Peste 21 de milioane de lei se vor folosi pentru realizarea uneia dintre dorinţele primarului Timişoarei, Nicolae Robu, transformarea fostei Clinici de Dermatologie din centrul oraşului în viitorul Centru Cultural Mărăşeşti. Clădirea, unul dintre cele mai vechi spitale din Europa, va fi total reabilitată şi va găzdui sediile mai multor centre culturale ale unor ţări, prezente deja la Timişoara, dar şi un muzeu, expoziţii permanente.
Acum, după părăsirea clădirii de personalul medical, mutat în Complexul Studenţesc, într-o clădire nouă, fostul spaţiu de pe strada pietonală Mărăşeşti se află într-o stare precară, fiind total neîntreţinut. Iarba a crescut în curte, iar tencuiala să cadă.
Imobilul, situat pe str Mărășești la nr. 5, are o suprafață de 4300 mp și se află în proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara. Este datat din 1754-1757, refăcut în sec. XIX și este înregistrat cod LMI TM-II-m-A-06149. Destinația inițială a fost de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei, în prezent imobilul adăpostind parțial (în curs de relocare) o secție a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.
În urma proiectului de reabilitare vor avea loc lucrări de consolidare a monumentului istoric in vederea protejării acestuia, lucrări de realizare a două case de scară și patru ascensoare panoramice în curtea interioară. lucrări de igienizare și modernizare a tuturor spațiilor interioare, având în vedere trecerea de la funcțiunea de spital la funcțiunea de centru multicultural, prin lucrări de arhitectură și instalații generale interioare complet noi, lucrări de arhitectură la fațadele exterioare și interioare adiacente curții și a relației urbanistice a acestora cu pietonalul Mărășești.
După demolarea corpului E aflat în stare avansată de degradare, subsolul acestuia se va păstra ca vestigiu arheologic, au anunţat cei de la primărie.
Se vor face și lucrări de amenajare a curții interioare, conferindu-i-se un caracter public, pentru desfășurarea unor evenimente culturale.
În ansamblul refuncționalizat vor colabora 4 entități culturale. La nivelulul demisolului și parterului va fi amplasat Muzeul Cetății. Tot la demisol și parter va fi Centrul cultural polivalent, care va coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei, inclusiv evenimentele legate de Timișoara Capitală Culturala Europeană. La nivelul etajului 1 și a podului amenajat va fi amenajat Centrul Cultural Francez. La nivelul etajului 1 și a podului amenajat va fi Centrul Cultural German.
Suprafața totală ce urmează a fi refuncționalizată este de 6.036 mp, iar valoarea lucrărilor de 17, 8 milioane lei fără TVA, respectiv 21,2 milioane cu TVA. Durata de realizare a investiției este de 2 ani. Firma care le va realiza este societatea timişoreană Constructim.
Demararea lucrărilor este aşteptată să aibă loc peste aproximativ trei luni, aceasta după ce birourile şi saloanele clădirii vor fi golite. Pe una dintre laturi mai funcţionează şi acum Radioterapia de la Spitalul Municipal, fiind chiar şi pacienţi acolo.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 15.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Graba continuă să bage oameni nevinovaţi în spital. O femeie în vârstă de 29 de…
Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din…
Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24,…
Polițiștii locali și controlorii STPT au avut o acţiune comună, miercuri, pe mijloacele de transport.…
Când vine anotimpul rece, alegerea încălțămintei potrivite devine esențială pentru confortul și siguranța bărbaților. Temperaturile…