Mai mulţi specialişti în cercetare din cadrul Universității Politehnica Timișoara au realizat prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienți. Acestea ar putea fi folosite în secţiile de terapie intensivă, ideea realizatorilor e că ar putea fi utile în special acum, în lupta cu coronavirusul SARS-CoV-2, dar nu numai. Funcționarea dispozitivului se bazează pe reducerea încărcăturii microbiologice prin expunerea la radiații ultraviolete de tip UVC a aerului expirat de pacienții aflați în stare critică, infectați cu SARS-CoV-2, care sunt intubați și ventilați mecanic.
Dispozitivul este conectat la portul de exhaustare al ventilatorului care actualmente comunică liber cu atmosfera.
Dispozitivul de sterilizare a aerului expirat de pacienți, realizat de colectivele departamentelor CAICON (Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Organici și Naturali) și MEO (Măsurări și Electronică Optică) din cadrul Universității Politehnica Timișoara, cu sprijinul unui grup de voluntari care doresc să colaboreze în sensul îmbunătățirii produsului, a fost apreciat de medicii anesteziști ca fiind extrem de util.
Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, în cadrul Centrului Oncogen, care dispune de infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic, rezultatele preliminarii fiind promițătoare. După încheierea testelor, Universitatea Politehnica Timișoara intenționează patentarea dispozitivului.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…