Administratie

Cifre, nu vorbe! Cum stau cu adevărat Timişoara şi Timişul la capitolul atragerii fondurilor europene

Cu toate că primarul Nicolae Robu se declară tot timpul „campion incontestabil” la atragerea de fonduri europene, Timişoara se situează pe locul III în ţară la municipii din acest punct de vedere, într-un clasament în care nu figurează Bucureştiul. Judeţul Timiş se află chiar mai rău, zbătându-se în pluton.

Analistul economic Petrişor Peiu, doctor al Politehnicii Bucureşti, a prezentat pe portalul spotmedia.ro o analiză privind atragerea fondurilor europene de către administraţiile locale. La categoria municipii, Timişoara se află pe locul III, cu 156,8 milioane de euro. Capitala Banatului se află însă mult în spatele Oradiei (255,6 milioane de euro) şi Clujului (215,7 milioane euro), municipiile care ocupă primele două locuri. Pe locul IV, la o distanţă relativ mică de Timişoara vine Iaşiul, cu 149,2 milioane de euro atrase. Cu toate că are o populaţie de cinci ori mai mică decât Timişoara, Reşiţa a atras mai mult de jumătate din banii atraşi de municipiul de pe Bega: 86,5 milioane de euro. De altfel, primarul Reşiţei, Ioan Popa, a anunţat că a învăţat să scrie proiecte de la Ilie Bolojan, primatul Oradiei.

Negând realitatea, Nicolae Robu se laudă însă în fiecare zi că este campion absolut la atragerea de fonduri europene. Inclusiv ieri a avut o postare în acest sens pe contul său de Facebook.

“SE CONSOLIDEAZĂ LOCUL 1 PE ȚARĂ AL TIMIȘOAREI LA PROIECTE CU FINANȚARE EXTERNĂ -EUROPEANĂ, ETC.-! Pt exercițiul european 2007 – 2013, decalat în România la 2010 – 2016, în perioada cu mine ca Primar, 2013 – 2016, am reușit performanța UNICĂ în țară de a avea o rată se succes în implementarea de proiecte pe fonduri europene de 100% (35 din 35!)” , a scris Robu pe Facebook. Mai multe date privind clasamentul oraşelor, puteţi vedea aici.

Dacă Timişoara mai stă cum stă, la judeţ lucrurile sunt mult mai rele. Timişul se pierde în pluton, în privinţa atragerii fondurilor europene. Topul este dominat aici de llfov (10,2 miliarde de lei), Bucureşti (6,8 miliarde de lei), Constanţa (5,9 miliarde de lei), Cluj (4,5 miliarde de lei) şi Bihor (2,4 milairde de lei). Timişul a atras doar un miliard de lei, fiind în urma unor judeţe precum Vâlcea sau Vrancea. Mai multe date priviund fondurile europene atrase de judeţe, aici.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

25 de minute ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

29 de minute ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

O oră ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

O oră ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

O oră ago

În luna mai vom avea parte de evenimente deosebite la Ziua Porților Deschise a Școlii de Arte din Timișoara

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere…

2 ore ago