Politica

Starea de alertă a fost prelungită. Ce reguli noi au fost decise pentru alegerile locale

Guvernul a adoptat luni proiectul de hotărâre care se prelungeşte starea de alertă, începând cu data de 15 septembrie. De asemenea, au fost stabilite măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au fost anunţate şi noi reguli pentru alegerile locale.

 Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, la finalul ședinței de Guvern de luni, că va fi stabilit un ordin comun a două ministere prin care se vor stabili regulile de la alegerile locale. Arafat a afirmat că, dacă o persoană vine la secția de votare și nu are mască, va putea obține una acolo. De asemenea, pentru verificarea identității alegătorului, acesta își va da masca jos, după care și-o va pune la loc. Șeful DSU a precizat că cei din comisia electorală a secției vor putea să interzică unei persoane să voteze dacă nu are mască sau dacă refuză să se identifice.

“La nivelul secțiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătății, împreună cu MAI și cu avizul AEP. Regulile vizează accesul, modul în care se va desfășura votul. Exemple: Obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea în secția de vot și la ieșirea din secție. Cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic. Va fi instruit cum să o facă. Doar cei care au buletine vechi, din hârtie, atunci procesarea se va face manual iar operatorul va dezinfecta mâinile înainte și după ce manipulează buletinul respectiv. Portul măștii obligatoriu în secția de vot. Cel care vine la secție și nu are mască va putea să obțină una, din câte am înțeles, dar recomandarea e să vină cu mască de acasă. Pentru semnătură se poate veni cu pixul de acasă. Poate e mai bine așa”, a spus Arafat.

Acesta a precizat că regulile privind triajul epidemiologic vor fi stabilite prin odinul ministrului Sănătății.

Urna mobilă va putea fi solicitată în limita legii și de către persoanele care nu sunt afectate de COVID, dar prima dată va fi planificată să meargă la cei care nu au probleme cu COVID. După aceasta, la sfârșit, va merge la cei care sunt carantinați, izolați la domiciliu sau în spital, a explicat secretarul de stat în MAI.

Proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă mai prevede posibilitatea organizării de demonstrații, mitinguri, proteste în limita a 100 de persoane.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

La anul, lalelele vor fi admirate şi în Parcul Botanic

Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…

O oră ago

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…

2 ore ago

Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT

Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…

2 ore ago

Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025

Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…

2 ore ago

La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…

2 ore ago

După 35 de ani

Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…

3 ore ago