În urma controlului în cabinetul stomatologic, medicul poate depista carii la nivelul dinților printr-un examen clinic al cavității bucale cu ajutorul oglinzii, sondei și al suportului radiologic (radiografie panoramică, retroalvelare sau bitewing).
Odată descoperită caria, medicul stomatolog va îndepărta ţesutul infectat de bacterii, apoi va obtura dintele cu un material pe bază de rășini compozite care prin structura lor poate restaura estetic dintele. În ziua de azi răşinile compozite au luat locul aproape în totalitate obturaţiilor din amalgam, care prin culoarea lor argintie nu pot fi folosite în zone estetice.
Obturaţiile dentare nu au o durată veșnică, deoarece în timp materialul suferă o contracție și pot apărea carii între obturaţie și dinte. Răşinile composite nu sunt recomandate pentru reconstrucții dentare mari, deoarece în această situaţie dintele trebuie protejat de o coroană protetică. În timp, obturaţiile îşi schimbă culoarea de la alimente și băuturi colorate etc.
Obturaţia dentară pentru a fi corect realizată trebuie să respecte un anumit protocol: dintele trebuie izolat cu o membrană care se numește diga, apoi se aplică în cavitatea dentară acidul ortofosforic (care se îndepărtează cu ajutorul spray-ului apă-aer şi se usucă cavitatea), apoi se aplică un strat foarte subțire de adeziv, care prin intermediul unei lămpi de fotopolimerizare va face un strat intermediar între suprafața cavității și materialul compozit folosit pentru obturaţia dentară.
Lampa fotopolimerizabilă va fi folosită și pentru materialul compozit pentru ca acesta sa facă priza, adică sa devină tare. Compozitul atunci când medicul îl inseră în cavitate este moale pentru a fi modelat corespunzător morfologiei dintelui. Există și obturaţii făcute în laboratorul de tehnică dentară, atunci când suprafața dentara este mult afectată “inlay” și “onlay” care pot fi din ceramică sau din aur. Din motive estetice, ceramica este mai des folosită. Controlul periodic al obturaţiilor dentare în cabinetul stomatologic este necesar.
Articol recomandat de Dr. Albert Korozsi – medic stomatolog, implantolog – Dental Smart Timişoara.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…