Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că Dominic Samuel Fritz nu ar putea candida, conform Constituției României, la demnitatea de primar al Timișoarei. Alții spun că e o problemă de domiciliu și că treburile sunt interpretabile, că legea dă jumi-juma ambelor tabere, îl și lasă, l-ar și opri să candideze pe europeanul Fritz, pe germanul Fritz, la urma urmelor, timișoreanul Fritz. Însă oricât de argumentate juridic ar fi aceste constestații, nimic nu doboară puterea precedentului.
Pentru că Dominic Samuel Fritz, ne place sau nu le place, este primar al Timișoarei de patru ani. Și atunci, ca și acuma, cetățeni de bine ai orașului au contestat candidatura la biroul electoral municipal. Ba au și făcut recurs, astfel că două instanțe au stabilit că omul putea candida. Ba chiar a putut ajunge primar și să administreze acest oraș cu bune, cu rele, cu reforme în aparatul propriu al primăriei, cu demolări de imobile fără autorizație, cu rigori mai aspre în autorizarea noilor proiecte, spre disperarea șmecherilor imobiliari. Lucruri ce ar trebui să se vadă, dacă vrei să le vezi.
Dar dincolo de instanțe și rânduri de lege, se spune că alegătorul ar fi trebuit să-I conteste dreptul la a deveni primar lui Dominic Fritz. Este adevărat că electoratul nu știe legea și înaintea lui intervine specialistul, juristul, magistratul, biroul electoral. Însă și dacă aceștia l-au scăpat liber la candidatură pe Dominic Fritz, alegătorul avea puterea să zică NU. Dar n-a zis, spre disperarea lui Nicolae Robu, aproape sigur de un nou mandat pe CD Loga nr. 1. Acum sondajele de opinie șoptesc că lupta se dă de la egal la egal, iar misiunea legiuitorului, a arbitrului în acestă competiție ar deveni decisivă.
Dacă n-ar fi existat precedentul din 2020. Nimeni nu va putea interzice candidatura lui Dominic Fritz în 2024 fără să se lovească de faptul că două instanțe au zis în 2020 că atunci era legal să o facă, să candideze și chiar să câștige un mandat de primar al Timișoarei. Este cumplit de greu să motivezi ceva în sensul opus acelor decizii. Dar nu numai atât, cum să-i spui alegătorului că în acești ani el, contribuabilul, trebuia să fie administrat de Nicolae Robu?
Că, de fapt, nimic din ce n-a făcut Dominic Fritz, conform contestatarilor săi, n-ar fi trebuit să se întâmple. Adică „nimicul” făcut de actualul primar ne-a ținut într-o stază plutind deasupra timpului. Organigramele nu s-au schimbat deloc, directorii Răvășilă și Aurelian ar fi și acum tot acolo, Chiș Culiță ar avea și-acum de lucru, Ionuț Nasleu ar fi dus Piețele unde nici nu am fi visat, bazele sportive erau și acum neautorizate, dar deschise, ștrandul Termal mai funcționa fără să plătească la municipalitate ceva, iar acum, acum ce avem?
Nimic, „Donimic”. E corect să pui societatea într-o asemenea încurcătură? Nicolae Robu merită criogenat pentru astfel de situații. Numai să-l pui pe Nicolae Robu să ne povestească azi câte va face în viitorul mandat de-l câștigă în 2024 și te apucă disperarea știind câte am pierdut între 2020 și 2024, câte pasaje, câte, poduri noi, câte titluri la fotbal, impozite mai mici… Doar cei de la Heaven au rezistat peste timp.
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…