Social

Barometru de opinie. 92% dintre români afirmă că au fost afectaţi de pandemia de COVID-19

Potrivit unui barometru de opinie realizat de Frames la comanda Hygienium, 92% dintre români s-au declarat afectaţi de pandemia de coronavirus. Optimişti, în proporţie de 67%, românii cred că, până la finalul anului, vom scăpa de pandemie. Cei mai mulţi cred că această criză se va termina după lansarea unui vaccin.

Ce cred românii despre pandemia de coronavirus? Este tema unui barometru de opine realizat de Frames la comanda Hygienium, pe un esantion de peste 2500 de persoane, în perioada 29 iunie – 2 iulie.

Potrivit datelor barometrului, 92% dintre cei chestionați au  declarat că au fost afectați în mare măsură de pandemie, mai ales de  restricțiile impuse de autorități. Numai 6% nu au fost afectați, iar 2%  nu au răspuns.

Întrebați cum s-au protejat în această perioadă, cei mai mulți au  indicat folosirea măștii sanitare, pe care, de altfel, 47% o consideră  cea mai eficientă măsură împotriva coronavirusului COVID-19.

Dincolo de masca de protecție, românii au apelat la produsele  dezinfectante mai mult ca niciodată, 39% dintre ei considerând că  folosirea gelurilor dezinfectante și a altor produse de acest tip  creează o barieră eficace în fața posibilei infectări.

Întrebați care cred că este cea mai eficientă măsură pentru a stopa  răspândirea coronavirusului, dincolo de masca de protecție și produsele  dezinfectante, menționate de majoritatea respondenților, 9% au  considerat drept importantă asigurarea unei igiene corespunzătoare, iar
5% au menționat distanțarea socială drept o barieră importantă în  prevenirea extinderii îmbolnăvirilor.

Românii  sunt, în general, optimiști în privința evoluției pandemiei. Cei mai mulți (67%) sunt convinși că vom scăpa de coronavirus  până la sfârșitul anului 2020, în timp ce numai 22% dintre cei  chestionați cred că pandemia va dura mai mult timp.

61% dintre respondenți consideră că sfârșitul pandemiei va fi asigurat de un vaccin,  22% consideră că imunizarea de masă va juca un rol important în această  evoluție, iar 12% estimează că tehnologia și măsurile de siguranță și  securitate vor fi decisive în acest demers.

Un capitol al barometrului Frames&Hygienium a vizat  modul în care românii se comportă în această perioadă de pandemie, din  perspectiva folosirii produselor dezinfectante.

Chiar dacă normele și protocoalele de securitate dispuse de autorități  au generat multe semne de întrebare, dovadă părerile împărțite în  privința clarității acestora (44% le consideră clare și precise în timp  ce 42% văd contrariul), cei mai mulți dintre respondenți au folosit cel
puțin o metodă de protecție în această perioadă.

Dincolo de masca de protecție, promovată puternic la nivel social,  dezinfectanții (geluri, spray-uri, etc.)  și-au găsit un rol  semnificativ în obiceiurile de consum, produsele dezinfectante pe bază  alcool 70%, avizate de Ministerul Sănătății, aflându-se în prim-plan. 56% dintre respondenți au declarat că au folosit produse dezinfectante  de mai  multe ori pe zi, iar 32% o singură dată pe zi. 10% dintre cei  chestionați au afirmat că au folosit astfel de produse uneori, nu în  fiecare zi, și numai 2% nu le-au folosit vreodată. 48% le-au folosit la cumpărături sau în alte zone de activități sociale,  28% la serviciu și 21% acasă.

Întrebați de unde au cumpărat produse și materiale dezinfectante  (geluri, șervețele etc.), 53% au declarat că le-au cumpărat de la  supermarket/hipermarket/magazine mari, 21% de pe internet, 17% din  farmacii și 9% din magazinul de proximitate.

Potrivit barometrului notorietatea brandului se află în prim-plan. 39% dintre respondenți consideră marca drept principalul element care  face selecția la raft, în condițiile în care majoritatea (58%) celor  chestionați consideră că nu există multe informații despre compoziția  materialelor dezinfectante, iar 72% consideră oferta de pe piață drept
insuficientă.

.

 

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

12 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

14 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

18 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

18 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

18 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

18 ore ago