Economic

Comunitatea specialiștilor în IT din Timişoara s-a mutat cu totul la domiciliu. Peste zece mii de specialişti lucrează de acasă

Peste zece mii de specialişti în domeniul IT, care lucrează în Timişoara, la firmele de specialitate, şi-au mutat cu totul biroul acasă. Decizia s-a luat rapid, „mişcarea” s-a implementat la fel de rapid, iar acum singura problemă este ca reţeaua de internet să reziste la traficul crescut din ultimele zile.

IT-ul timişorean s-a mutat în confortul domiciliului specialiştilor. Criza pandemică a schimbat total modul de lucru din economie, iar domeniul tehnologiei informaţiei este direct vizat. Diferenţa este că în acest sector telemunca sau munca de la domiciliu exista deja, era ceva normal ca mare parte din angajaţi să lucreze măcar o parte din săptămână de acasă şi nu de la biroul clasic. Acum, situaţia s-a generalizat, iar oamenii s-au adaptat extrem de rapid, ducându-şi „biroul” la domiciliu.

„Mare parte din oameni deja aveau două – trei zile din săptămână în care lucrau de acasă. Aşa că decizia de mutare a lucrului la domiciliu, odată luată, s-a aplicat destul de rapid. În o zi, maxim două, a avut loc mutarea completă. După aprecierile mele sunt peste zece mii, chiar spre 13.000 de angajaţi din acest domeniu care lucrează acum doar de acasă”, am aflat de la Florentin Iancu, conducătorul Sindicatului IT din Timişoara.

Companii mari, cu mii de angajaţi în domeniul IT, au decis să-şi protejeze astfel oamenii.

O problemă a fost în anumite sectoare mai… sensibile, care necesitau condiţii de siguranţă a datelor, pentru care prezenţa fizică la birou era necesară.

„A fost ceva mai greu cu aceste sectoare. A trebuit să obţinem acordul clienţilor, acest domeniu lucra cu date sensibile, dar clienţii au înţeles, şi ei sunt direct afectaţi de pandemie şi au acceptat să permită şi lucrul de la domiciliu al specialiştilor”, am mai aflat de la Florentin Iancu.

Singura problemă care ar putea afecta activitatea în acest domeniu este reţeaua de internet. Cum volumul de date care trece prin această reţea a crescut enorm, numărul celor care lucrează de la domiciliu, dar şi traficul, să îl numim de entertainment, sunt în creştere, ar putea apărea o congestionare a reţelei mondiale. Totuşi, România şi Timişoara beneficiază de o reţea de internet, fibră optică extrem de bine pusă la punct, una dintre cele mai bune din lume, deocamdată riscul acesta nu pare a apărea. Totuşi, IT-ştii care lucrează de acasă au primit de la angajatori şi stick-uri de internet, pentru a putea apela, la nevoie, la reţeaua mobilă de internet.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

3 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

4 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

6 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

7 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

12 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

12 ore ago