Scandalurile se ţin lanţ în Asociaţia TM 2021. Deconturi ilegale într-o staţiune din Elveţia ale directorului executiv

Simona Neumann

Simona Neumann

Un raport al Comisiei de Cenzori din cadrul Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, prezentat în urmă cu câteva zile, arată o serie de probleme existente în managementul financiar al organizaţiei. Conform evz.ro, este vorba despre deconturi ilegale pentru excursii, o serie de bunuri care nu sunt înscrise în contabilitate corect sau sume pentru convorbiri telefonice decontate incorect.

Raportul Comisiei de Cenzori prezintă, conform sursei citate, probleme legate de o deplasare în Elveţia, efectuată de Simona Neumann, directorul executiv al asociaţiei.

„Se constată că într-un decont de deplasare se justifică doar parțial cheltuielile, spre exemplu: decont Simona Neumann – deplasare Elveția (Verbier) 30.01.2019 –04.02.2019 conține Factură Hotel Montpelier – 1.423 euro, Diurnă 6 zile – 228 euro. Cenzorii constată că în acest decont nu este evidențiat vreun bilet de avion sau alte dovezi de transport taxi, asigurări etc. Din documentele evidențiate în decont nu reiese justificarea diurnei de șase zile fără dovada plecării și a sosirii din delegație”, se spune în documentaţie.

Documentele de decont nu ar avea semnături de aprobare, de constrol financiar şi nici număr sau dată de înregistrare. Totodată, raportul mai precizează că „prin cadrul Asociației au fost decontate servicii de cazare și altor persoane decât cele angajate în cadrul Asociației, spre exemplu: prin factura de cazare pentru perioada 30.01.2019 –04.02.2019 la Hotel Montpelier, se decontează taxe de sejur pentru un număr de două persoane (32 de euro = 4 euro taxa / zi x 4 zile x 2 pers.). Din cele constatate cenzorii arată că suma de 5.841,48 lei (cazare și masă), decontată din fondurile Asociației este aferentă cazării a două persoane (conform decontării taxei de sejur), iar conform documentelor, din cadrul Asociației s-a deplasat o singură persoană”, conform sursei citate.

În raportul Comisiei de Cenzori se mai vorbeşte despre o serie de facturi de telefonie mobilă, care ar fi fost plătite prin alt cont bancar.

Probleme au fost constatate în acest raport şi în ceea ce priveşte ţinerea contabilităţii: ,,nu conduce evidența contabilă analitic pe fiecare proiect în parte”.

Vă reamintim că în urmă cu câteva zile a devenit publică o scrisoare adresată de mai mulţi angajaţi ai Asociaţiei, adresată conducerii acesteia, prin care reclamau neplata salariilor şi o serie de probleme legate de contractele de muncă avute. De asemenea, vineri, primarul Timişoarei a anunţat că se va implica personal în conducerea asociaţiei, pentru că acolo sunt numeroase problem.

„Dacă nu am intervenit până acum, nu înseamnă că cine e acolo îşi face de cap acolo şi câştigă cât vrea, vine titlul, luăm banii şi cu asta basta”, a spus primarul.

Horaţiu Rada: Am cerut un punct de vedere din partea directorului executiv

Pe tema situaţiei prezentate, Horaţiu Rada, preşedintele Asociaţiei, anunţă că a cerut un punct de vedere din partea directorului executiv, care va fi prezentat până pe data de 5 iunie. Iată mai jos anunţul integral al lui Horaţiu Rada:

„Legat de informațiile care au apărut astăzi în spațiul public, acestea vor fi discutate în cadru formal cu colegii din Consiliul Director. Raportul comisiei de cenzori a asociației ne-a fost transmis în 21 mai 2020. I-am cerut Directorului Executiv un punct de vedere argumentat la toate recomandările cenzorilor. Acest răspuns trebuie transmis până pe 5 iunie 2020, ora 12.00. Raportul și răspunsul vor fi analizate în ședința de Consiliu Director din data de 10.06.2020. Ulterior, documentul va fi supus aprobării Adunării Generale a asociației. Raportul inițial a ajuns la toți colegii din Consiliul Director și în ședința de board îl vom discuta. Conform procedurii, acesta va fi aprobat de Adunarea Generală a asociației”, a anunţat Rada.

El spune că directorul executiv a fost anunţat despre întâlnirea cu reprezentanţii echipei artistice.

„Legat de întâlnirea din 19.05.2020 cu reprezentanții echipei artistice, a fost o întâlnire despre care Directorul Executiv a fost informat cu o zi înainte. Verbal mi-a transmis că nu poate participa pentru că are o întâlnire video programată. Au participat, online sau fizic, toți cei care nu aveau contracte semnate pentru anul în curs. Astfel de întâniri au mai avut loc, în funcție de solicitările departamentelor sau de nevoia de comunicare pe diverse aspecte. Convocarea întâlnirii la care se face referire a fost o necesitate, în condițiile în care executivul asociației nu a gestionat problema. Legat de cei cinci semnatari ai scrisorilor, nu consider că suntem într-un conflict. Eu am încercat să găsesc o soluție legală și punctuală, dictată de contextual economic și de situația financiară existentă pe moment, până la semnarea contractelor de finanțare cu instituțiile care ne asigură banii. În toți anii trecuți au fost situații identice. Dacă mi se poate reproșa ceva, este faptul că am încercat să găsesc soluții. Oamenii din echipa artistică vă pot confirma că nu am fost în conflict niciodată și de câte ori m-au apelat, am răspuns promt și i-am ajutat și susținut cu tot ce a fost posibil. Le-am înțeles perfect nemulțumirile, însă rezolvarea cererilor lor nu depinde de mine până la final”, a mai anunţat Rada.

El a mai afirmat că nu este conflictual, dar nici nu poate să rămân impasibil la atacurile îndreptate împotriva sa.

“Știu că am devenit incomod pentru că cer permanent eficiență, transparență, legalitate. Cel mai simplu este să suspicionezi și să faci acuzații. Nu am ieșit să comentez multe dintre atacurile primite, deși știam clar de unde mi se trag, doar ca să nu permit escaladarea unor conflicte cu care să generez imagine negativă suplimentară la adresa asociației. Am ales să-mi fac treaba, ceea ce se va vedea din raportul de activitate pe care îl voi prezenta Consiliului Director. Sunt un om al dialogului și un om de echipă. Dacă aș fi altfel, dacă ar fi să văd conspirații sau acțiuni de sabotaj, aș putea să speculez și să spun că diversiunea invocată poate fi interpretată și în sens invers. Ținând cont că scrisorile de nemulțumire apărute în spațiul public au fost lansate abia la o săptămână după ședința referitoare la contracte, dar la câteva zile după data la care Directorul Executiv a luat deja act de raportulcomisiei de cenzori. Aleg să nu merg pe varianta aceasta”, a încheiat Rada

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Lae_Bucalae a spus: (iunie 2nd, 2020 at 14:14 )

Ba sunteti PeNibiLi si o rusine la adresa orasului.

Incepand cu structura aia condusa din primaria, pana la membrii in consiliul vostru… cum sa il puneti ba pe fiul fostului primar de Buzias in consiliu? Ce treaba are el cu Timisoara si cu Cultura? E doar director fara vreo realizare, excluzand aici plagiatul planului de management si ruina timp de 15 ani a Muzeul Banatului.
Dupa aia o avem pe sotia domnului Neumann, cu atat se face remarcata tanti, cu faptul ca e sotia.

PeNibiLi!

Nicu G. a spus: (iunie 3rd, 2020 at 16:04 )

Lipseste punctul de vedere al „acuzatului”, „acuzat” supus unui tir incredibil de o buna perioada de timp. Bine ca „acuzatul” a adus Timisoarei titlul de Capitala Europeana a Culturii, spre frustrarea evidenta a nu putini dintre cei implicati politic si in activitati de ordin cultural. Cine s-ar fi asteptat ca titlul sa fie atribuit Timisoarei? Ori cu atat mai mult adversarii celor care au facut posibil acest lucru sunt mai inveninati acum, mai ales ca 2021 se apropie. Tot ceea ce se intampla acum in aceasta directie ramane ca o pata pe obrazul orasului, o rusine pentru istoria culturala a orasului si a Banatului. E greu in politica si arta sa stapanesti orgoliile si frustrarile.

Nicu G. a spus: (iunie 3rd, 2020 at 16:16 )

Lae-Bucalae, a vorbi astfel despre persoana care a administrat campania in urma careia titlul european a fost atribuit Timisoarei, cred ca inseamna a nu cunoaste foarte bine problema sau a vorbi cu reavointa.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

Intersecţia Drumul Boilor – Centura Sud o plătesc timişorenii. E vorba doar de sute de mii de lei, garantează primarul Robu

Timişorenii vor plăti din buzunarele lor, mai bine zis din bugetul oraşului, intersecţia care trebuie făcută ca Drumul Boilor să „încalece” Centura Sud. Banii de la Compania de drumuri nu s-au mai putut obţine pentru că limita de „mărit” proiectul centurii a fost atinsă, iar drumul comunal al Primăriei Timişoara nu putea fi sărit de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Intersecţia Drumul Boilor – Centura Sud o plătesc timişorenii. E vorba doar de sute de mii de lei, garantează primarul Robu
Aconnect - Digitalizam Romania

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis Camera Deputatilor

La propunerea lui Alfred Simonis, azi se votează iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

Camera Deputaţilor urmează să dezbată şi să voteze, astăzi, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, suţinută de USR. Proiectul a fost pus pe ordinea de zi la solicitarea liderului Grupului PSD, Alfred Simonis. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a solicitat, la începutul şedinţei de plen, ca membrii Comisiei juridice să lucreze în paralel cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La propunerea lui Alfred Simonis, azi se votează iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

84 de zile în care cluburile pot transfera jucători

Începând de azi, 14 iulie 2020, cluburile din România pot legitima jucători pentru sezonul care urmează. Perioada de transferuri se va încheia la data de 5 octombrie 2020. Situația generată de pandemia COVID-19 a dus la o serie de modificări și nu doar în ceea ce privește calendarul competițional. Astfel, în cadrul ședinței de Comitet...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 84 de zile în care cluburile pot transfera jucători
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Social vezi arhiva Social

Un autoturism a căzut în apă, în județul Arad. Două victime/UPDATE Victimele au decedat/FOTO

Un autoturism a căzut în apă (în Canalul Morilor), între localitatea Olari și Sintea Mica, în județul Arad. În urma acestui accident au rezultat două victime, conform primelor informații de la fața locului. În autoturism sunt doi bărbați inconștienți, iar pompierii acționează cu forțe sporite la fața locului. Salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un autoturism a căzut în apă, în județul Arad. Două victime/UPDATE Victimele au decedat/FOTO
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

imobiliare

La Timişoara, proprietarii îşi vând mai scump apartamentele, la nivel naţional preţurile scad

Preţurile cerute de proprietarii de pe piaţa imobiliară sunt în scădere la nivel naţional, dar la Timişoara pandemia de coronavirus pare că nu a existat, iar pretenţiile pentru apartamentele scoase la vânzare cresc. Plusul se înregistrează atât la unităţile locative vechi, cât şi la cele noi. Pentru luna iunie, datele celor de la Imobiliare.ro arată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara, proprietarii îşi vând mai scump apartamentele, la nivel naţional preţurile scad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timişorenii vor plăti din buzunarele lor, mai bine zis din bugetul oraşului, intersecţia care trebuie făcută ca Drumul Boilor să „încalece” Centura Sud. Banii de la Compania de drumuri nu s-au mai putut obţine pentru că limita de „mărit” proiectul centurii a fost atinsă, iar drumul comunal al Primăriei Timişoara nu putea fi sărit de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Intersecţia Drumul Boilor – Centura Sud o plătesc timişorenii. E vorba doar de sute de mii de lei, garantează primarul Robu
Începând de azi, 14 iulie 2020, cluburile din România pot legitima jucători pentru sezonul care urmează. Perioada de transferuri se va încheia la data de 5 octombrie 2020. Situația generată de pandemia COVID-19 a dus la o serie de modificări și nu doar în ceea ce privește calendarul competițional. Astfel, în cadrul ședinței de Comitet...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 84 de zile în care cluburile pot transfera jucători
Odată ieşit la suprafaţă întreg scandalul legat de realizarea unui bloc pe terenul de fotbal de la Mănuşarul, primarul Nicolae Robu spune că a cerut aparatului său de lucru să demareze pregătirile în vederea anulării proiectului urbanistic zonal care a stat la baza emiterii autorizaţiei de construcţie. El spune că ar fi apărut documente despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Timişoarei se vede nevoit să anuleze PUZ-ul aferent construcţiei de pe terenul de fotbal Mănuşarul
În ultimele 24 de ore au fost confirmate, la nivel naţional, 637 de noi infectări cu COVID-19. În aceeaşi perioadă au fost făcute 14.237 de teste. În judeţul Timiş au fost raportate nouă îmbolnăviri. A crescut şi numărul deceselor: 30 la nivel naţional, dintre care unul în Timiş. Până astăzi, 14 iulie, pe teritoriul României,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 637 de infectări cu coronavirus, în ultimele 24 de ore. Nouă îmbolnăviri şi un deces în Timiş
Camera Deputaţilor urmează să dezbată şi să voteze, astăzi, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, suţinută de USR. Proiectul a fost pus pe ordinea de zi la solicitarea liderului Grupului PSD, Alfred Simonis. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a solicitat, la începutul şedinţei de plen, ca membrii Comisiei juridice să lucreze în paralel cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La propunerea lui Alfred Simonis, azi se votează iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”
Un autoturism a căzut în apă (în Canalul Morilor), între localitatea Olari și Sintea Mica, în județul Arad. În urma acestui accident au rezultat două victime, conform primelor informații de la fața locului. În autoturism sunt doi bărbați inconștienți, iar pompierii acționează cu forțe sporite la fața locului. Salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un autoturism a căzut în apă, în județul Arad. Două victime/UPDATE Victimele au decedat/FOTO
Observatorul Român de Sănătate a realizat un top al spitalelor din România, în ceea ce privește curățenia, în anul 2019. În top se află și Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara. Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara se situează pe locul 3, cu un procent de satisfacție al „vizitatorilor” de 89.,94 la sută, în ceea ce privește...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara – în top 3 al spitalelor curate din România, în 2019
Unul dintre membrii board-ului de conducere al Asociaţiei TM 2021, Mihai Gafencu, prezent în calitate de reprezentant al sectorului Industriilor Culturale și Creative, şi-a anunţat demisia din funcţia deţinută. Mai mult, haosul şi lipsa de informare a publicului legate de activitatea organizaţiei, au făcut ca o altă demisie, la fel de răsunătoare, să fie ţinută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Board-ul de conducere al TM 2021 a rămas fără doi membri. Ion Caramitru a renunţat de mai mult timp, lui i se alătură şi Mihai Gafencu
Top