Șapte graficieni care vor să-și prezinte ideile artistice într-un mod diferit pot câștiga un concurs inedit. Asociația Timișoara 2021, prin programul Memoriile Cetății lansează un apel pentru pictori, graficieni, artiști murali care să își imagineze și apoi să reprezinte istoricul, specificul și spiritul Timișoarei.
Pentru că Timișoara și Complexul Studențesc înseamnă inovație și creativitate, proiectul Memoriile Cetății realizat de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii lansează o provocare: ce înseamnă un oraș pentru locuitorii săi? Ce reprezintă un oraș modern și inovator? Cum putem defini spiritul Timișoarei? Cu siguranță, istoria orașului trebuie să rămână în memoria noastră, a tuturor, și, poate cel mai ușor ar fi să o reprezentăm în spațiul public.
Tema concursului lansat prin proiectul Memoriile Cetății are ca temă “Istoria, specificul și spiritul Timișoarei” și cuprinde orice formă de interpretare care se referă la principiile și elementele pe care orașul le are în componența sa și care conturează felul în care îl percepem.
Intervențiile artistice vor avea loc în Complexul Studențesc, o zonă unde locuiesc tineri din diferite colțuri ale țării și care își desfășoară cea mai mare parte din activitate acolo. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple – locuire, cercetare, agrement – campusul reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă un interes de înțelegere și integrare a modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului.
Înscrierea proiectelor participante are loc între 9 și 25 octombrie, între 26-28 octombrie se efectuează jurizarea proiectelor și anunțarea câștigătorilor, iar între 5 și 15 noiembrie, realizarea picturilor murale.
Cei 7 artiști selectați vor primi fiecare câte un premiu de 15.000 de lei, cu condiția de a-și pune în practică lucrările câștigătoare. Aplicațiile pot fi trimise până în 25 octombrie 2020, la adresa memoriilecetatii@timisoara2021.ro . Mai multe detalii găsiți pe memoriilecetatii.timisoara2021.ro.
Proiectul Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara va deveni gazdă pentru o serie de intervenții care vor fi produse în spațiul public, în locuri de adunare a studenților și a comunității, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu spațiul public în care trăiesc, fie temporar ori permanent.
Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală prin care localnicii și vizitatorii să redescopere spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.
Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.
Foto: Seba Tataru
Graba continuă să bage oameni nevinovaţi în spital. O femeie în vârstă de 29 de…
Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din…
Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24,…
Polițiștii locali și controlorii STPT au avut o acţiune comună, miercuri, pe mijloacele de transport.…
Când vine anotimpul rece, alegerea încălțămintei potrivite devine esențială pentru confortul și siguranța bărbaților. Temperaturile…
SCM winsed.swiss Timișoara se află în fața a două deplasări în Liga Națională de baschet,…