Sănătate

Cum putem preveni sau trata eczema mâinilor în urma spălatului frecvent pe mâini

În contextul actual, deja s-au scris foarte multe articole legate de cum ne spălăm corect pe mâini, cât de des şi ce tipuri de săpun să folosim (presupun că este clar deja că trebuie să utilizăm săpunurile lichide şi nu cele solide, mai ales în această perioadă). În calitate de medic dermatolog primar, dr. Nadiţa Popovici vine cu recomandări privind principala conscecinţă a spălatului frecvent pe mâini.

Pentru că da, există şi efecte secundare nu tocmai benefice, pe lângă cele atât de benefice ! Eczema mâinilor sau dermatita de contact este principala afecţiune care se poate declanşa în urma spălatului frecvent. Ce putem face pentru a preveni sau pentru a trata aceasta afecţiune deja declanşată pentru unele persoane ?

Ne spălăm pe mâini des, minimum 20 de secunde şi utilizăm dezinfectanţi care nu au cele mai delicate ingrediente. Prin urmare, trebuie să folosim săpunuri lichide fără alcool, coloranţi, potenţiali alergeni şi fără parfum. Spălatul frecvent pe mâini împreună cu utilizarea dezinfectanţilor atrag după sine alterarea stratului cornos prin îndepărtarea filmului lipidic al pielii. Prin urmare, se vor cauza pierderi de apă şi procese inflamatorii. Ce urmează apoi ? Se poate declanşa cu uşurinţă dermatita de contact (eczema mâinilor).

Ce putem face pentru a preveni/trata uscarea mâinilor sau eczema mâinilor în urma spălatului des pe mâini?

1.După fiecare spălare, folosiţi produse emoliente, care calmează pielea şi ajută la refacerea barierei cutanate.

2.Mâinile trebuie hidratate şi în restul timpului cu creme cu ingrediente speciale reparatoare precum: glicerina, uree, ceramide, unt de shea, acid hialuronic.

  1. Nu folosiţi creme ce conţin alcool. Stratul hidro-lipidic afectat din cauza iritării pielii nu se poate reface în timp util dacă folosim creme şi săpunuri ce conţin alcool.
  2. Persoanele care au deja dermatită de contact trebuie să folosească produse dermatologice specifice, care au dat rezultate în cazuri izolate sau cazuri constante.
  3. Persoanele care abia acum se confruntă cu semne de iritare, piele uscată şi crăpată, pot folosi cu încredere produsele topice destinate dermatitei de contact. Acestea au şi un rol preventiv, nu doar reparator, iar formula lor este mai eficientă decât cea a cremelor din comerţ.
  4. Nu vă scărpinaţi şi nu agresaţi pielea. Scărpinatul doar înrăutăţeşte mâncărimea şi aspectul iritaţiei. Încercaţi să masaţi pielea mai mult timp, în loc sa o agresaţi.
  5. În momentele în care vă aflaţi în public (ceea ce nu recomandăm în această perioadă), recomandăm să purtaţi o cremă topică în geantă sau să aveţi una în plus şi în maşină sau la locul de muncă.
  6. Această recomandare intervine mai mult privind tipul de săpun folosit în mod uzual. Săpunurile antibacteriene, precum cele ce conţin triclosan, nu sunt mai eficiente în distrugerea germenilor în comparaţie cu săpunurile obişnuite. Utilizarea săpunului antibacterian ar putea duce la dezvoltarea unei bacterii rezistente la substanţele antimicrobiene din produs, ceea ce face ca ulterior acesta să nu mai poată distruge cu uşurinţă germenii.
  7. Înainte de spălare, îndepărtaţi inelele, ceasurile si alte accesorii, deoarece sub acestea se pot acumula substanţe iritante. Clătiţi mâinile cu apă călduţă, din abundenţă. Uscaţi cu blândeţe şi răbdare mânile, prin tamponare, până la absorbţia completă a apei.
  8. Încercaţi să utilizaţi mănuşi căptuşite cu bumbac. Purtarea mănuşilor de latex duc şi către acumularea de transpiraţie, ceea ce poate produce agravarea sau reactivarea eczemelor.

Care sunt simptomele dermatitei de contact?

Acestea sunt semnele care ne arată că s-a declanşat dermatita de contact: înroșirea pielii, umflarea pielii, mâncărime, piele uscată, crăpată sau care se exfoliază, sângerare, dureri la nivelul pielii, cruste, bășici sau vezicule.

De reţinut este că dermatita de contact nu este contagioasă. Este o afecţiune cronică determinată de substanţe ce pot deteriora pielea. În faza incipientă,  eczema mâinilor se manifestă prin roșeață, mâncărime sau usturime, mici vezicule, exudație. Netratată, pielea devine foarte uscată, îngroșată, cu fisuri adânci și dureroase, chiar sângerânde. În formele de dermatită iritativă severă, leziunilor pot ajunge până la necroză. Uneori este însoţită de pustule și secreție purulentă, prin suprainfecție bacteriană. Poate afecta atât partea dorsală, cât si pacea palmară a mâinilor.

În cazul în care sesizaţi semnele unei eczeme, consultaţi medicul dermatolog, respectaţi tratamentul recomandat si chiar dacă pare mai dificil, trebuie să rămânem la fel de selectivi sau mai selectivi în alegerea produselor de îngrijire.

Articol recomandat de Dr. Nadiţa Popovici, medic primar dermatolog la centrul Derma Skin.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

3 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

4 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

6 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

7 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

8 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

8 ore ago