Municipalitatea timişoreană vrea să-şi asigure confirmarea deciziilor de a rade copacii din oraş pe care îi consideră uscaţi. Pentru aceasta pregăteşte 155.000 de lei pe care să-i dea unui furnizor de tomograf pentru pomi
În Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost publicată de către Primăria Timişoara licitaţia pentru obţinerea unui „Set tomograf pentru evaluarea sănătăţii arborilor”.
Obiectul procedurii de achiziţie este achiziţia unui asemenea aparat, pentru a evalua starea de sănătate a arborilor din municipiul Timişoara.
„Scula” căutată de municipalitate trebuie să aibă un tomograf sonic, un tomograf electric, un sistem de măsurare a geometriei arborilor şi software dedicat.
„Protejarea spaţiilor verzi va fi, astfel, intensificată şi se va evita tăierea unor arbori sănătoşi. Având în vedere schimbările climatice din ţara noastră care influenţează starea de sănătate, analiza stării de sănătate a arborilor este necesară efectuarea unor analize nedistructive pentru a preveni apariţia unor accidente nedorite (căderi de arbori) iar prin acest lucru se evită daunele materiale, pierderile de vieţi omeneşti. Setul de tomografie trebuie să conţină echipamente tip tomograf de ultima generaţie care utilizează o metodă non invazivă pentru diagnosticarea stării de sănătate a arborilor indiferent de specie furnizând informaţii pentru detenninarea riscului de prăbuşire a arborilor. Pentru un diagnostic cât mai precis setul trebuie să conţină un tomograf sonic, un tomograf electric, un sistem de măsurare a geometriei arborilor şi software dedicat. La evaluarea stării de sănătate a arborelui se are în vedere în principal măsurarea pereţilor reziduali ai arborilor cu risc de degradare şi prăbuşire, evaluarea stabilităţii rădăcinii”, se arată în anunţ.
În prezent, în Timişoara sunt plantaţi un număr estimat de 160.000 arbori. Conform primăriei, o parte din aceşti arbori au un grad de îmbătrânire avansat. „Astfel, există cazuri în care aspectul exterior al unui arbore poate indica faptul că este sănătos, dar cilindrul central al acestuia poate fi afectat. O tomografiere a acestor arbori poate fi benefică în luarea unor decizii în ceea ce privesc lucrările care trebuie aplicate, ţinând cont şi de condiţiile meteo extreme din ultimul timp, respectiv furtuni cu viteze ale vântului care au depăşit uneori şi 100 km/oră, zăpezi abundente care au îngreunat foarte mult coronamentul arborilor, ploi îngheţate care pot apărea pe perioada iernii etc”, se spune în documentaţia aferentă licitaţiei.
Tomograful copacilor va trebui să măspare sonic şi electric, dar va avea şi un sistem pentru măsurarea reacţiei la vânt, respectiv.
Echipamentul trebuie să fie capabil de inspecţia non invazivă a arborilor de diferite dimensiuni (de la 10 cm diametru) furnizând informaţii din interiorul trunchiului arborelui. Rezultatul trebuie să evidenţieze starea de sănătate a arborelui în speţă dacă lemnul din interior este sănătos sau dacă prezintă putregai, crăpături sau cavităţi.
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…