Diverse

Cotele apelor din Timiş sunt în creştere permanentă

Problemele legate de debitele în creştere ale apelor din zona de vest sunt tot mai mari. Pe mai multe râuri, inclusiv în Timiş, se înregistrează un volum tot mai ridicat de apă.
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a anunţat creșteri de debite și niveluri pe mai multe râuri din spațiul hidrografic Banat, din cauza precipitaţiilor sub formă de ploaie căzute în cantități mari în ultimele 24 de ore. Cele mai mari precipitații s-au înregistrat în bazinele Timiș,
(73,4 l/mp la s.h. Coștei, 58,2 l/mp la staţia hidrografică Lugoj, 51,3 l/mp la staţia hidrografică Voislova, 48 l/mp la staţia hidrografică Feneș), în bazinul Bega ( 50,5 l/mp la staţia hidrografică Balinț, 48,6 l/mp la staţia hidrografică Chizătău, 48,6 l/mp la staţia hidrografică Ghizela, 30,6 l/mp la staţia hidrografică Fârdea), respectiv în bazinul Caraș ( 51,4 l/mp la staţia hidrografică Vrăniuț, 34,9 l/mp la staţia hidrografică Secășeni, 34,3 l/mp la staţia hidrografică Gârliște)
La ora 11, depăşiri ale cotelor de apărare se înregistrează: în bazinul Bega- staţia hidrografică Fârdea, pe râul Hăuzeasca CI+58 cm, staţia hidrografică Fârdea, pe râul Gladna Ci+ 5 cm, în bazinul Timiș- staţia hidrografică Voislova Rusca, pe râul Rusca CI+6 cm, staţia hidrografică Obreja, pe râul Bistra CI+23 cm, staţia hidrografică Soceni, pe râul Tău ( afluent Pogăniș) CA+36cm, staţia hidrografică Lugoj, pe râul Timiș FI+ 64 cm, în bazinul Caraș- staţia hidrografică Gârliște, pe râul Gârliște CP+6 cm, staţia hidrografică Carașova, pe râul Caraș, CP+0 cm. Pe râul Gladna – bazin superior amonte Acumulare Surduc , a fost instituit de Institutul Naţional de Hidrologie codul roşu de inundaţii, de la 10.40 până azi la ora 12:00. Vă reamintim că și pe râul Caraș, bazinul superior și afluenții de stânga din bazinul mijlociu și inferior, a fost instituit de INHGA codul roşu de inundaţii, de la ora 8.40 până azi la ora 14.00.
INHGA a instaurat un nou cod roșu de inundații în intervalul 18.06.2020 ora 12:00 – 19.06.2020 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega- bazin amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş), Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş) şi Caraş (judeţul Timiş).
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Timiș are la această oră mobilizate pe teren formațiile Lugojel, Surduc Făget, care sunt gata să intervină dacă este nevoie. Pompa de mare capacitate de la Mâtnicu Mic continuă de ieri să funcționeze pentru pomparea apei adusă de pe versanți, iar Centrul de Intervenții Rapide din SGA Timiș este gata de plecare cu o altă pompă de mare capacitate către localitatea Fârdea, pentru a ajuta la evacuarea apei. Preventiv, în zona Nădrag a fost trimisă o mașină cu nisip și 1000 de saci, iar pentru zona Fârdea este pregătită o mașină de încărcat saci cu nisip, pentru a fi folosită la nevoie. De asemena, sunt pregătiți 12 angajați de la staţia hidrografică Bega, care pot pleca în ajutorul colegilor oriunde este nevoie.
SGA Caraș-Severin a mobilizat toate formațiile de lucru, pe teren. Formația Reșița a transportat o mașină cu nisip și 1000 de saci în zona Vrani, Mercina și Vărădia, pentru a sigura punctele critice: moara Vrani, și locul amonte de intrarea în localitatea Mercina. Formația Caransebeș acționează în acest moment în Caransebeș, zona Zlatna, pentru evacuarea apei provenite din băltiri din 2 curți, cu o motopompă de mare capacitate.deasemenea este pregătiti să fie dizlocat un buldozer în zona Vrani, sat Mercina, pentru a fi folosit în caz de nevoie la degajarea albiei râului Caraș și a afluenților săi.
Tot personalul tehnic din cadrul SGA Timiș și SGA Carș-Severin, sunt în alertă și monitorizează situația hidrometeorologică.
Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat vizate de avertizările hidrologice în vigoare și va interveni cu utilajele din dotare acolo unde situația o impune.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

3 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

5 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

6 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

7 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

7 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

9 ore ago