Primăria Timişoara

Timişoara va avea un nou regulament de gestionare a deşeurilor din construcţii

Primăria Timişoara va adopta un nou regulament referitor la gestionarea deşeurilor din construcţii. Conform proiectului de hotărâre supus votului consilierilor locali, amenda maximă pentru nerespectarea regulilor nu depăşeşte două mii de lei.

Astfel, firmele şi persoanele fizice care vor efectua lucrări de demolare sau reparaţii, care generează astfel de deşeuri, vor trebui să ia o serie de măsuri speciale. Firmele vor trebui să întocmească documente de trasabilitate a transportului şi depozitării acestui tip de deşeuri.

Pentru a urmări modul de gestionare a deşeurilor, la finalizarea investiţiei beneficiarii şi/sau executanţii lucrărilor vor întocmi un raport final care să conţină tipurile şi cantităţile reale rezultate din lucrare, conform legislaţiei în vigoare, precum şi documente justificative privind eliminarea acestor deşeuri. Având în vedere cele menţionate mai sus, titularii autorizaţiei de construcţie şi/sau desfiinţări au obligaţia gestionării acestor deşeuri, precum şi să facă dovada trasabilităţii deşeurilor de la locul generării până la eliminarea/valorificarea acestora. De asemenea, deşeurile de la lucrările de intervenţii, refaceri şi construcţii edilitargospodăresţi, vor fi gestionate de producător/generator, care are obligaţia să prezinte anual, până la data de 01 martie, compartimentului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, Planul de eliminare a deşeurile pentru activităţile desfăşurate în anul precedent pe teritoriul municipiului Timişoara”, se spune în proiect.

De colectarea deşeurilor se vor ocupa agenţi economici specializaţi.

„Deşeurile din construcţii şi demolări se vor colecta de către operatori economici

autorizaţi, la solicitarea şi pe cheltuiala producătorilor/ deţinătorilor de deşeuri.

(3) Producătorii şi deţinătorii de deşeuri care solicită colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor din construcţii şi demolări de către operatori economici autorizaţi, au obligaţia de a nu depozita aceste deşeuri în stradă, pe domeniul public, înainte de punerea la dispoziţie a recipientelor standardizate, de tip containere, solicitate operatorului economic autorizat”, se mai spune în proiect.

În continuare, cetăţenii oraşului vor putea să ducă la operatorul de specialitate cantităţile mai mici de 1 mc de asemenea deşeuri.

„Deşeurile rezultate din reparaţii şi amenajări în locuinţe în cantitate de sub 1 mc, se preiau de la cetăţeni pe baza buletinului sau a cărţii de identitate şi se înregistrează în registrul la punctul de operare a operatorului economic autorizat”, spune noul regulament.

Transportul trebuie însoţit de toate documentele necesare, din care să rezulte deţinătorul, destinatarul, tipurile de deşeuri, locul de încărcare, locul de destinaţie, cantitatea de deşeuri transportată, codificarea acestora, precum şi de existenţa unui document încheiat între transportator şi deţinătorul deşeurilor.

Este interzisă abandonarea deşeurilor pe traseu. În cazul în care abandonările de deşeuri sau depozitările necontrolate de materiale de construcţii,în afara spaţiului de unde au fost generate, deteriorează spaţiul verde şi/sau materialul dendro-floricol existent, afectează negativ imaginea zonei, titularul autorizaţiei de construire şi/sau desfiinţare va suporta aducerea terenului la starea iniţială, prin salubrizare, refacere spaţiu verde şi plantare material dendro-floricol.

Conform regulamentului, suma maximă acordată ca şi amendă ar urma să fie de doua mii de lei, fiind aplicabilă persoanelor juridice.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

4 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

6 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

9 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

9 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

10 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

10 ore ago