Politica

Starea de alertă a fost prelungită. Ce reguli noi au fost decise pentru alegerile locale

Guvernul a adoptat luni proiectul de hotărâre care se prelungeşte starea de alertă, începând cu data de 15 septembrie. De asemenea, au fost stabilite măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au fost anunţate şi noi reguli pentru alegerile locale.

 Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, la finalul ședinței de Guvern de luni, că va fi stabilit un ordin comun a două ministere prin care se vor stabili regulile de la alegerile locale. Arafat a afirmat că, dacă o persoană vine la secția de votare și nu are mască, va putea obține una acolo. De asemenea, pentru verificarea identității alegătorului, acesta își va da masca jos, după care și-o va pune la loc. Șeful DSU a precizat că cei din comisia electorală a secției vor putea să interzică unei persoane să voteze dacă nu are mască sau dacă refuză să se identifice.

“La nivelul secțiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătății, împreună cu MAI și cu avizul AEP. Regulile vizează accesul, modul în care se va desfășura votul. Exemple: Obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea în secția de vot și la ieșirea din secție. Cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic. Va fi instruit cum să o facă. Doar cei care au buletine vechi, din hârtie, atunci procesarea se va face manual iar operatorul va dezinfecta mâinile înainte și după ce manipulează buletinul respectiv. Portul măștii obligatoriu în secția de vot. Cel care vine la secție și nu are mască va putea să obțină una, din câte am înțeles, dar recomandarea e să vină cu mască de acasă. Pentru semnătură se poate veni cu pixul de acasă. Poate e mai bine așa”, a spus Arafat.

Acesta a precizat că regulile privind triajul epidemiologic vor fi stabilite prin odinul ministrului Sănătății.

Urna mobilă va putea fi solicitată în limita legii și de către persoanele care nu sunt afectate de COVID, dar prima dată va fi planificată să meargă la cei care nu au probleme cu COVID. După aceasta, la sfârșit, va merge la cei care sunt carantinați, izolați la domiciliu sau în spital, a explicat secretarul de stat în MAI.

Proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă mai prevede posibilitatea organizării de demonstrații, mitinguri, proteste în limita a 100 de persoane.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

24 de minute ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

2 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

3 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

8 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

8 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

16 ore ago