Opinii

Simptomaticul caz Pintea şi acuta nevoie de tratament cu… DNA

Un director de spital, fost ministru PSD al Sănătăţii, a luat şpagă la un singur contract 10.000 de euro plus 120.000 de lei. „Mici atenţii”, vorba Gabrielei Firea, care şi-a sfătuit colegii de partid să nu se mai demită pentru asemenea sume derizorii. Atenţie, e vorba de cel mai cinstit ministru PSD, cum a ţinut să remarce multă lume. Şi nu pot să-i contrazic, dovadă că Sorina Pintea îşi oprea „doar” 7% din contract, atâta timp cât alţii nu se mulţumesc nici cu 30 de procente. Chiar preţurile practicate, potrivit media centrală, de Pintea la angajările la spitalul din Baia Mare (5.000 de euro asistente, 2.000 de euro – infirmiere, 1.000 de euro – brancardier) nu sunt chiar exorbitante, în condiţiile în care salariile din sistem au crescut foarte mult.

Sunt chiar convins că Pintea a fost extrem de frustrată, neînţelegând ce i se întâmplă în momentul în care a fost prinsă de DNA. Nu de alta, dar ce făcea ea a văzut şi la mulţi alţii, ba chiar la sume incomensurabil mai mari. Rămâne însă o întrebare. Dacă un politician, în opoziţie fiind, într-o perioadă în care DNA dă semne de resuscitare percepe asemenea şpăgi (sau „mici atenţii” pentru PSD-işti), oare care erau „tarifele” la demnitarii PSD, atunci când erau la putere şi DNA nu exista? Fiindcă, trebuie să recunoaştem, DNA nu prea a funcţionat în ultimii ani, după asaltul nemaivăzut al PSD la adresa luptei anticorupţie. Ba chiar deloc după demiterea forţată a Laurei Codruţa Kovesi.

Şi, mă repet, e vorba de cel mai „cinstit” ministru PSD. Cât lua atunci unul nu atât de cinstit precum Pintea, pe fondul morţii clinice a DNA?

Cazul Pintea ne dezvăluie însă şi de ce desfiinţarea DNA a fost o miză imensă pentru PSD. Şi aici avem de-a face, fără nicio îndoială, de un jaf cu premeditare. Aşa cum hoţii din locuinţe otrăvesc câinele din curte, înainte de-a sparge casa, aşa şi cei din PSD s-au asigurat, înainte de jaful organizat, să-şi asigure unele condiţii: să distrugă DNA, să schimbe legile justiţiei, să scoată SRI din această afacere etc. Că doar corupţia nu este o problemă de siguranţă naţională, nu-i aşa?

Sunt multe lucruri care nu se mai pot repara, precum unele decizii ale CCR, toate în favoarea infractorilor şi corupţilor. Şi totuşi, cazul de la Baia Mare ne arată că nu totul s-a pierdut. Că mai există şanse ca România să nu ajungă raiul infractorilor şi să fie furată chiar până la capăt. Şi dacă tot dă DNA semne de revenire, e de inters să apară dosare şi cu demnitari nu atât de „cinstiţi” precum Sorina Pintea. Pentru ca lucrurile să fie aduse cu adevărat pe un curs cât de cât normal.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

7 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

7 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

9 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

10 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

11 ore ago