Social

Situaţie explozivă la graniţa ungaro-austriacă. Miile de români opriţi în Austria au blocat circulaţia/Update

Nu toţi românii care au fost blocaţi la frontiera dintre Austria şi Ungaria au reuşit să tranziteze ţara vecină, pentru a se întoarce în ţară. Mii de români au rămas în Austria, blocând şi traficul de camioane. Autorităţile de la Budapesta au permis intrarea pe teritoriul ţării vecine, o singură dată, acordul expirând în această dimineaţă la ora 5.00, ora Ungariei. Update: Un nou acord româno-maghiar.

În urmă cu două zile, Ungaria  decis să blocheze total frontierele ţării. În urma unor negocieri între miniştrii de Externe ai României şi Ungariei, s-a ajuns la un acord, astfel încât românii blocaţi la frontiera ungară-austriacă să fie lăsaţi să tranziteze ţara străină, dar numai o singură dată, de ieri, 17 martie, ora 20.00 (ora Ungariei), până azi, la ora 5.00. Nu toţi româânii însă au reuşit să intre pe teritoriul Ungariei până la ora 5.00 dimineaţa, fiind blocaţi în Austria. Situaţia a ajuns astfel explozivă.

Potrivit Centrului Operațional al Ministerului de Interne din Austria, situația în PCTF Nickelsdorf a escaladat. De la orele 05.00, de când autoritățile maghiare au oprit din nou tranzitul prin Ungaria, s-au format cozi lungi de circa 30 de km. Printre cei blocați se află cetățeni români, bulgari, sârbi și moldoveni, care se deplasează cu vehicule, microbuze, autobuze spre țările de destinație. Nemulțumiții au blocat din nou și traficul de camioane, astfel încât și transportul de marfă este stopat. De menţionat că interdicţia autorităţilor maghiare nu se referă şi la transportul de marfă. Potrivit Poliției austriece, circa 50% din vehicule și camioane sunt cu numere de România. Poliţiştii români le-au solicitat colegilor austrieci să îi sprijine cu numărul aproximativ de autovehicule, microbuze, autocare și camioane cu numere de înmatriculare de România, precum și numărul aproximativ de cetățeni români blocați la frontiera austro-ungară. Din estimări este vorba de mii de persoane și circa 1.000 de vehicule/camioane cu numere de înmatriculare de România.

Update. Autoritățile maghiare au acceptat să permit, începând cu ora 12.00. accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului pentru toți cetățenii români care se află la acest moment la granița cuAustria. Acordul este valabil până la eliminarea blocajului. Mai mult, Ungaria a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare. Decizia a fost luată după o discuție între ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul său ungar, Péter Szijjártó.

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

2 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

9 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago