Diverse

Descoperiri arheologice importante: Cum s-a trăit în Banat în urmă cu mii de ani

Proiectul şantierului Centurii Sud, de ocolire a Timişoarei, a oferit prilejul specialiştilor de a descoperi cum se trăia în Banat cu mii de ani în urmă, dar şi în perioada medievală timpurie sau în cea romană. Demararea lucrărilor a fost precedată de luni bune în care s-a lucrat la descărcarea arheologică, iar descoperirile efectuate sunt extrem de interesante.

Astfel, in perimetrul delimitat între Km. 5+000 și 5+400 (Sit 6), au fost descoperite trei locuiri din epoci diferite: epoca neolitică, epoca romană (sarmatică) și epoca medievală timpurie. Se mai adaugă patru descoperiri ”izolate”: două morminte de incinerație și o groapă aparținând perioadei târzii a epocii bronzului și un vas aparținând culturii Coțofeni, anunţă cei de la Arheologia Banatului, o pagină creată de cei de la Direcţia de Cultură Timiş pentru popularizarea descoperirilor arheologice din zonă.
Conform sursei citate, au fost cercetate complexe arheologice de diferite tipuri: locuințe adâncite (bordeie), aglomerări de chirpici și gropi de pari provenind de la locuințe de suprafață, aglomerări de materiale în strat, cuptoare, gropi menajere, șanțuri, două morminte de incinerație și morminte de inhumație.

Complexele aparținând diferitelor epoci acoperă toată suprafața sitului. Cea mai consistentă locuire pare să fie cea din epoca neolitică. Printre materialele arheologice descoperite se numără piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatră (râșnițe, frecătoare, cute), unelte din os (împungătoare), brățări din cochile de scoică, greutăți din lut ars, o figurină antropomorfă din lut ars și altele fragmentare, vase ceramice întregibile etc.
Au fost identificate si un număr de 111 morminte aparținând cimitirului sarmatic. Au fost identificate, parțial sau întregi si un număr de 14 ”ringuri” funerare sarmatice. Din morminte provine un bogat inventar din piese de bronz (fibule, cercei, inele, colane simple), de fier (cuțite, catarame, sabie, vârfuri de suliță), monede din perioada romană, denari de argint, vase ceramice întregi de tradiție romană iar altele grosiere, de mai mici dimensiuni”, se spune în informarea celor de la Arheologia Banatului.

Cercetarile arheologice au fost conduse de cei de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

25 de minute ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

2 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

4 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

4 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

4 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

5 ore ago