Primăria Timişoara

Board-ul de conducere al TM 2021 a rămas fără doi membri. Ion Caramitru a renunţat de mai mult timp, lui i se alătură şi Mihai Gafencu

Unul dintre membrii board-ului de conducere al Asociaţiei TM 2021, Mihai Gafencu, prezent în calitate de reprezentant al sectorului Industriilor Culturale și Creative, şi-a anunţat demisia din funcţia deţinută. Mai mult, haosul şi lipsa de informare a publicului legate de activitatea organizaţiei, au făcut ca o altă demisie, la fel de răsunătoare, să fie ţinută ascunsă. Este vorba despre Ion Caramitru, ales în calitate de personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internațional, el şi-a prezentat demisia încă din data de 20 iunie, lucru ascuns de primarul Timişoarei.

Mihai Gafencu spune că a luat această decizie pentru „felul în care se atribuie fonduri actorilor din lumea artistică, independenții cum sunt numiți, modul în care nu e clară partajarea banilor, precum și alte cereri nesatisfăcute”, iar în finalul demisiei mau subliniază că dorinţa de a transforma în istorie a asociaţiei este una „curajoasa, dar aproape imposibilă (juridic)”.

Situaţia de la Asociaţia TM 2021 nu s-a liniştit deloc după board-ul cu scandal în urma căruia primarul Timişoarei a anunţat că va prelua în propria administrare proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Acum, unul dintre membrii conducerii organizaţiei, care fusese ales anul trecut să reprezinte Industriile Culturale Creative, Mihai Gafencu, şi-a anunţat demisia din funcţie. Într-un document transmis membrilor Consiliului Director şi preşedintelul Asociaţiei.

„Dragă domnule președinte, stimați colegi de comitet director, dragi colegi din proiect, am decis să nu mai particip la AG și, cu această ocazie, să vă prezint demisia mea din această structură”, se spune în documentul transmis şi semnat de Gafencu.

El îşi exprimă mulţumirile, şi spune că locul său ar trebui luat de un reprezentant al lumii artistice.Gafencu spune că a încercat să pună la aceiaşi masă a discuţiilor reprezentanţii lumii artistice, dar şi marii jucători ai lumii culturale timişorene, care s-ar fi îndreptat de organizaţie din cauza a ceea ce numeşte „multă presă negativă”.

„După mai mult de un an de prezență alături de domniile voastre, locul meu va putea fi luat, cred, de un reprezentant al lumii artistice care să poată să aducă la aceeași masă pe toți actorii acestei piețe independente. Am avut parte de discuții lungi și entuziaste în primele momente, cu marii jucători culturali ai acestei urbe, unii ce au demonstrat putere în a organiza evenimente ce au durată dublată de proba succesului. Nu-i voi numi pentru a nu uita un reprezentant, nedreptățind. Mai apoi am reușit să aduc la masă pe cei ce s-au îndepărtat de conducerea din anii 2018-2019, cu multă presă negativă, moment ce era unul bun pentru reconstrucția legăturii fracturate dintre lumea artistică și executivul acestei structuri. Nu am mers mai departe din motive ce țin de ambele tabere. Noi trebuie să dorim ca acest oraș să aibă o singură tabără – cea a succesului proiectului depus de un grup larg și care, actualmente, a fost asumat de doar 2 persoane dintre cele ce au participat la scrierea lui”, spune Gafencu în motivarea demisiei.

De asemenea, medicul timişorean vorbeşte despre „scandalurile din presă, necolegialitatea unor păreri, atacurile nedrepte, părtinirea, ce nu au loc în munca unui ONG ce are astfel de nume dar și un buget considerabil”, iar acestea l-au făcut să simtă „străin de felul în care merg lucrurile, în mod repetat”.

Gafencu spune că a constata că documentaţia depusă de comisia de cenzori, referitor la activitatea asociaţiei nu a dus la nicio schimbare în administrarea banilor, în ciuda problemelor descoperite, vorbind despre „regularizarea nefirescului” şi condamnând modul în care se alocă fondurile spre actorii independenţi.

„Actual, după ce documente clare depuse de cenzori și de auditori externi de marcă nu au adus schimbarea în esența administrării banilor, regularizarea nefirescului prezent ca decizie într-o singură semnătură, dar mai ales neanalizarea unor răspunderi privind această stare de fapt, mă fac să-mi doresc să nu mai particip la acest tip de conducere, unde rostul meu nu mai este clar. Felul în care se atribuie fonduri actorilor din lumea artistică, independenții cum sunt numiți, modul în care nu e clară partajarea banilor, precum și alte cereri nesatisfăcute ale concetățenilor pe care-i reprezint, mă fac să văd clar că rolul meu nu mai e în acest proiect al orașului meu”, mai spune Mihai Gafencu.

Concluzia trasă în finalul demisiei se referă la intenţia actualului primar, Nicolae Robu, de a trimite în istorie exact structura care a câştigat acest tilu, adică Asociaţia TM 2021.

„Curajoasa, dar aproape imposibila (juridic) dorință de anulare a structurii ce a câștigat titlul, este admirabilă, dar sortită, opiniez, unui eșec. Vă doresc succes, să vă aducă zilele deciziilor ulterioare în fața unui proiect viabil și care să slujească orașului nostru!”, se arată în finalul demisiei înaintate de Mihai Gafencu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Agresiune AUR împotriva lui Dominic Fritz în prima noapte de campanie. Candidatul AUR este omul echipei Robu-Simonis

În noaptea de 9 mai, un grup de membrii AUR a întrerupt evenimentul de lansare…

3 minute ago

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale…

3 ore ago

SCM USV Timişoara, deplasare dificilă la Baia Mare

Etapa a IV-a din Liga de Rugby programează a doua deplasare a acestui sezon pentru…

3 ore ago

Timotion modifică, duminică, traseele unor mijloace de transport ale STPT

Duminică, 12 mai, în intervalul orar 08:30 - 14:00, va avea loc evenimentul sportiv “Timotion…

3 ore ago

Trafic închis, sâmbătă, pe strada Constantin Brăiloiu

Societatea de Drumuri Municipale (SDM) transmite că pe Str. Constantin Brăiloiu (tronson cuprins între Str.…

3 ore ago

Zece pentru Primăria Timişoara, şapte la preşedinţia CJ Timiş plus… Maria Grapini. A început oficial campania electorală pentru locale şi europarlamenatare

De azi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie,…

4 ore ago