Opinii

Simptomaticul caz Pintea şi acuta nevoie de tratament cu… DNA

Un director de spital, fost ministru PSD al Sănătăţii, a luat şpagă la un singur contract 10.000 de euro plus 120.000 de lei. „Mici atenţii”, vorba Gabrielei Firea, care şi-a sfătuit colegii de partid să nu se mai demită pentru asemenea sume derizorii. Atenţie, e vorba de cel mai cinstit ministru PSD, cum a ţinut să remarce multă lume. Şi nu pot să-i contrazic, dovadă că Sorina Pintea îşi oprea „doar” 7% din contract, atâta timp cât alţii nu se mulţumesc nici cu 30 de procente. Chiar preţurile practicate, potrivit media centrală, de Pintea la angajările la spitalul din Baia Mare (5.000 de euro asistente, 2.000 de euro – infirmiere, 1.000 de euro – brancardier) nu sunt chiar exorbitante, în condiţiile în care salariile din sistem au crescut foarte mult.

Sunt chiar convins că Pintea a fost extrem de frustrată, neînţelegând ce i se întâmplă în momentul în care a fost prinsă de DNA. Nu de alta, dar ce făcea ea a văzut şi la mulţi alţii, ba chiar la sume incomensurabil mai mari. Rămâne însă o întrebare. Dacă un politician, în opoziţie fiind, într-o perioadă în care DNA dă semne de resuscitare percepe asemenea şpăgi (sau „mici atenţii” pentru PSD-işti), oare care erau „tarifele” la demnitarii PSD, atunci când erau la putere şi DNA nu exista? Fiindcă, trebuie să recunoaştem, DNA nu prea a funcţionat în ultimii ani, după asaltul nemaivăzut al PSD la adresa luptei anticorupţie. Ba chiar deloc după demiterea forţată a Laurei Codruţa Kovesi.

Şi, mă repet, e vorba de cel mai „cinstit” ministru PSD. Cât lua atunci unul nu atât de cinstit precum Pintea, pe fondul morţii clinice a DNA?

Cazul Pintea ne dezvăluie însă şi de ce desfiinţarea DNA a fost o miză imensă pentru PSD. Şi aici avem de-a face, fără nicio îndoială, de un jaf cu premeditare. Aşa cum hoţii din locuinţe otrăvesc câinele din curte, înainte de-a sparge casa, aşa şi cei din PSD s-au asigurat, înainte de jaful organizat, să-şi asigure unele condiţii: să distrugă DNA, să schimbe legile justiţiei, să scoată SRI din această afacere etc. Că doar corupţia nu este o problemă de siguranţă naţională, nu-i aşa?

Sunt multe lucruri care nu se mai pot repara, precum unele decizii ale CCR, toate în favoarea infractorilor şi corupţilor. Şi totuşi, cazul de la Baia Mare ne arată că nu totul s-a pierdut. Că mai există şanse ca România să nu ajungă raiul infractorilor şi să fie furată chiar până la capăt. Şi dacă tot dă DNA semne de revenire, e de inters să apară dosare şi cu demnitari nu atât de „cinstiţi” precum Sorina Pintea. Pentru ca lucrurile să fie aduse cu adevărat pe un curs cât de cât normal.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

1.230 de primari. Aşa, şi? Şi în Timiş PNL are 37 de primari, dar în câte localităţi va câştiga Ciucă?

„Avem 1.230 de primari!”. Este argumentul vândut drept imbatabil de Rareş Bogdan şi compania pentru…

50 de minute ago

Raportul de sustenabilitate IULIUS 2023: 500.000 de mp certificați LEED, scăderea cu 26% a consumului total de energie

Grupul IULIUS, unul dintre cei mai mari dezvoltatori mixed-use de regenerare urbană din România, a…

2 ore ago

Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale

Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…

2 ore ago

Pericolul major al alegerilor prezidențiale. Rolul PNL în blocarea alianței PSD-AUR

Ultimul sondaj CIRA realizat la comanda EVZ arată că în finala alegerilor prezidențiale au șanse…

2 ore ago

În weekend, trafic restricţionat în zona Brâncoveanu – Porumbescu

În vederea așternerii mixturii asfaltice în intersecția str. Constantin Brâncoveanu cu str. Ciprian Porumbescu, din…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 15 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 15.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago