Primarul Timişoarei a traversat o adevărată surpriză atunci când s-a trezit cu creatura celor de la Baraka, care a scandalizat cea mai mare parte a opiniei publice timişorene. El insistă că nu are vreo legătură cu acea creaţie şi că nu o agrează, dar nu vrea să… cenzureze.
După ce în mediul public local au apărut opinii extrem de critice legate de o creaţie a controversatului grup de studenţi/artişti de la Baraka, ceea ce ei au numit „Furnicarul penticostal” , primarul Nicolae Robu a reacţionat. El a încercat să fie, atât critic, dar şi împăciuitor, legat de acea formă de manifestare a artei.
Pentru a se clarifica situaţia, el subliniază că nu are nicio legătură cu acea manifestare, că nu el ar fi aprobat plasarea acelei idei Baraka pe stradă şi că, personal, nu îi place. Dar nu vrea să fie perceput ca fiind cel care cenzurează o operă de artă. Mai mult, a apelat şi la o comparaţie (extrem de forţată), cu Charles Baudelaire, autorul volumului „Les Fleurs du Mal”, interzis la un
moment dat în Franţa.
„N-am nicio legătură cu făptura de pe strada Pacha. Nu îmi place mie. Nu gust tipul acesta de artă, așa cum multora dintre dumneavoastră nu le place. Dar oare am eu dreptul să cenzurez? Timișoara e un oraș al spiritului liber. E o discuție dacă acolo trebuia să se dea aprobare sau într-un alt loc. Nu am fost implicat în acea aprobare”, a spus Robu.
Ceea ce e şi mai interesant este că habar nu avea că acel „Furnicar” va apărea pe stradă, cel puţin aşa susţine. Dar, când a descoperit-o acolo, a putut să poarte şi o discuţie lămuritoare cu tinerii care au realizat-o, dându-le sfaturi artistic-părinteşti.
„Nici nu am știut de această creație. Am participat la un eveniment al comunității italiene pe strada Pacha, când am intrat la eveniment nu era acolo, când am ieșit era acolo. Au venit băieții de la Baraka la mine pentru că erau întâmplător încă acolo și am avut o discuție cu ei despre artă în general. Eu le-am spus așa, ca un sfat din partea mea, eu cred că sunteți talentați și că nu putem să ignorăm faptul că sunteți studenți sau absolvenți ai Facultății de Arte Plastice a Universității de Vest”, a declarat primarul.
Oficialul a declarat clar că nu e adept al unui astfel mod de exprimare artistică, dar că nu vrea să cenzureze modul de exprimare al autorilor.
„Eu nu agreez tipul acesta de opere de artă plastică. Asta nu înseamnă că trebuie să fiu împotrivă pentru că nu știu ce rău ar putea face. Eu nu vreau să fiu în postura celor care în Franța au fost atât de porniți împotriva lui Baudelaire și au tratat atât de aspru celebra formulă Les fleurs du mal. Nu vreau. În istorie până la urmă a rămas Baudelaire și nu cei care l-au amendat. Eu nu vreau să rămân în istorie pentru faptul că am pedepsit pe cineva care ulterior a dobândit aprecieri. Nu vreau să spun că acești tineri din grupul artistic Baraka ar fi un soi de la Baudelaire, Doamne ferește!, dar nici nu pot să le spun: Sunteți interziși!. Nu eu sunt cel care trebuie să decidă. Părerea mea personală este că nu acolo ar fi fost locul potrivit pentru a expune acea creație pe care eu nu o îndrăgesc, care pe mine nu mă mișcă. Nu înseamnă că toată lumea trebuie să fie cu gusturile mele, cu capacitatea mea limitată de a înțelege arta modernă. Le-am spus, întrebați-vă în orice moment. De ce ar fi considerată artă creația pe care vreau să o fac și nu ar fi încadrată, dimpotrivă, ca non-artă”, a încheiat Robu.
.
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…