Primăria Timişoara

Primăria Timişoara şi societatea care a câştigat contractul pregătesc deschiderea şantierului pentru reabilitarea Centrului Cultural Mărăşeşti/FOTO

Peste 21 de milioane de lei se vor folosi pentru realizarea uneia dintre dorinţele primarului Timişoarei, Nicolae Robu, transformarea fostei Clinici de Dermatologie din centrul oraşului în viitorul Centru Cultural Mărăşeşti. Clădirea, unul dintre cele mai vechi spitale din Europa, va fi total reabilitată şi va găzdui sediile mai multor centre culturale ale unor ţări, prezente deja la Timişoara, dar şi un muzeu, expoziţii permanente.

Acum, după părăsirea clădirii de personalul medical, mutat în Complexul Studenţesc, într-o clădire nouă, fostul spaţiu de pe strada pietonală Mărăşeşti se află într-o stare precară, fiind total neîntreţinut. Iarba a crescut în curte, iar tencuiala să cadă.

Imobilul, situat pe str Mărășești la nr. 5, are o suprafață de 4300 mp și se află în proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara. Este datat din 1754-1757, refăcut în sec. XIX și este înregistrat cod LMI TM-II-m-A-06149. Destinația inițială a fost de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei, în prezent imobilul adăpostind parțial (în curs de relocare) o secție a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

În urma proiectului de reabilitare vor avea loc lucrări de consolidare a monumentului istoric in vederea protejării acestuia, lucrări de realizare a două case de scară și patru ascensoare panoramice în curtea interioară. lucrări de igienizare și modernizare a tuturor spațiilor interioare, având în vedere trecerea de la funcțiunea de spital la funcțiunea de centru multicultural, prin lucrări de arhitectură și instalații generale interioare complet noi, lucrări de arhitectură la fațadele exterioare și interioare adiacente curții și a relației urbanistice a acestora cu pietonalul Mărășești.

După demolarea corpului E aflat în stare avansată de degradare, subsolul acestuia se va păstra ca vestigiu arheologic, au anunţat cei de la primărie.

Se vor face și lucrări de amenajare a curții interioare, conferindu-i-se un caracter public, pentru desfășurarea unor evenimente culturale.

În ansamblul refuncționalizat vor colabora 4 entități culturale. La nivelulul demisolului și parterului va fi amplasat Muzeul Cetății. Tot la demisol și parter va fi Centrul cultural polivalent, care va coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei, inclusiv evenimentele legate de Timișoara Capitală Culturala Europeană. La nivelul etajului 1 și a podului amenajat va fi amenajat Centrul Cultural Francez. La nivelul etajului 1 și a podului amenajat va fi Centrul Cultural German.

Suprafața totală ce urmează a fi refuncționalizată este de  6.036  mp, iar valoarea lucrărilor de 17, 8 milioane  lei fără TVA, respectiv 21,2 milioane cu TVA. Durata de realizare a investiției este de 2 ani. Firma care le va realiza este societatea timişoreană Constructim.

Demararea lucrărilor este aşteptată să aibă loc peste aproximativ trei luni, aceasta după ce birourile şi saloanele clădirii vor fi golite. Pe una dintre laturi mai funcţionează şi acum Radioterapia de la Spitalul Municipal, fiind chiar şi pacienţi acolo.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

15 minute ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

3 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

3 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

5 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

6 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

6 ore ago