Opinii

Eterna şi mult prea fascinanta Românie: Orban la păcănele, Ciolacu la teatru

Dintr-o mare inabilitate, ca să nu spun imbecilitate, Guvernul a decis ca, la noua rundă de relaxare, să nu fie deschise teatrele, dar în schimb să dea liber la „păcănele”. Nu discut aici despre menţinerea restricţiilor în privinţa bisericilor şi restaurantelor, se pricep mai bine specialiştii, mă rezum doar la teatre.

Ori nu trebuie să fii mare epidemiolog pentru a observa că, în acest caz, guvernanţii au produs o imensă bâlbă. Mai ales dacă facem şi comparaţia cu sălile de păcănele.

În primul rând, teatrele au un alt fel de public. Sunt oameni responsabili, instruiţi, care respectă regulile. Şi hai să recunoaştem şi faptul că, exceptând premierele, sălile nu erau pline, nici atunci când nu era pandemie. Mă refer aici când sălile de teatru sunt folosite strict pentru piese de teatru, opere sau concerte simfonice. De aceea, pare aproape imposibil ca aceaste lăcaşuri de cultură să se transforme în focare de infecţie.

Iar comparaţia cu sălile de păcănele vine ca o lovitură de baros în capetele celor care au luat decizia. Mai mult, dacă amintim faptul că un consilier al lui Ludovic Orban (Sorin Constantinescu) vine din zona cazinourilor şi păcănelelor, prostia/inabilitatea guvernului se adânceşte.

Pe de altă parte, să-l vezi pe Marcel Ciolacu vorbind „indignat” de nedeschiderea teatrelor, este ca şi cum Gigi Becali ar vorbi la un simpozion despre axiologia la Max Weber. Cât despre Gabriela Firea, la rândul ei „oripilată” de gestul Guvernului, printre moaşte şi icoane, ea însăşi este o piesă de teatru. E drept, un teatru burlesc, chiar grotesc, din acela care se ţinea pe vremuri prin bâlciuri şi iarmaroace. În fine, s-a ajuns ca printre cei mai indignaţi oameni de decizia guvernului să se numere mulţi care n-au văzut în viaţa lor o sală de teatru pe dinăuntru.

Dar, la urma urmei, contează mult ce spune un om, nu doar cine este acel om. Iar faptul că „revoltaţii de serviciu” sunt Ciolacu şi Firea nu scuză cu nimic gafa guvernanţilor.

Pe de altă parte, nu exclud nici situaţia ca, precum în povestea cu ursul şi şapca, dacă s-ar fi deschis teatrele, dar nu şi „păcănelele”, aceiaşi Ciolacu şi Firea să iasă la atac şi să critice Guvernul PNL că se gândeşte doar la electoratul „elitist”, liberal şi îl neglijează pe cel PSD-ist. Adică acela care după o zi „obositoare” de stat acasă în aşteptarea ajutoarelor sociale, seara merge să joace alocaţiile copiilor la „păcănele”.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

16 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

18 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

21 de ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

21 de ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

21 de ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

21 de ore ago