Sănătate

Cronicile Medici’s: COVID-19 şi dermatita de contact iritativă

Pentru că una dintre măsurile de a preveni infecția cu COVID-19 este spălatul mâinilor, mai des decât de obicei, folosind săpun și dezinfectant, ne confruntăm cu apariția dermatitei de contact de cauză iritativă. Ce este dermatita de contact și cum poate fi ea prevenită sau tratată? Ne răspunde Dr. Marioara Bolocan, medic specialist dermatovenerolog la Clinicile Medici’s Timișoara

Mă mănâncă pielea, am dermatită de contact?

Dermatita de contact prin iritație este o boală de piele care produce mâncărime, roșeață, mici vezicule cu conținut lichid, vezicule care se sparg și cruste. După cum sugerează și numele, dermatita de contact apare după ce pielea unei persoane intră în contact cu o substanță cu proprietăți iritative. Pielea în mod normal este acoperită cu un film hidrolipidic protector care este produs de celulele din stratul superficial al pielii și secreția glandelor sebacee și a glandelor sudoripare. Filmul hidrolipidic are rol de lubrifiere, asigurând atât suplețea pielii cât și protecție chimică și biologică. Se cunoaște că pH-ul acid conferă filmului hidrolipidic proprietăți bacteriostatice, fungistatice și putere tampon de neutralizare a substanțelor alcaline.

Cum de manifestă?

Spălatul excesiv al mâinilor folosind săpunuri alcaline sau detergenți și folosirea de dezinfectanți determină, în scurt timp, uscarea si crăparea pielii la locul de contact, în special dosul mâinilor. Ulterior, pielea devine roșie și se acoperă de mici vezicule cu conținut lichid. După un timp veziculele cu conținut lichid se rup și se usucă formând cruste, urmând ca apoi acestea să se desprindă lăsând pielea de un roșu neted și lucios. Încă de la începutul afecțiunii și pe parcursul acesteia, aceste modificări se însoțesc de senzația de mâncărime.

Ce trebuie să facem?

Pentru a preveni apariția și agravarea dermatitei de contact prin iritație este recomandat să folosim creme cu efect reparator de 2-3 ori /zi. Dintre cele mai eficiente creme pe care le putem găsi în farmacii sau în magazinele online sunt: Dermalibur+ Barrier, Cicaderm Barrier, Cicalfate cremă, Cicabio cremă, Cicaplast balsam B5 sau CeraVE cremă.

Dacă suntem în situația în care au apărut acele mici vezicule cu lichid sau dacă acestea s-au spart și s-au uscat, pentru a reduce senzatia de mâncărime ar trebui să luăm un antihistaminic oral (Aerius, Xyzal, Tamalis, Claritine), la recomandarea medicului, în funcție de cât de tare ne mănâncă pielea. La nivelul pielii va trebui aplicat un strat subțire de dermatocorticoid (Advantan cremă, Locoid cremă, Elocom cremă), la recomandarea medicului, până se vindecă. Dacă manifestările persista după 7 zile, este indicat să ne adresăm medicului dermatolog.

Articol recomandat de Clinicile Medici’s Timișoara.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

12 minute ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

41 de minute ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

O oră ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

O oră ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

3 ore ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

21 de ore ago