Klaus Vaterland

Mucul cel mic și marea cilindree

N-am ieșit de multe zile din starea de alertă că traficul s-a făcut dop pe una dintre cele mai circulate artere ale Timișoarei, semn că „Fanaticul Muncii” nu se lasă, orașul înflorește, șantierele revin la viață, căci unde altundeva să meargă ele? Partea bună e că „dăm drumul la economie”, partea proastă e că economia revine în trafic. În coadă la semafor, o Skoda Fabia după un BMW din ăla tare, nu „cazan” cu număr de Mehedinți. Mândrul purtător de BMW, un individ pe la 55-60 de ani, deschide geamul și aruncă chiștocul țigării. Prea multele scene de acest tip se încheie de regulă în faza asta, eventual cu câțiva dinți scoși din gura celui ce-a îndrăznit să reclame mucul aruncat din mașină. Cei din preajmă, martori la această scenă aproape urbană, ne enervăm văzând atâta cantitate de neam prost la volan, în trafic, printre noi, cetățeni ai Timișoarei, dar nu prea reacționăm în vreun fel. De data aceasta însă povestea a continuat.

Cel din Skoda se dă jos din mașină, ridică mucul încă arzând și îi bate proprietarului de BMW la geam. ”Ați aruncat ăsta pe jos… e lipsă de educație”, îi spune omul dispus să facă școală ăluia pe nervii lui, în timpul lui liber, să repare ce n-au reușit în câteva zeci de ani familia ăluia, dascălii, societatea de unde a apărut. Pesemne că omului cu BMW nu-i mai trebuia mucul, căci nu l-a luat. „Disciplinatorul” îi pune chiștocul sub ștergător și pleacă la mașina lui. Omul cu BMW iese deranjat și așteptarea plenară era că se lasă cu bătaie. Cine se crede ăla să-l facă pe el lipsit de educație pentru un banal muc de țigară? Nu, n-a dat cu pumnul, dar replica a fost una care ar trebui să-l pună pe gânduri și pe Nicolae Robu, primarul acestui frumos oraș: ”Când o să plătești atâtea taxe ca mine poți să arunci și tu mucul pe jos!”. Pam-pam!

Clar, l-a dat gata. Omul plătește taxe, are voie! Impozite mai mari pentru o mașină așa puternică și scumpă, mult mai mari poate pentru afacerile ce le are ca să-și permită o mașină așa puternică și valoroasă, atunci nu poate primăria să curețe străzile cu banii mai mulți plătiți de omul respectiv? Oare de aia și-a luat individul ăla BMW, să poată arunca gunoaie din mașină? De ce nu? N-o să vă vină să credeți, dar percepția asta o au incredibil de mulți cetățeni în ziua de azi, dom’le primar. Aruncă mizeria pe jos, căci e firesc să vină cei plătiți din banul public să facă curat. Pe un astfel de om nici nu-l poți amenda, căci el are „amenda” deja inclusă în impozitul mai mare ce-l plătește de sub buric comunității în care trăiește. Ce-a făcut cu chiștocul? L-a aruncat din nou pe jos, doar nu era să-l arunce acasă, în sufragerie!

O paranteză. Orice generalizare e nedreaptă atunci când atinge persoane ce nu pot fi descrise ca făcând parte dintr-un grup de oameni de neam prost. Pentru aceștia e păcat să vorbești la grămadă de „purtătorii de BMW”, cum am fi tentați să o facem. BMW este, categoric, o mașină bună, prestigioasă, dar care în România ar trebui vândută pe lista de așteptare, iar așteptarea să aibă sens doar pentru cei ce știu ce să facă cu banii câștigați, cum se întâmplă la Ferrari. În România, expresia „nu oricine poate conduce un BMW” are cu totul alte conotații decât în Occident. Deși e o mașină puternică, rapidă, la volanul unui BMW unii români rulează foarte încet, să-i vadă lumea de pe trotuar, din tramvai cum conduc acea frumoasă mașină, neagră sau alb-yaht, căci dacă nu-i vede nimeni, ce sens ar mai avea să o cumpere? Într-un BMW poți face orice, de la drifturi la sex cu „parașuta” și până la banala mizerie aruncată direct în stradă. Poți mânca și semințe.

Nu mașina e de vină. O lucrare sociologică, psihologică sau psihiatrică făcută astăzi în România poate că ar fi defavorabilă imaginii acestui brand, dar o mentalitate de genul ăsta trebuie cumva modificată. Cu buna nu merge. Atunci cu forța. Avem capacitatea de a reacționa în acest domeniu al ordinii publice? Reacționăm noi ceilalți ca omul din Skoda? Și dacă reacționăm, credeți că omul cu BMW a extras vreun gând pozitiv din toată povestea asta? Are vreo remușcare sau se gândește numai dacă i s-a ars lamela de pe ștergător? Până ce acești oameni nu vor plăti cu adevăra „taxe” sub formă de amendă pentru țigările aruncate din mașină nimic nu se va întâmpla în relația mașină-cocalar și cocalar-cetățen corect.

Ne vom enerva că noi, ceialți, plătind mult mai mici taxe comparabil cu neamul prost, vom avea voie doar să scrumăm din mașină, căci scuipații, dozele de cola și mucurile vin doar de la „greii economiei”. O întrebarea totuși ar trebui să ne frământe: cum rămâne cu cocalarul neplătitor de impozite?

 

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

36 de minute ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

2 ore ago

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și…

3 ore ago

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara și Școala Gimnazială nr. 2 Lugoj vor reprezenta județul Timiș la turneul Final 4 de la Cluj

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara (Portland Trail Blazzers) și Școala Gimnazială nr. 2…

3 ore ago

Proiectul sumelor micșorate pentru drumurile județene a trecut de plenul CJT

Proiectul ”sabotat tehnologic” la precedenta ședință de plen, referitoare la repartizarea sumelor din TVA pentru…

3 ore ago

Jurnal de campanie (15). În “meciul” pentru Primăria Timişoara, la casele de pariuri, Dominic Fritz, mare favorit în faţa lui Nicolae Robu

Dominic Fritz sau Nicolae Robu? Este întrebarea de pe buzele multor timişoreni, acum când au…

5 ore ago