Mai mulţi timişoreni s-au arătat oripilaţi de ceea ce în opinia unora, inclusiv a creatorilor, ar trebui să reprezinte obiect de artă. În zona Pieţei Unirii a fost adusă şi expusă un fel de creaţie de artă care, se pare, poartă numele de „Furnicarul penticostal”, o realizare a grupului Baraka, care nu s-a făcut remarcat decât prin tot felul de asemenea bizarerii menite să le aducă notorietate prin şocarea audienţei.
Hidoşenia, care are instalată pe ceea ce ar trebui să fie capul „furnicarului” şi o coroană cu o cruce, a fost miercuri instalată în faţa Casei Artelor, pentru ca joi să fie mutată de acolo chiar în Piaţa Unirii, în faţa Muzeului de Artă. Aşa cum era de aşteptat, o asemenea… operă de artă a adunat o grămadă de comentarii şi mesaje critice. De asemenea, mulţi s-au întrebat cum a putut ajunge aşa ceva pe străzile zonei istorice pietonale a Timişoarei.
Se pare că această creaţie ar fi primit aprobarea din partea Primăriei Timişoara, dar nu şi de la Direcţia de Cultură Timiş, lucru confirmat şi de directorul acesteia, Sorin Predescu.
„Această lucrare expusă în spațiul public (zona protejată de monumente istorice) nu are avizul Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Mă îndoiesc că ar fi cerut aprobarea Muzeului de Arta ce îi constituie fundal. Are în schimb aprobarea Primăriei Timișoara”, a anunţat Predescu, printr-o postare pe Facebook.
Grupul Baraka nu a reuşit să devină cunoscut decât apelând la diferite manifestări şi creaţii menite să producă scandaluri şi şoc. Un astfel de moment a avut loc în 2018 la Festivalul Revolution, cu o expoziţie cu penisuri şi cruci, ulterior interzisă de organizatori. De asemenea, la o expoziţie la Bucureşti au expus un câine mort, un mulaj spuneau atunci cei care au produs acea idée bizară, în ceea ce s-ar fi dorit să fie un manifest împotriva violenţei. Expoziţia respectivă a fost denumită „Sex with God”
Comentarii prin facebook