Opinii

Simptomaticul caz Pintea şi acuta nevoie de tratament cu… DNA

Un director de spital, fost ministru PSD al Sănătăţii, a luat şpagă la un singur contract 10.000 de euro plus 120.000 de lei. „Mici atenţii”, vorba Gabrielei Firea, care şi-a sfătuit colegii de partid să nu se mai demită pentru asemenea sume derizorii. Atenţie, e vorba de cel mai cinstit ministru PSD, cum a ţinut să remarce multă lume. Şi nu pot să-i contrazic, dovadă că Sorina Pintea îşi oprea „doar” 7% din contract, atâta timp cât alţii nu se mulţumesc nici cu 30 de procente. Chiar preţurile practicate, potrivit media centrală, de Pintea la angajările la spitalul din Baia Mare (5.000 de euro asistente, 2.000 de euro – infirmiere, 1.000 de euro – brancardier) nu sunt chiar exorbitante, în condiţiile în care salariile din sistem au crescut foarte mult.

Sunt chiar convins că Pintea a fost extrem de frustrată, neînţelegând ce i se întâmplă în momentul în care a fost prinsă de DNA. Nu de alta, dar ce făcea ea a văzut şi la mulţi alţii, ba chiar la sume incomensurabil mai mari. Rămâne însă o întrebare. Dacă un politician, în opoziţie fiind, într-o perioadă în care DNA dă semne de resuscitare percepe asemenea şpăgi (sau „mici atenţii” pentru PSD-işti), oare care erau „tarifele” la demnitarii PSD, atunci când erau la putere şi DNA nu exista? Fiindcă, trebuie să recunoaştem, DNA nu prea a funcţionat în ultimii ani, după asaltul nemaivăzut al PSD la adresa luptei anticorupţie. Ba chiar deloc după demiterea forţată a Laurei Codruţa Kovesi.

Şi, mă repet, e vorba de cel mai „cinstit” ministru PSD. Cât lua atunci unul nu atât de cinstit precum Pintea, pe fondul morţii clinice a DNA?

Cazul Pintea ne dezvăluie însă şi de ce desfiinţarea DNA a fost o miză imensă pentru PSD. Şi aici avem de-a face, fără nicio îndoială, de un jaf cu premeditare. Aşa cum hoţii din locuinţe otrăvesc câinele din curte, înainte de-a sparge casa, aşa şi cei din PSD s-au asigurat, înainte de jaful organizat, să-şi asigure unele condiţii: să distrugă DNA, să schimbe legile justiţiei, să scoată SRI din această afacere etc. Că doar corupţia nu este o problemă de siguranţă naţională, nu-i aşa?

Sunt multe lucruri care nu se mai pot repara, precum unele decizii ale CCR, toate în favoarea infractorilor şi corupţilor. Şi totuşi, cazul de la Baia Mare ne arată că nu totul s-a pierdut. Că mai există şanse ca România să nu ajungă raiul infractorilor şi să fie furată chiar până la capăt. Şi dacă tot dă DNA semne de revenire, e de inters să apară dosare şi cu demnitari nu atât de „cinstiţi” precum Sorina Pintea. Pentru ca lucrurile să fie aduse cu adevărat pe un curs cât de cât normal.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

11 minute ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

O oră ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

2 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

2 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

3 ore ago

UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”

Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…

3 ore ago