Administratie

Simona Neumann răspunde acuzaţiilor: Acest document nu trebuia să apară în public înainte de a fi aprobat de board

Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturi, Simona Neumann, răspunde acuzaţiilor apărute într-un raport al Comisiei de Cenzori a asociaţiei. Ea contestă informaţiile din raport, afirmând că acesta trebuia discutat în interior înainte de-a fi făcut public. Neumann admite că există un conflict deschis la vârful asociaţiei, între ea şi preşedintele Horaţiu Rada.

Simona Neumann afirmă că acest raport nu trebuia să iasă în public, cel puţin în forma actuală. Acesta devine, oricum, public, dar după ce este discutat, analizat, respectiv se repară o serie de probleme şi se oferă un răspuns din partea conducătorului vizat.

 „E un raport standard, care se întocmeşte în fiecare an. Se întocmeşte special pentru a se corecta erori, pentru a se recupera sume plătite greşit, pentru ajustarea unor erori procedurale. E un document în lucru, mi s-a solicitat de către executiv un punct de vedere, este totuşi un document intern. Erorile constatate sunt formale”, spune Simona Neumann.

Ea a dorit să lămurească şi problema deconturilor, care este menţionată în acel raport, afirmând că sunt greşit interpretate.

„Problemele semnalate, legate de deconturi, aici au fost calculate unele în plus, altele în minus, am dispus analiza la toate sumele care au fost plătite în plus şi vor fi recuperate de asociaţie. Aşa se face la orice organizaţie. Astfel de rapoarte se primesc peste tot. În ceea ce priveşte Elveţia, aici era vorba de o cameră dublă, dar unde s-a stat în sistem single, s-a făcut o eroare la recepţie, cei care au făcut controlul s-au uitat doar la camere, diferenţa se va recupera de asociaţie, nu se pune problema”, a mai spus, pentru deBanat.ro, Simona Neumann.

Cât despre justificarea deplasării în Elveţia, oficialul Timişoara 2021 spune că a fost vorba despre un summit în domeniul artei.

„Deplasarea s-a făcut la Verbier, la evenimentul Art Summit, la sfârşitul lunii ianuarie 2019. În niciun caz nu am fost acolo două persoane. Pentru toate deplasările, pentru cele de anul trecut la fel, am folosit bani personali, mi-am plătit în avans, nu de la asociaţie, am făcut decont doar când asociaţia avea bani şi nu ca primă urgenţă, ci doar după plata salariilor”, a continuat Neumann.

Directorul executiv al asociaţiei spune că nu doreşte să speculeze pe tema apariţiei acestui document în acest moment în public şi asupra sursei.

„Consider că cine a dat publicității un document aflat încă în analiza internă, înainte ca el să pacurgă procedurile legale, a dorit să creeze o diversiune vis-a-vis de o problemă reală:  conflictul dintre Președintele Consiliului Director și colegii mei din Unitatea Artistică pe temă contractelor acestora de colaborare, discutate în ședința convocată de Președintele Consiliului Director în ziua de 19.05.2020, care a avut loc în absența mea întrucât la ora respectivă aveam o întâlnire online. În momentul declansării pandemiei, președintele boardului a decis că prioritară a fost contractarea unor oameni pe comunicare și marketing – și nu a unității artistice – din bani tăiați din salariile noastre, a celor contractați cu contracte de muncă. Directorul executiv aplică deciziile board-ului”, spune Simona Neumann.

De ce a apărut acest moment neplăcut şi documentele aferente în mediul public?

„Nu vreau să speculez cine a creat diversiunea. Îmi dau seamă că am devenit incomodă pentru că am vegheat mereu ca acest proiect să se desfășoare legal, transparent și să își păstreze viziunea cu care a câștigat titlul de Capitală Europaena a Culturii și nu să se transforme într-un proiect exclusiv de branding. Acest lucru este dovedit prin fapte, și anume că atâta timp cât am fost lăsată să îmi exercit funcția de director executiv în fapt, până în anul 2019, proiectul nu a avut scandaluri interne sau de gestionare a banilor publici, ceea ce s-a văzut în nenumărate rapoarte de audit și control. Sunt un om de echipă și deschis unui dialog pentru găsirea de soluții. Este regretabil pentru imaginea orașului că s-a ajuns aici într-un proiect european,  acum când facem eforturi toată echipa să ne concentrăm atenția pe regândirea programului cultural din perspectiva crizei impuse de pandemie”, a încheiat Simona Neumann.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

6 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

7 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

7 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

9 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

9 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

10 ore ago