Diverse

Descoperiri arheologice importante: Cum s-a trăit în Banat în urmă cu mii de ani

Proiectul şantierului Centurii Sud, de ocolire a Timişoarei, a oferit prilejul specialiştilor de a descoperi cum se trăia în Banat cu mii de ani în urmă, dar şi în perioada medievală timpurie sau în cea romană. Demararea lucrărilor a fost precedată de luni bune în care s-a lucrat la descărcarea arheologică, iar descoperirile efectuate sunt extrem de interesante.

Astfel, in perimetrul delimitat între Km. 5+000 și 5+400 (Sit 6), au fost descoperite trei locuiri din epoci diferite: epoca neolitică, epoca romană (sarmatică) și epoca medievală timpurie. Se mai adaugă patru descoperiri ”izolate”: două morminte de incinerație și o groapă aparținând perioadei târzii a epocii bronzului și un vas aparținând culturii Coțofeni, anunţă cei de la Arheologia Banatului, o pagină creată de cei de la Direcţia de Cultură Timiş pentru popularizarea descoperirilor arheologice din zonă.
Conform sursei citate, au fost cercetate complexe arheologice de diferite tipuri: locuințe adâncite (bordeie), aglomerări de chirpici și gropi de pari provenind de la locuințe de suprafață, aglomerări de materiale în strat, cuptoare, gropi menajere, șanțuri, două morminte de incinerație și morminte de inhumație.

Complexele aparținând diferitelor epoci acoperă toată suprafața sitului. Cea mai consistentă locuire pare să fie cea din epoca neolitică. Printre materialele arheologice descoperite se numără piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatră (râșnițe, frecătoare, cute), unelte din os (împungătoare), brățări din cochile de scoică, greutăți din lut ars, o figurină antropomorfă din lut ars și altele fragmentare, vase ceramice întregibile etc.
Au fost identificate si un număr de 111 morminte aparținând cimitirului sarmatic. Au fost identificate, parțial sau întregi si un număr de 14 ”ringuri” funerare sarmatice. Din morminte provine un bogat inventar din piese de bronz (fibule, cercei, inele, colane simple), de fier (cuțite, catarame, sabie, vârfuri de suliță), monede din perioada romană, denari de argint, vase ceramice întregi de tradiție romană iar altele grosiere, de mai mici dimensiuni”, se spune în informarea celor de la Arheologia Banatului.

Cercetarile arheologice au fost conduse de cei de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Emblematica trupă Cargo va cânta la Buziaş, în weekend-ul următor , la “Aero West Bike Fest”

În weekend-ul următor, timp de două zile, la Buziaş va avea loc festivalul „Aero West…

32 de minute ago

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

16 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

18 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

21 de ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

22 de ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

22 de ore ago