fapt că pe o bucăţică din acel teren se bătea… Primăria Timişoara. Aceasta se judeca pentru a obţine proprietatea pe o parte din terenul aferent, asupra căruia avea pretenţii de proprietate. După doi ani cât a durat lămurirea situaţiei s-a reuşit obţinerea Cărţii Funciare necesare pentru pomovarea Hotărârii de Guvern. După alte şase luni a fost promovată şi acea HG, dar a urmat procesul birocratic aferent realizării documentaţiei aferente reabilitării Liceului Agricol pentru a găzdui ISJ Timiş. Aproape un an de zile a durat întocmirea studiului DALI, iar în acest an era aşteptată adoptarea bugetului de stat pentru a se aloca banii şi a demara efectiv lucrarea.

Ofertă la Liceul Leonida, neluată în seamă

Aceleaşi surse au declarat că Primăriei Timişoara i-a fost oferită posibilitatea de-a utiliza spaţiile libere existente la Liceul Leonida, unde ar fi putut învăţa elevii de la Şcoala Generală 19 care nu mai au loc în actualul sediu. În acest fel  se rezolva şi problema spaţiului de la Generală 19, dar şi cea a sediului ISJ Timiş.

Se pare că propunerea ar fi fost declinată, surse neoficiale vorbesc despre o posibilă negociere a Municipalităţii cu cei de la Universitatea de Vest Timişoara pentru cedarea către instituţia de învăţământ superior a Liceului Leonida, ceea ce a şi dus la refuzul amintit din partea primarului Nicolae Robu.

Se ştie că între cele două instituţii există discuţii de mai mulţi ani pentru un schimb de terenuri/clădiri, cei de la UVT vizând chiar crearea unui liceu propriu, dar discuţiile au rămas nefinalizate. Primăria dorea spaţiile UVT pe care aceasta le deţine pe strada Oituz, primite de la Ministerul Apărării, unde iniţial pregătea o parcare supraetajată, ulterior chiar amenajarea acolo a complexului MultipleXity.

Acum, Primăria Timişoara se pregăteşte să ceară o nouă Hotărâre de Guvern, care să elimine vechea HG, să ceară ca clădirea să fie preluată de la Ministerul Educaţiei şi transferată municipalităţii, iar ISJ să rămână fără posibilitatea să aibă un nou sediu, plătind în continuare o chirie de zeci de mii de lei pentru actualul sediu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Liceenii din Timişoara au intrat în spaţii interdimensionale şi au creat opere de artă/FOTO

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de…

4 ore ago

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari,…

6 ore ago

Poli Kids Fest vine cu o mulţime de surprize, activităţi distractive şi chiar ridicări cu balonul

Lumea inocenţei şi a copilăriei va fi recreată cu ajutorul UPT în acest weekend. Campusul…

6 ore ago

La Timișoara se pregătesc mai multe eveniment dedicate zilei de 1 Iunie/Foto

Timișoara va avea, cu ocazia zilei de 1 Iunie, o serie de evenimente care sunt…

7 ore ago

Sfârşit tragic pentru un tânăr de 31 de ani, care a murit în bazinul de înot din zona Dacia

Un tânăr şi-a găsit sfârşitul în bazinul de înot din zona Dacia, marţi seara în…

8 ore ago

Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”

În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a…

8 ore ago