Politica

La deponeul de la Ghizela sunt mari probleme. Cristian Moş, din partea USR PLUS, le va rezolva odată instalat la şefia CJT

Cristian Moș, candidatul Alianței USR PLUS la Președinția Consiliului Judetean Timiş, atacă PSD şi administraţia condusă de acest partid la nivel judeţean pentru problemele existente la deponeul de gunoi de la Ghizela. „Nu trebuie să fie afectate de incompetența președintelui de Consiliu Județean, prieten și om care a lucrat pentru Dragnea până de curând”, spune Moş, în războiul său cu contracandidatul din lupta pentru şefia CJT.
Descoperirea problemelor existente la Ghizela a avut loc odată cu lansarea candidatului USR PLUS pentru primăria Belinţ, o localtate puternic afectată de situaţia de la deponeu. Cu această ocazie, Moş a văzut că acolo oamenii nu pot ieşi din casă de miros, iar fermierii au culturile afectate de ciorile care vin în zonă din cauza gunoiului. O ocazie foarte bună pentru ca Rodica Militaru, reprezentanta alianţei şi iniţiatoarea Legii Mirosurilor să vadă unde poate fi aplicat documentul.
„Începem să depunem dosarele în Timiș pentru candidaturile primarilor și consilierilor locali, consilierilor județeni în Timiș. Schimbăm cu adevărat vechea clasă politică. Acum două săptămâni eram în curtea candidatului nostru la primăria Belinț, Mircea Savescu, și discutam cu consilierii dânsului despre problemele Belințului. Una din problemele principale ale oamenilor din Belinț este faptul că acești oameni nu pot în clipa de față să iasă cu copiii din casă la anumite ore din zi, din cauza mirosului. Miros care este degajat de deponeul de deșeuri care se află la 9,5 kilometri aproximativ de locul în care ne aflăm noi în clipa de față. Ieri seara am fost împreună cu colega mea Rodica Militaru, inițiatoarea legii mirosurilor, aproape de deponeu, pentru a vedea cu ochii noștri ce se întâmplă acolo. Am văzut un munte de gunoaie, am simțit un miros insuportabil, chiar am făcut un live de acolo și am primit multe mesaje din partea oamenilor care stau în zonă despre problema aceasta. Mai mult, unul dintre fermierii din zonă ne-a spus clar că are probleme cu ciorile care stau în jurul deponeului, că îi distrug culturile. Ca să înțelegeți: din gălețile noastre, ale timișenilor, gunoiul este sortat în diferite puncte din județ și într-un final ajunge aici, la groapa de gunoi, unde trece printr-un proces complex și într-un final ajunge să fie îngropat în pământ”, a anunţat Moş.
Desigur, de vină pentru situaţia existentă, conform opiniei lui Cristian Moş, este PSD, administraţia incompetentă a judeţului, condusă de acest partid, CJ Timiş fiind proprietarul deponeului de gunoi şi de preşedintele CJT, de asemenea, un incompetent. Soluţia problemei, în viziunea alianţei, este chiar Legea Mirosurilor, care va putea fi implementată, odată ce Moş devine preşedinte al CJT.
„Consiliul Județean este proprietarul acestui deponeu și operator este o firmă pe care o cunoaștem cu toții. Viețile a mii de oameni din această zonă nu trebuie să fie afectate de incompetența administrației județene, administrație județeană PSD-istă. Nu trebuie să fie afectate de incompetența președintelui de Consiliu Județean, prieten și om care a lucrat pentru Dragnea până de curând. Mi-am petrecut ultima săptămână lucrând împreună cu colegii mei la aflarea unor soluții, la aflarea soluțiilor pentru această zonă. Una dintre soluții este legată strict de legea propusă de USR – legea mirosurilor. Mă voi implica în elaborarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv și, mai mult, voi lua măsuri să se țină cont de cele mai bune tehnici de implementare. Și toate acestea din prima zi în care voi prelua mandatul de președinte al Consiliului Județean.
Dar soluțiile identificate de noi nu se opresc aici. De aceea, îl am alături de mine pe colegul meu, Zoltan Nemeth, avocat de profesie și candidat la Consiliul Județean.
Zoltan Nemeth, candidatul Alianței USR PLUS la Consiliul Județean Timiș, spune că problema se poate rezolva, fie pe cale amiabilă, cu societatea care administrează deponeul, fie pe cale juridică.
„În măsura în care vom identifica anumite nerespectări ale dispozițiilor legale sau contractuale de către societate, vom lua toate măsurile necesare pentru a rezolva pe cale amiabilă cu această societate respectarea acestora și dacă nu, vom ajunge și la soluția instanței de judecată pentru a obliga concesionarul să își respecte obligațiile. În momentul de față fie vorbim de un deponeu nerealizat corespunzător, fie neoperat corespunzător, dar o problema este clar că există. Mai mult decât atât, vom verifica și respectarea volumului maxim lunar de depozitare a deșeurilor în aceasta locație. Având în vedere că, dacă este depășit acest număr maxim de deșeuri care ajung în locație, aceste deșeuri ajung să fie depozitate până intră în procesare, stocare ulterioară și acest aspect generează acest miros”, a spus Nemeth.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Demarează etapa a doua a probelor la rece pe rețeaua Colterm

Compania de termoficare Colterm continuă pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și demarează etapa a…

2 ore ago

Traficul rutier va fi restricţionat vineri pe un tronson al străzii Glad

Societatea Drumuri Municipale (SDM) anunţă că, în vederea finalizării lucrărilor pe strada Glad, pe tronsonul…

2 ore ago

Timișoara devine platou de filmare pentru un serial. Mai multe străzi din oraș se închid

Filmarea unui miniserial la Timișoara va face ceva deranj în traficul din oraș. Mai muște…

2 ore ago

Programul de acțiuni al TM 2023 s-a încheiat, la Budapesta, cu un triplu eveniment marca Pro Musica

Asociația care s-a ocupat de buna desfășurare a Timișoara Capitală Europeană a Culturii a încheiat,…

2 ore ago

Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit

Cea mai așteptată noapte la UPT. Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de…

4 ore ago

Corpul nou de clădire de la Școala Gimnazială din Calea Șagului e în procedura de recepție a investiției/FOTO

Noul corp de clădire al Școlii Gimnaziale nr. 13, din Calea Șagului, e aproape de…

8 ore ago