În urma controlului în cabinetul stomatologic, medicul poate depista carii la nivelul dinților printr-un examen clinic al cavității bucale cu ajutorul oglinzii, sondei și al suportului radiologic (radiografie panoramică, retroalvelare sau bitewing).
Odată descoperită caria, medicul stomatolog va îndepărta ţesutul infectat de bacterii, apoi va obtura dintele cu un material pe bază de rășini compozite care prin structura lor poate restaura estetic dintele. În ziua de azi răşinile compozite au luat locul aproape în totalitate obturaţiilor din amalgam, care prin culoarea lor argintie nu pot fi folosite în zone estetice.
Obturaţiile dentare nu au o durată veșnică, deoarece în timp materialul suferă o contracție și pot apărea carii între obturaţie și dinte. Răşinile composite nu sunt recomandate pentru reconstrucții dentare mari, deoarece în această situaţie dintele trebuie protejat de o coroană protetică. În timp, obturaţiile îşi schimbă culoarea de la alimente și băuturi colorate etc.
Obturaţia dentară pentru a fi corect realizată trebuie să respecte un anumit protocol: dintele trebuie izolat cu o membrană care se numește diga, apoi se aplică în cavitatea dentară acidul ortofosforic (care se îndepărtează cu ajutorul spray-ului apă-aer şi se usucă cavitatea), apoi se aplică un strat foarte subțire de adeziv, care prin intermediul unei lămpi de fotopolimerizare va face un strat intermediar între suprafața cavității și materialul compozit folosit pentru obturaţia dentară.
Lampa fotopolimerizabilă va fi folosită și pentru materialul compozit pentru ca acesta sa facă priza, adică sa devină tare. Compozitul atunci când medicul îl inseră în cavitate este moale pentru a fi modelat corespunzător morfologiei dintelui. Există și obturaţii făcute în laboratorul de tehnică dentară, atunci când suprafața dentara este mult afectată “inlay” și “onlay” care pot fi din ceramică sau din aur. Din motive estetice, ceramica este mai des folosită. Controlul periodic al obturaţiilor dentare în cabinetul stomatologic este necesar.
Articol recomandat de Dr. Albert Korozsi – medic stomatolog, implantolog – Dental Smart Timişoara.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…