Zâmbete amare

Uşor cu Emi Pian pe scări! Imensa ipocrizie a politicienilor în faţa fenomenului interlop

Mare tragedie în lumea interlopă din Bucureşti şi nu numai. „Valoarea” Emi Pian, fiul lui Pian senior, frate cu Aramis şi văr al lui Tarzan a fost ucis într-o confuntare „parte în parte” de Ciprian Napi, fiul lui Napi Rinu (o fi avut o legătură cu Toto Riina?). Cei doi s-au luat de la o partidă de bridge, padon barbut, jucată pe sute de mii de euro. Ca o primă măsură de represiune, clanul Duduianu, din care face parte Pian, a dat foc casei lui Napi Rinu. Nu e o „poveste din Bronx”, ci o realitate din Bucureştiul anului de graţie 2020. Un Bucureşti ajuns sub teroarea clanurilor interlope.

Poate mai trebuie spus că Pian a fost ucis la câteva luni de la ieşirea din puşcărie pe baza unui recurs compensatoriu, fiind aşteptat la poartă cu focuri de artificii şi o mulţime mai mare decât a „covidioţilor” care protestează în Piaţa Victoriei. (Asta nu mai ştiu dacă e de bine sau de rău!) Cert este însă că, într-un final, nu toţi cei care vor să-ţi facă bine, ţi-l fac cu adevărat. Mă refer la Tudorel Toader şi PSD cu al lor recurs compensatoriu, care dacă nu ar fi dat, Pian era probabil încă în viaţă. Nu mai insist cu detaliile acestei crime, au fost prezentate pe larg în media: funeralii fastoase, legăminte de răzbunare, interlopi din întrega Europă care vor să întoarcă în ţară şi… multe manele.

Ce e deranjant în acest caz, oricum deloc izolat în lumea interlopă a Bucureştiului, dar foarte mediatizat, sunt comentariile politicienilor. Rând pe rând, de la Ciolacu la Băsescu, de la Ponta la Tăriceanu, au sărit cu toţii să urle despre pericolul reprezentat de clanuri şi disoluţia statului român în guvernarea PNL. E adevărat şi faptul că ministrul de Interne, Marcel Vela, se lăuda încă de acum o lună că e pe cale să destructureze clanurile de interlopi.

Dar de la aici la ipocrizia sinistră a celorlalţi politicieni e o cale lungă. Vorbeşte Băsescu de interlopi, el care se pupa pe gură cu Bercea Mondial şi al cărui frate făcea afaceri cu extrem de periculosul lider interlop? Aici nici măcar ipocrizie nu e, ci o imensă nesimţire. PSD de ce nu vorbea de fenomen atunci când Liviu Dragnea apărea în faţa instanţelor înconjurat de cohorte de interlopi? De fapt, în toată ţara, relaţiile dintre interlopi şi lumea politică s-au extins şi întărit foarte puternic şi e greu să le mai desfaci. Şi e vorba de toate partidele, cu excepţia USR, care e nou în politică. De aici şi puterea tot mai mare a claunurilor.

De exemplu, multe anchete jurnalistice au dovedit că primarul Sectorului IV, Daniel Băluţă, conduce primăria alături de Clanul Sportivilor. Şi Băluţă cică ar fi unul de mega-performanţii edili PSD. Şi ar fi fost primit cu braţele deschise şi de PNL şi de Pro România şi de PMP, dacă acesta ar fi vrut să plece din PSD. Chiar liderii PSD au admis că, până zilele trecute, filiala din Ilfov era condusă de interlopi. La Craiona, nu e un secret, clanul Olguţa Vasilescu – Claudiu Manda controlează oraşul tot cu ajutorul interlopilor.

Dau exemple mai apropiate. Chiar Marcel Vela are în Caraş-Severin un primar liberal având legături cu interlopii. Tot în Caraş a fost celebrul Omar, primar PDL-ist, capo di  tutti capi al traficului de ţigări şi benzină de pe clisură. A lăsat primăria moştenire soţiei, membră PSD. La Timişoara primarul Nicolae Robu a fost consiliat, chiar pe teme de securitate, de un apropiat al interlopilor, aceştia din urmă chiar angajându-şi mai multe apropiate în primărie. Mai amintesc de un candidat PNL din Timiş săltat pentru trafic de droguri? Exemplele sunt prea multe şi mă opresc aici.

Problema este că toate aceste clanuri s-au ridicat şi cu sprijinul polticienilor. Evident, au fost implicaţi şi poliţişti şi procurori şi vameşi şi mulţi alţii. Ca exemplu, chiar şi în Timişoara sunt poliţişti care se fălesc cu faptul că au fost băgaţi în seamă de vreun lider interlop, iar dacă au şi dat mâna cu acesta nu se mai spală o săptămână pe mâini. Un fost şef de IPJ, în relaţii excelente cu interlopii, se ruga de aceştia să-şi regleze conturile în Caraş sau Arad, când aveau ceva de împărţit. Iar poliţiştii lucrează inclusiv la comandă politică, atâta tinp cât ministrul de Interne este poltician şi numeşte şefii de inspectorate (chestia cu concursurile e de faţadă.) Iar dacă din zona politică nu li se cere să se implice total în lupta cu clanurile interlope, normal că poliţiştii nu o fac. Aici mai trebuie amintit şi cum PSD-ul a schimbat legile justiţiei, doar în favoarea infractorilor şi în detrimentul victimelor.

Ideea este că, dacă ar exista cu adevărat o voinţă politică, clanurile interlope nu ar mai avea această forţă. Că ar fi destructurate total e greu de spus, dar în mod cert nu ar avea puterea pe care o au acum. Dar au politicienii această voinţă politică? Doresc să meargă până la capăt în această luptă sau le este frică de ce ar putea interlopii dezvălui despre relaţiile cu politicienii? Fiindcă aici e marea problemă: nu e nici dorinţă, nici voinţă. Astfel că şi aşa-zisa luptă cu clanurile a ajuns tot o temă de multă vorbărie şi dispute politice. Şi vorba lui Nicolae Robu: „Eu nu pot să le spun interlopi, justiţia trebuie să dovedească”.

P.S. Pian cu Napi cică jucau barbut pe mize de sute de mii de euro. Chiar nu există o instituţie a statului care să-i controleze de unde au aceşti bani? Dacă tot nu pot să le destructureze reţele de cămătărie, prostituţie, trafic de droguri şi ţigări etc.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari,…

2 ore ago

Poli Kids Fest vine cu o mulţime de surprize, activităţi distractive şi chiar ridicări cu balonul

Lumea inocenţei şi a copilăriei va fi recreată cu ajutorul UPT în acest weekend. Campusul…

3 ore ago

La Timișoara se pregătesc mai multe eveniment dedicate zilei de 1 Iunie/Foto

Timișoara va avea, cu ocazia zilei de 1 Iunie, o serie de evenimente care sunt…

3 ore ago

Sfârşit tragic pentru un tânăr de 31 de ani, care a murit în bazinul de înot din zona Dacia

Un tânăr şi-a găsit sfârşitul în bazinul de înot din zona Dacia, marţi seara în…

4 ore ago

Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”

În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a…

4 ore ago

Jurnal de campanie (19). Un consilier PSD din Dumbrăviţa s-a autodetonat: Nu s-a votat bugetul pentru a nu câştiga Horia Bugarin un nou mandat de primar

La Dumbrăviţa consilierii locali din opoziţie nu votează pentru interesele comunităţii, ci pentru a-l bloca…

4 ore ago